用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分? ...
樓主: kikiboy
go

同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分? [複製鏈接]

醒目開學勳章

我地幾個家長都會傾o下小朋友考試分數、平時做功課問題,睇o下邊D問題佢地係經常會做錯o既,要用咪方法教佢地先會另到佢地易明白,其實我覺得幾好啊,我又唔介意俾人知考幾多分(不過大家幼稚園時已經係同班,新家長我一個都唔識

所以我多數問高一班的家長意見, 睇下小朋友大約水平係邊, 無直接比較/利害關係好好多

主動問的,大多數都係成績很好,十名以內,才有勇氣問別人仔女成績。而且,對考獲名次後過自己個小朋友的,可能只有開心,都好少見到有分享教學心得,好讓你的小孩子在下次也考獲十名以內;對考獲名次前過自己個小朋友的,就不停追追追問你的教學心得。除了感覺到自私之外,都無其他!

自己友我會問,我好好彩,識到一班啱嘴型的媽咪,平時大家交流心得,有料就大家share,雖然大家的子女成績差異很大,都無傷感情,可能仲未到5/6年級掛。
wbmom

回復 1# wbmom 的帖子

佢問:你仔幾多分?
你答:好低分.
佢問:即係幾多分?
你答:高分過你仔少少.

家長問家長都事少, 我女間果班某位派飯義工家長, 離譜到:
1) 評估後, 差不多都會問每個小朋友几多分.
2) 派完成績表, 食飯時間玩排名次, 叫d小朋友舉手.

呢d人真係過份到呢.................

我即時打返學校投訴.

回復 2# do-re-me 的帖子

係真唔係真呀!咁好玩?
wbmom

回復 2# irisleung7 的帖子

又真係離譜wor。投訴得有道理!
wbmom

so funny!
原帖由 irisleung7 於 11-1-29 13:50 發表
家長問家長都事少, 我女間果班某位派飯義工家長, 離譜到:
1) 評估後, 差不多都會問每個小朋友几多分.
2) 派完成績表, 食飯時間玩排名次, 叫d小朋友舉手.

呢d人真係過份到呢.................

我即時打返學校投訴. ...

我都會問下 friend 果幾個家長, 大家都有講, 我會講下個仔邊一part失分, 下次應要留意邊D, 份卷邊D深邊D淺, 邊D要買多D作業比佢做等, 希望大家都分享一下溫習的心得.

我就會同佢講:

我唔介意佢攞幾多分,只要溫習個過程佢有努力過就得啦!所以我已經唔記得佢幾分了!
‹ 上一主題|下一主題