用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分? ...
樓主: kikiboy
go

同學仔家長有冇問你哋小朋友考試幾多分? [複製鏈接]

原帖由 Planet 於 11-1-17 13:12 發表
最好學校貼晒名次, 總平均分放係網上, 唔洗家長咁苦心週圍追問, 個個家長都想知其他人的分數, 以作比較, 就算考第一,都想知道拋離第二幾多分. 考得唔好, 咩再努力, 起碼知道自己還差幾多, 如果求學不是求分數, 就應 ...

咁樣貼晒出來, 有冇諗過排後面D小朋友嘅感受呀?
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

回復 1# kikiboy 的帖子

原帖由 brianshe 於 11-1-17 14:34 發表
知恥近乎勇!

狠狠地打沉低分學生 (一部份) 的自信心, 下次就能取高分嗎?

回復 25# Go-to-school 的帖子

都幾好, 即係知道自己嗰個排第幾, 但就唔知人哋排第幾.

我仔學校會排頭一半名次, 後一半就唔會排, 不過我仔小一, 我都未知會喺邊度見到結果, 成績表過咗新年先派.

想問吓通常排呢d名次係點排架? 係咪按考試分數排呀? 中英數, 定係要計埋常識呀?

我 會 答 .. " ma ma 啦, - 仲 之 無 唔 合 格 我 就 開心啦 "

人地問我會答, 我亦都會問fd d果d囉。

其實想知平均分差距幾多, 名次會差距幾多。話哂第時升中都要睇全級排名, 睇下大家差幾多平均分, 等自己小朋友有目標追下啦。

回復 3# kikiboy 的帖子

Deleted

醒目開學勳章 貢獻勳章

回復 24# kikiboy 的帖子

我寧願佢話我唔敢講好過講完比佢知,佢又 "懶"神秘,激親自己呀 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

回復 10# Go-to-school 的帖子

我試過好似你咁答,問唔到叫自己個仔裝人,跟住重要唱通街!如果佢知道自己個仔d分高過你,重會同你講高過你,你認為佢意思???

回復 1# sababy 的帖子

我會答佢,我都唔係好記得喇,如果你咁想知我小朋友每科分數,不如你直接問老師重清楚啦,順便講埋比我知吖,真係麻煩晒你呀
努力~加油~努力~加油~努力~加油~努力~

所以我好少接觸同班既家長, 費事有比較啦

我都很想知小朋友在班中的成績是高或低, 但唔會問其他家長, 亦不會叫自己的小朋友周圍問同學.

我識的某家長很麻煩, 周圍問家長分數又要亞女裝同學分數, 就連默書也要追問. 她又會不停說高分的某同學因去補習先高分, 而低分的同學會懷疑對方是否有學障, 我心諗成績不好就是學障, 呢個世界大把了. 她又聽見有同學進步了就狂問是否去了補習等等. 總之, 就是果種超級八婆.

王國會長

有, 仲唔止問考試, 連測驗也要問

原帖由 kikiboy 於 11-1-17 09:51 發表
有個家長問我個仔考試幾多分, 我話普通, 麻麻, 但佢繼續追問: 中文幾多分? 我答咗佢, 咁佢跟住又問英文幾多分?...... 一直問晒咁多科.
你哋有冇遇到呢d人呀? 唉, 我真係唔識講. ...

我覺得冇乜問題,把口係生在自己身上,講唔講係由自己決定,只是最僧d人週圍問人幾多分,然後自己個仔的就話麻麻地,幾好,唔肯講番俾人聽。
其實講唔講,大家始終都會知。
wbmom

回復 20# Go-to-school 的帖子

唉......甘以後佢問親就答"同你亞仔差唔多, 我依家有D事, 唔好意思下次傾過"(飛彈開)

這個回應既大方又得體,正啊!

所以話哩, 啱咀型嘅, 家長識兩三個就夠了, 免卻是非, 人少少, 大家又可以交流教仔心得, 互通知訊, 互相勉勵!
‹ 上一主題|下一主題