用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 今日最後一日交表la~~
go

今日最後一日交表la~~ [複製鏈接]

版主

今日係最後一日交表,有冇人仍未交表?好果真係未交記住睇清楚有啲學校係收到中午12:00
   0    0    0    0

交左啦,但個心仍好不安.有D吾開心,因為見到阿女有幾個同學,由頭到尾都無家長幫手,仲要自己去交表,今日要返學,都吾知交吾交到表.我仲要幫佢打履歷表,不過打吾打都罷啦,因為要寫既野仲少過報名表,報名表真係幾乎只係填名,地址同學校既興趣班....唉!點解D父母會咁架.....

我21號交表都見個女仔自己去交,重所有野都未影印,比個老師係咁問佢有冇睇份交表須知,我當時諗我地呢d新一代父母係咪做多左,係咪應該比個機會個小朋友磨練吓?

吾係化??要訓練D小朋友有好多方法架,咁緊要既決擇,係未應該父母同子女一齊傾先對?初時亞女都覺得我呢個阿媽太進取,後來佢聽我介紹D學校,上網頁睇同電視又有介紹,佢好鬼想讀TIM!阿女有個同學,SAT去交,佢話學校關左門,原來人地收12點,佢11點11先去交WOR~呢D野係人都知,同銀行一樣,話就9至5,4點半後都吾收票啦...細既吾識大既都識啦...希望佢成功交到FORM啦...

呢d家長日後就知錯....升中選校係好重要....
原帖由 ydoris 於 11-1-24 12:31 發表
吾係化??要訓練D小朋友有好多方法架,咁緊要既決擇,係未應該父母同子女一齊傾先對?初時亞女都覺得我呢個阿媽太進取,後來佢聽我介紹D學校,上網頁睇同電視又有介紹,佢好鬼想讀TIM!阿女有個同學,SAT去交,佢話學校關左門, ...

時代唔同,小學生還是小學生,有幾多個真係識諗啦?加上時代唔同,而家社會比以前複雜得多,治安更甚,你叫我比囡囡一個人搭車我真係唔得,雖然有父母和小朋友得,你諗你無左個小朋友鬼可憐你呀?加上中學係6年生活,升中幾甘重要,如果好似以前甘,無分band幾甘就得(都廿年前了!),一子錯全盤皆落索,邊個父母想有呢種情況發生?磨練都可以揾其他無甘大影响的的機會去磨練佢地吧!我好欣賞這些小朋友,但做父母可以為仔女做到的(大影响決定)我一定會去做,定籠交完表,再同小朋友講番情況,教他們怎去面試和點解為他們選那間中學.

原帖由 兔仔得媽 於 11-1-24 11:56 發表
我21號交表都見個女仔自己去交,重所有野都未影印,比個老師係咁問佢有冇睇份交表須知,我當時諗我地呢d新一代父母係咪做多左,係咪應該比個機會個小朋友磨練吓? ...

版主

如果個個家長都真係有為小朋友諗就好...上年我問6年級既小朋友佢地選邊間學校,有啲真係O哂咀,我問點解會選呢間(有殺校既機會/亦有係日日都有人打交既),佢地都好無耐咁答「阿媽話呢間好woo」,根本個家長都無認真咁諗過選咩學校
‹ 上一主題|下一主題