用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇人1月15日去左基督教中心幼稚園in N班? ...
樓主: qufong
go

有冇人1月15日去左基督教中心幼稚園in N班? [複製鏈接]

醒目開學勳章

但我覺得playground果d滑梯好dirty, 鋪哂塵咁, 定係因為戶外, 所以d塵積得好快.

不過學校的老師同陶校長真係好有愛心, 我大仔曾經讀過3個月, 除左老師好之外, 我仔話陶校長會成日入班房同佢地傾計.

但呢間學校會有d學校假期在平日的, 例如教師發展日, 學生就放一日假, 我當時諗, 我係全職媽咪, 學校放平日都無所謂, 但可能有d小朋友家長果日就要搵人湊小朋友喇.

我個仔都係在這裡讀預備班, 依度D老師同校長同埋D姐姐都好好架,
我個仔在埋今年就要畢業, 同埋佢都讀得好開心,
課程就會比鄰校可能淺D, 但唔緊要呀, 最緊要係D小朋友讀得開心。

醒目開學勳章

原帖由 pekkle_c123 於 11-1-20 23:04 發表
我個仔都係在這裡讀預備班, 依度D老師同校長同埋D姐姐都好好架,
我個仔在埋今年就要畢業, 同埋佢都讀得好開心,
課程就會比鄰校可能淺D, 但唔緊要呀, 最緊要係D小朋友讀得開心。 ...

你仔仔讀緊中心幼稚園K3呀 係咪開得一班咋.

my daughter got pm offer also.  she has a friend from phonics class attending this school.  her feedback was that don't expect a difficult curriulum.  The school mission is also "learning through exploring"  But in general, most people are happy with their friendly environment.  So for 2 year old class, where they learn to mingle with people, this is probably not a bad choice.  Most importantly, not too expensive.  They get sick very often at this age.

記得基督教中心kg以前不是太多人報的,是即in即收的。可能今年有D家長在此說小朋友讀得ok,所以多左人報啦!

醒目開學勳章

原帖由 LMCK 於 11-1-20 19:14 發表
我都未收到信喎, 你地收到的係accept, 可能我係reject信喇, 因為老師臨尾問我, 如果收左仔仔, 會唔會比佢繼續讀上去, 但我只係話會考慮, 因冷不防佢會咁問, 我一時間就講左真心說話, 所以佢地未必收仔仔喇 :si ...

我都話左啦, 我仔果然係waiting list, 不過都預左, anyway, 如果呢間同迦南比我揀, 我諗我prefer仔仔讀迦南.

仲好唔駛浪費左d註冊費, 好似有d吃不到的葡萄是酸的感覺

醒目開學勳章

原帖由 BBG1 於 11-1-21 16:30 發表
記得基督教中心kg以前不是太多人報的,是即in即收的。可能今年有D家長在此說小朋友讀得ok,所以多左人報啦!

係呀, 我入去登記驟眼見有5, 6張name list, 每張都起碼30個名.

回復 1# LMCK 的帖子

我都有望,睇到都有打個突,咁多人報名,係分組由A組至Q組,每組大約40人,
今年收生都多啦,上下午各48人一共96人喎,
唔知有無咁多人讀呢?

i just received letter...oh no. waiting list >_<

今日交咗註冊費$660

我都交咗呀!!! 而且決定讀呢間啦!

原帖由 chloe09 於 11-1-22 23:54 發表
今日交咗註冊費$660

恭喜哂!唔駛再烦腦了,你住邊區?坐校車定係自己接送呢?
原帖由 Joyful-Sin 於 11-1-24 15:19 發表
我都交咗呀!!! 而且決定讀呢間啦!

本人大仔之前在美孚宣美讀n班,現細女在中心幼兒園讀,相比之下,中心的課程並不太淺,有native英語及普通話教師,教授亦有條理,德育亦培養良好,小朋友返學返得很開心,老師至校車的ee亦很和藹可親,亦學到少知識,雖然囡囡明年不在此讀k1,我仍充心推薦這是一所很好的幼兒園,相信有小朋友在此讀過的家長都不會反對

my son got an offer too.  i really like the environment and the teachers.  
But i know students used to quit in K1, to other kln Tong kinders.  Is it all becos they are not competitive in K3?

其實呢間幼稚園考上小學的成績都唔錯,好似學校網上有得睇有關資料,只不過過唔到自己心理關口,因哥哥在St. Cat.,也讀得不錯,心理上總覺基礎會打得好一點,也希望對兩位小朋友待遇一樣,所以囡囡應該也會跟哥哥上St. Cat. 其實我在做決定時都有掙扎

醒目開學勳章

原帖由 daphneleung 於 11-1-25 13:33 發表
本人大仔之前在美孚宣美讀n班,現細女在中心幼兒園讀,相比之下,中心的課程並不太淺,有native英語及普通話教師,教授亦有條理,德育亦培養良好,小朋友返學返得很開心,老師至校車的ee亦很和藹可親,亦學到少知識,雖然囡囡 ...

我大仔都曾經在中心幼稚園讀N班, 暑假之後去左第二間讀, 我懷疑因為咁佢地REJECT左我細仔, 因覺得我都只係黎讀N班而已.

我住西貢呀, 所以都係校車方便D. 你呢? 你係咪都係決定比佢讀呢間?

原帖由 chloe09 於 11-1-24 22:11 發表
恭喜哂!唔駛再烦腦了,你住邊區?坐校車定係自己接送呢?

回復 1# Joyful-Sin 的帖子

我仲未決定比佢讀呢間架,
但都好大機會讀呢間!
仲有學之園未in要到時先決定,

‹ 上一主題|下一主題