用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 統一派位-- 35區排位 ( 女仔)
go

統一派位-- 35區排位 ( 女仔) [複製鏈接]

我有私校Back up  .

自行時選了九龍塘聖家 , 當然唔中啦.

甲部: 誇區會有九龍塘聖家 , MCS , HY , 循道 ,  
乙部: 本區有只有天神, 紅馬都是心中首選  , 其次只有黃宣.

我應該博盡去嗎?
如果乙部只填這3間會否太過冒險呢?
   0    0    0    0

即系你有左OFFER, 又想在35網抽;抽到邊間你會GIVE UP 你個OFFER呀?

天神紅馬就多人爭D, 黃宣奉基就會無甘大競爭囉

我會選:
1. 天神
2. 宣道

其他學校都差唔多, 紅馬的老師我所見的唔係咁好.
如這兩間抽唔到, 最好讀返私校.

其實甲部誇區唔駛諗啦,  99%以上唔會抽中的.
乙部我咪天神, 紅馬會放棄私校囉, 但這兩間都多人爭, 不過好多人都說黃宣幾好, 但我又唔太了解這間學校囉. ..

這區最多位是葛量洪呀 , 但讀間學校的家長反應是好極端  ...

醒目開學勳章

甲1,如果你選協恩等同浪費,因為得4個位
天神只有32個位俾乙部,你填了她倏乙1首選時,其實紅馬都沒有機會了
不如甲1/乙1都填天神會好一些
而我估你除非抽中了天神外,你都唔會放棄手上的私校
其實,你選天神,我想都有12~13%的或然率會抽中
整個35網只有433個位,當60%是女孩子,
抽中的比例是32/260=12%
而抽紅官都是一樣或然率
而且要跟整校網的申請人競爭

原帖由 katrinafu 於 11-1-18 23:17 發表
我有私校Back up  .

自行時選了九龍塘聖家 , 當然唔中啦.

甲部: 誇區會有九龍塘聖家 , MCS , HY , 循道 ,  
乙部: 本區有只有天神, 紅馬都是心中首選  , 其次只有黃宣.

我應該博盡去嗎?
如果乙部只填這3間會否太 ...

原帖由 ziyi 於 11-1-19 15:03 發表
天神只有32個位俾乙部,你填了她倏乙1首選時,其實紅馬都沒有機會了
其實,你選天神,我 ...

多謝你呀 , 真係好多謝你的數據呀   .

原帖由 ziyi 於 11-1-19 15:03 發表
其實,你選天神,我 ...

醒目開學勳章

其實正確來說,選天神是很大機會的
我那433個校網申請人是有很大水份,因為葛量洪校友會黃埔學校   有差不多100個大抽獎位,但現實是,每年開2班50人左右
即整個校網的大抽獎人數也只有3佰幾人
而女仔也一定有人選紅官的
那出現最多是100個左右選天神,我想有3分之一機會
而男仔最好選紅官,少了一些女生爭,機會會大一些
而2~3就很難說了

原帖由 katrinafu 於 11-1-19 15:21 發表

多謝你呀 , 真係好多謝你的數據呀   .

原帖由 ziyi 於 11-1-19 18:40 發表
其實正確來說,選天神是很大機會的
我那433個校網申請人是有很大水份,因為葛量洪校友會黃埔學校   有差不多100個大抽獎位,但現實是,每年開2班50人左右
即整個校網的大抽獎人數也只有3佰幾人
而女仔也一定有人選紅官的 ...

葛量洪又真係好怪, 單張上又寫小班教學 , 但又開得兩班, 不過又有over 100個位喎 .
‹ 上一主題|下一主題