用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 F.1成績吾好......
go

F.1成績吾好...... [複製鏈接]

醒目開學勳章

如F.1成績吾好,你地會吾會考慮轉去其他低grade D ge中學or繼續咁落去??
p.s.:已經補哂習,小朋友亦吾算太懶散~
thx~~
   3    0    0    0

F.1還是要適應,而且又轉去另一間,又要重新適應…
或者同下佢傾下,會唔會改變下補習模式、私人補or小組補、問題在邊度…
半個學期咋!家長、學生加油!
[img]http://www.fopix.net/d/1156209-2/P1011006.JPG[img]

如果差到全校包尾20名以內,應考慮轉校,否則年年都有留級的危機。

原帖由 mabbkk 於 11-1-19 11:32 發表
如F.1成績吾好,你地會吾會考慮轉去其他低grade D ge中學or繼續咁落去??
p.s.:已經補哂習,小朋友亦吾算太懶散~
thx~~

回復 1# tictactoe 的帖子

我都曾經有你的經驗, 如果他升到班, 可以睇多一年, 反正轉校都不是一件容易的事, 通常適應後應會有好轉的, 不要灰心, 給他多點鼓勵吧.

以前讀中學個時,初中有二百人,到中六得番90個左右.

而最後能夠原校中七畢業的同學,初中時大部份都係考過百名以外. 例如我...F.1 12X/210, F.2 15X/210, F.3 ..17X/210. 哈哈...

中一成績不代表一切, 與其轉校,不如認真諗下點解成績未如理想. 既然同學不懶散,會唔會係因為讀書方法唔啱呢?定係考試發揮有問題呢? 搵到個真正原因然後對症下藥,先能夠從根本上解決問題吧.
女兒一歲了

回復 6# atari 的帖子

醒目開學勳章

很多謝大家ge分享同鼓勵,小朋友ge成績又未至於尾20名,不過有若干科目不合格,怕現在讀梗ge英中吾適合佢而想過D有英文班ge中中,我知道都可能係適應問題,我亦知道有D小朋友就算係落左120%努カ,都未必有回報,所以我地唯有繼績努カ,睇埋下學期點先,thx~~

原帖由 mabbkk 於 11-1-22 11:00 發表
很多謝大家ge分享同鼓勵,小朋友ge成績又未至於尾20名,不過有若干科目不合格,怕現在讀梗ge英中吾適合佢而想過D有英文班ge中中,我知道都可能係適應問題,我亦知道有D小朋友就算係落左120%努カ,都未必有回報,所以我地唯 ...

我知道有些中學有試前補習班(或類似名稱)給成成績稍遜的學生,幫助他們溫習.你可以問問學校有沒有這些可以幫助你小朋友.

我個仔今日派成績表,全班35人,佢考30。
我都唔知點算,驚佢要留班,可以點幫佢呢!

Your kid must be band 1, so that in EMI school.

In primary school, only 1/3 to 2/3 students are band 1, but in EMI, all are band 1 students. Even the bottom 15% also in band 1, but self-confidence and self-esteem are another consideration.

Frankly speaking, no need to worry......

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

原帖由 chansuifong 於 11-1-19 23:03 發表
我個女中一時都是好勤力, 但成績都一般, 父母只是可以鼓勵佢, 因為真是溫得好辛苦, 入了英中全是英文, 需時間適應, 我記得她考3次試, 第1次和第2次都是全級147/200, 我都好失望, 當佢適應了之後第3次試是102/200, 我 ...

我個仔好懶....我想知怎為之勤力!
可否分享下你個女放學後的情況!感激!!

我個仔放學回到家差不多5點,而我放工買埋簡單餸回到家6點幾,佢就係到玩電腦,食完飯就做1至2樣功課,我係咪要佢做晒功課先比佢用電腦呢?
‹ 上一主題|下一主題