用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 反對全日制.....
樓主: VV媽
go

反對全日制..... [複製鏈接]

原帖由 VV媽 於 11-1-24 16:08 發表
要返工,的確返全日好,搵到錢..
但我又真的為他們辛苦...

有全職媽媽照顧的孩子, 我的確為他們感到幸福.
但唔係人人可以盼望到.
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

聽講,以前推行全日制,話可以在學校做功課,但D學校又用咗來教書,連導修堂都用堆...
所有功課都留返屋企做.....

I also agreed on half day school.  It's really hard and tough for small kids to stay in school for so long.  They really have long hours and this really make them feel VERY exhausted.  More important, they usually don't have time to do homework at school.  They spend a long time doing homework and doing revision at home till very late.  Imagine, their "schooling" hour, comparatively speaking, is much longer than our working hours...To a large extent (I am also a working mum), in a logical way (excluded the time we spend on kids for checking their homework etc), we don't have to continue after work when we are home.  However, our dear kids still have a lot of work to school after school...

Besides, if only half school, not only kids will have better lives, our teachers could also have more time on doing preparation and they may have less pressure.... It's a win win situation.

原帖由 Happie 於 11-1-24 13:36 發表
我贊成半日!  e家大女返上午, 5粒鐘夠哂. 返屋企吃lunch, 然後午睡, 做功課, 睇圖書, 同妹玩, 有時去興趣班, 仲可以hair 下...不知幾爽.  條件係放學後要有人在家照顧佢地. 有d家庭可能未必處理到.  但我地9月要轉全 ...

全日制, 上午教書, 下午做功課和課外活動.

原帖由 cow 於 11-1-25 09:40 發表

如果真的可以上午教書,下午做都好啦,最多返來溫下默書,溫吓書,讓小朋友有時間消化吓學咗D乜.

原意真係甘,但到實行時,幾多間小學做得到?味又係上堂,上堂,又上堂,上午上堂,下午又上堂,D功課又無少,驚死你返屋企會胡思亂想,胡作非為,比幾十樣功課你做,所謂"導修堂",話比時間小朋友做功課,味係比D老師攞來上堂囉!

係咁就好囉.....

d 學校.................
其實 有無指引之類o架.........

禮賢小學好似係o甘.

Yes, my son is in 禮賢.  Mon and Wed p.m. for doing homework, Tue and Thur for activities.  Fri p.m. is off.

原帖由 cow 於 11-1-25 16:19 發表
禮賢小學好似係o甘.

反對全日制, 全日班的小朋友放學已經好眼訓, 難以集中精神去完成功課. 這樣做了也不能入腦. 還有要做網上家課, 中文, 數學, 溫習默書. 完全沒有自已空間. 小朋友須要空間做自已喜愛的, 從經驗中學習. 但事實上這樣只會練出一個沒腦的機械人.

醒目開學勳章 王國長老

agree
返全日, 真係幾辛苦, 我女6:45am起身, 放學稍為休息下沖下涼, 跟住好多時做功課做到10pm, 有時11pm
如果學校可以跟下功課至放學就好喇
原帖由 kikiboy 於 11-1-24 01:37 PM 發表

真係各有所需
我支持全日制, 不過最好比返一至兩堂做功課咁就好囉.

唔返全日都冇辦法,仲有個問題,點解宜家d學校咁多功課.
一日十多樣,做死人咩,究竟吸收到幾多,我地以前都不是這樣,但大家的水準都沒有問題.唉.....

Deleted

究竟 邊個衰官推行全日制,真係要拎去打靶...

+3金熱血 貢獻勳章

乜問題真係出在全日制上?

乜問題唔係出在太多功課上咩?

至於多功課, 乜唔係 因為"好多" 家長鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 咩

就算學校少 d 功課, 你估 d (部份?) 家長唔會另購補充練習比小朋友做咩

Agree.

但苦了不鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 的家長.

原帖由 chan803 於 11-1-26 11:50 發表
乜問題真係出在全日制上?

乜問題唔係出在太多功課上咩?

至於多功課, 乜唔係 因為"好多" 家長鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 咩

就算學校少 d 功課, 你估 d (部份?) 家長唔會另購補充練習比小朋友做咩 :wt ...

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 HTLT 於 11-1-26 11:55 發表
Agree.

但苦了不鍾意 d 學校 教深 d, 多功課 d 的家長.

咁呢 d家長(包括我 ) 可以唔揀該等學校 ma.......
‹ 上一主題|下一主題