用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問大家嘅E位排咗幾耐
go

請問大家嘅E位排咗幾耐 [複製鏈接]

小兒排緊E位, 想知道九龍東大概要排幾耐??請已經排到同排緊嘅都分享下...
   0    0    0    0

回復 1# winniethekwan 的帖子

你看過這資料沒有?http://www.swd.gov.hk/doc/rehab/EETC%20122010.pdf
不同地區和選校排的時間都不同,唔使...

謝謝你的回覆, 你所指的網頁我已看過, 亦知道不同EETC的輪候時間會有出入.....但因有人說要排成年半至兩年, 我嚇了一跳, 想知道是否真係要排咁耐,(我原先以為一年左右......)

E位係早期教育及訓練中心, I位係兼收位

原帖由 BOBO6 於 11-1-23 23:04 發表
E位=兼收位???如果係,我都係排緊,評估中心個社工話4月全港派位,如果有位5月前有信,如果小朋友到足5歲,可以申請特快,唔洗1個月有位

我上年2010年1月排e位,排到現在.......
真係無眼睇

其實我覺得要靠自己(家長)及找一些好的私人訓練有少少幫助. 我覺得最好係自己買多一些益智玩具教小朋友比較實際, 排政府一定要排,但最後都係靠自己教.我小朋友每星期上一課私人幼兒訓練, 其實都係用不同玩具教小朋友佢唔識而又係佢年紀應該要識. 可以參考一些相關訓練的書,買玩具同佢玩, 比上私人訓練平得多. 私人訓練都係叫教你(家長)反屋企自己教小朋友. 責任都係家長自己教佢.

原帖由 apple~y 於 11-1-25 12:09 發表
我上年2010年1月排e位,排到現在.......
真係無眼睇

醒目開學勳章

我200912月排啦~到現在都仲未有位囉~

[quote]原帖由 pipi331 於 11-1-23 23:54 發表

e位真系要年幾, 想快就排i位, 但好多都好流.... [/quote

可以分享多d 嗎? thx~

回復 1# pipi331 的帖子

hi pipi331,

請問你仔仔剛離開的是那一間幼稚園呀?

我希望知道,以作我日後幫仔仔轉I位時參考的,因我都是住九龍區。如不方便公開,請pm我。Thanks !

回復 5# Janicechong 的帖子

我有上私人pst做家居訓練+番s位暫託
日日都有比心機教
都有好大進步,認知理解進步不少
但同時都希望快D派到位
幫補0下.....

原帖由 winniethekwan 於 11-1-21 23:31 發表
小兒排緊E位, 想知道九龍東大概要排幾耐??請已經排到同排緊嘅都分享下...

我兒子在09年6月份開始排,10年9月正式返E位,我覺得算係快,不過我排全九龍大包圍,可能係咁會快D。

我最初連港島都有排,因為評估中心當時同我講,話一個星期返一次,所以我為了快點排到位,地區選擇很廣;但而家發現原來唔係咁,一個星期最少一日,正常兩日,有時要去三日,所以選地區要小心點。不過亦有可能我的兒子有很多問題吧
‹ 上一主題|下一主題