用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 宣小VS德望
go

宣小VS德望 [複製鏈接]

請問邊間小六出黎會勁d因而比較多學校鍾意收,同埋抽會抽到好d嘅津中(因唔想升德望中學)
   0    0    0    0

宣小 (Kowloon Tong), result is very good every year.

原帖由 小天使kiki 於 11-1-22 23:52 發表
請問邊間小六出黎會勁d因而比較多學校鍾意收,同埋抽會抽到好d嘅津中(因唔想升德望中學)

瑪利諾修院學校(小學部)

嘉諾撒聖瑪利學校

天神嘉諾撒學校

宣小 (Kowloon Tong) 半數以上的學生質素達全港band 1水平;意味孩子會讀得辛苦,而且音樂底子要高;要考慮小朋友個別情況能否應付?另外,分數好手緊,小六報學校好煩,因為唔係每所中學都知道宣小的學術水平,可能見到平均分低過80已經無得見了!

唔係每所中學都知道宣小的分數咁手緊,甚至連操行分都一樣,只要堂上講多兩句或小息跑步,就可能會B-或C+,令部分投考的中學郤步,所以中學面試較吃虧?

註:據聞如果學生成績特別好的同學,即使堂上講多兩句或小息跑步,操行及體育科都唔會太低分,以免影響入讀名校。

但我見GHS近年嘅成績都好似退步咗好多,同埋聽講GHS比操行分都偏低同好緊,亦影響你出去考其他學校嘅插班,所以都未諗掂

原帖由 小天使kiki 於 2011-2-14 23:01 發表
但我見GHS近年嘅成績都好似退步咗好多,同埋聽講GHS比操行分都偏低同好緊,亦影響你出去考其他學校嘅插班,所以都未諗掂

Hello 小天使kiki or any parent,
I am the parent of a P.6 student just finished the interview for S.1 admission of GHS.
Could you please tell me more about GHS? Why don't you want your daughter to promote to its secondary section?
How many P.6 students will GHS select from its primary section and become its S.1 students and how many are the outsiders? Please share your experience.
Any comment is welcomed. Thanks.
‹ 上一主題|下一主題