用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
樓主: VV媽
go

反對全日制.....

返半日,大家先有選擇的空間,想谷的,可以學這學那..補這補那...
不想的,可以輕輕鬆鬆..
是嗎?

返全日,想輕鬆都不可以.

原帖由 VV媽 於 11-2-18 19:21 發表
返半日,大家先有選擇的空間,想谷的,可以學這學那..補這補那...
不想的,可以輕輕鬆鬆..
是嗎?

返全日,想輕鬆都不可以.

初初原意係小學生返全日, 可以多一D課外活動, 但實際呢, 在學校食LUNCH花一小時多D, 上一D班主任課做下班務教下書, 學校辦的課外活動又係放學後。 學生書包十分十分重, 跟本點樣執都係咁重, 出版商用的紙張愈好愈厚愈重愈貴, 一日有成六科不同科目加上PE, VA, 真係唔似回鄉探親都唔得。 

上學不是托兒, 著眼點應是兒童良好的作息時間。

Agree!!!

Really wonder if there is anything we can do to let the government/schools know?  A protest?!!

Options for primary schools:
1.  Half day for all kids

2.  Half day for P1 to P3 kids
     - they are only 6,7,8 yrs old, the need REST!

3.  Full day school BUT use afternoon ONLY for:
     - extra activities as sports or music
     - doing homework  
     - leisure interests class
     - NOT for more classes!!!

4.  Home schooling to be allowed as well  

Imagine our poor little kids have to endure such long hours + OT EVERYDAY, just how can they develop well?  how can they be healthy physically and mentally??   They are our future pillars of HK!  Please join hands to protect and nuture them.

回覆 1# jkc633 的文章

應該要有多種選擇:全曰,上午,下午.可以與家長的返工時間配合,否則不是返朝九晚五的家長根本見唔倒d仔女.

回覆 3# jkc633 的文章

我都覺得一年班至三年班唔適合返全日的, 尤其是P.1 我都:鄧"佢哋辛苦:;pppp:

原帖由 25point5 於 11-2-21 15:51 發表
我建議聯署教統局, 訂立指引, 嚴禁下午授課, 下午祇可設體育, 音樂, 美術課

同意!!

現時很多小學生,尤其是初小那些,其實只得6,7,8 歲, 但也竟然要朝七晚五(因放學後才有校內活動), 回到家已累透。但可憐地還要做功課,補统練習, 默書測驗温習,練琴等 。有時更有上額外學課外活動如英文拼音,普通話,數學,鋼琴,小提琴, 游泳等等。再加上吃晚飯,洗澡時間,跟本沒有多餘時間作重要的親子活動,更莫說小朋友自己的自由時間!  香港的小朋友真可憐!!
學校下午時段應給小朋友時間:
- 做功課,温習
- 參加校內活動
  (各式運動,音樂,武術舞蹈,棋類活動等,
    讓小朋友鬆-鬆, 頭腦也更清悉!)

給小朋友正常的上學和作息時間,快樂健康的童年吧!!

Agree!

Really don't have much time left after doing all the homework + revision of dictation.  No relax life at all.  They are just kids!

原帖由 jkc633 於 11-2-22 22:16 發表

現時很多小學生,尤其是初小那些,其實只得6,7,8 歲, 但也竟然要朝七晚五(因放學後才有校內活動), 回到家已累透。但可憐地還要做功課,補统練習, 默書測驗温習,練琴等 。有時更有上額外學課外活動英文拼音,普通話,數學,鋼琴,小提琴, 游泳等等。再加上吃晚飯,洗澡時間,跟本沒有多餘時間作重要的親子活動,更莫說小朋友自己的自由時間!  香港的小朋友真可憐!!

又唔好怪晒全日制, 紅色字似乎係家長自己的選擇 bor.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 25point5 於 11-2-21 15:51 發表
我建議聯署教統局, 訂立指引, 嚴禁下午授課, 下午祇可設體育, 音樂, 美術課

如果咁樣, 一定有家長話浪費成個下午的時間.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kikiboy 於 11-2-23 16:56 發表

又唔好怪晒全日制, 紅色字似乎係家長自己的選擇 bor.

咪就係, 如果真係轉返半日, 你慌d家長唔會再搵多 d 呢 d 活動咩...

原帖由 Happie 於 11-1-24 13:36 發表
我贊成半日!  
希望校方能安排上午教學術科, 下午用來做活動就好了.  好似話最最最先的原意是這樣的, 後期各校為了鬥成績, 下午改埋教學術科, 苦了學生, 老師同家長 !!!  
我認為小學階段, 半日夠了, 應spare多d時間比佢地做各自喜歡的事.  所以最好保留半日制同全日制比唔同需要既家庭自由選擇就好lu.

The discussion is this forum also has consent on having OPTIONS for parents, not a must to change all back to half day school.  Some half day, some full day so that parents can choose what is best for their children.

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 chan803 於 11-2-6 23:12 發表
家務有好多種, 由幾分鐘可以完成, 到要用成日的都有.

簡單的, 平日要教, 真係會搵唔到時間去教? 複雜D GE, 星期六/日,假日都搵唔到時間去教?

好多家務根本好容易教小朋友, 我有部份一早放手唔理添.

摺衫, 摺被, 執床, 洗筷子碗碟 (煲鑊除外), 手洗內褲.....都唔記得仲有幾多, 呢 d 真係好易學識, 點解唔放手呢~~~~

呢幾個星期日, 我囡囡主動話要抹野吸塵拖地, 係留返個廁所畀我洗咋.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

原帖由 chan803 於 11-2-6 23:16 發表
可能呢個先係最重要的原因

既然覺得多餘, 自然係搵唔到"多餘時間"去做啦

如果升中要考埋家務, 睇下仲會唔會無時間去教/去做呀 ...

有 d 小學將 "自理" 列入考評題目啵
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

我都返對全日制.

如果有得鍊, 相信大部份小朋友都鍾意半日制啦!!