用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 鋼琴考試服飾禮儀(男孩)
go

鋼琴考試服飾禮儀(男孩)

如題。老師建議囝囝穿著西裝,如是,可否建議在那裡可以買到較正規的表演/比賽服?謝謝。

考演奏級??

回復 1# 馬沙仔 的帖子

唔係,係2級,不過平時比賽老師都話起碼要著恤衫西褲皮鞋打bow-tie,但係考試就一定要成套著哂。平時比賽我見到有D小朋友會著哂西裝,係好formal,似鋼琴家著嗰D表演服,所以想問吓邊度可以揾到嗰D衫。謝謝!

回復 2# Camom 的帖子

考2級的話不用咁誇張,我同仔仔去年考試見d姐姐哥哥都係著普通衫褲,我仔仔都係jeans + 長袖 T shirt,最重要係佢可以舒服彈琴同有禮貌。

多謝各位意見!可能阿仔嘅老師比較傳統,所以有咁嘅要求吧。

回復 1# Camom 的帖子

你可以去太子"金都"看看!

考琴試唔駛咁誇張唔係表演,最緊要係舒服, 長袖衫加西褲/牛仔褲都可以, 千其唔好奇異裝束, 如果係夏天考,都最好穿長袖, 因為如果入面冷氣凍,縮吓縮吓咁就唔好啦.
影響表現呀!

我都係在金都商場幫囝囝做恤衫和西裝,價錢尚算合理,妳可以去看看。

原帖由 katelee 於 11-1-18 11:02 發表
你可以去太子"金都"看看!

考試無指定服飾,整齊清潔就可以,著全套西裝都無問題,都係尊重個考試啫,反為要早啲買定等小朋友著嚟練琴,咁佢先會適應到。

回復 8# Camom 的帖子

我仔考試的日子, 剛好係上學日, 所以我比阿仔著校服. 校服, 係最穩陣的服飾.

著冬季校服的話, 考時就除下風褸/校褸, 免得郁動手時會有聲或是倫盡.

多謝哂各位嘅意見/提點,因為阿仔第一次考試(4/5月),所以想早D做好準備。我會去金都睇吓,不過個人都是不喜歡太誇張嘅服飾。

其實Nicholas & Bears 嘅衫都好得體,可以去睇下

我個琴老師都話著禮服較好,
因為係一個禮貌同尊重既表現,
又會讓小朋友知道考試既重要性,
唔會輕佻面對。
如果個個都著校服、便服,
而你小朋友著禮服,
你係考官會點睇?

醒目開學勳章 王國長老

老實講, 我係考官會覺得.....你估而家考演奏級咩
小朋友考試本身已經夠緊張, 仲特登換衫, 套衫又拘緊, 我怕佢更加緊張........
原帖由 fa_fa 於 11-1-19 09:50 AM 發表
我個琴老師都話著禮服較好,
因為係一個禮貌同尊重既表現,
又會讓小朋友知道考試既重要性,
唔會輕佻面對。
如果個個都著校服、便服,
而你小朋友著禮服,
你係考官會點睇?
...

時代唔同咗,而家講smart casual,名牌牛仔褲可能貴過套裝,不過英國人傳統啲,正式埸合會著西褲,校服褲都唔錯。

我小朋友12月剛考完2級琴,我見到個考官都係著得好causaul,個位女士都係著長袖衫+西褲+平底鞋+一條大披肩,如果個考生著禮服會唔會太誇張?

醒目開學勳章 王國長老

係, 我女考過2次, 考官都係恤衫西褲, TIE都無一條
如果考生著禮服, 我真係覺得OVER左
原帖由 Lilo 於 11-1-19 04:30 PM 發表
我小朋友12月剛考完2級琴,我見到個考官都係著得好causaul,個位女士都係著長袖衫+西褲+平底鞋+一條大披肩,如果個考生著禮服會唔會太誇張?

醒目開學勳章

我覺得正整就可以 , 未必一定要著禮服