用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 仔仔很難教
go

仔仔很難教 [複製鏈接]

0    0    1    0

點解唔收起d遊戲機?  玩樂是可以的,如一起玩uno、大富翁、波子棋、lego,甚至射籃球。我仔仔也是6歲,他只rarely 玩我手機的angry bird。只要有足夠的替代玩意,可以減少小孩對遊戲機的依賴。

醒目開學勳章

必須盡量減少遊戲機, tv 等等.

回復 3# opclk 的帖子

回復 6# opclk 的帖子

opclk:
小朋友剛升小一,適應期有長有短,你回想下二仔是否讀愉快學習的幼稚園,現在讀的小學又是否很傳統?如果是的話,他的適應期或者會長一些,不過有規律的生活習慣是很重要,例如遊戲機只許放假才可以玩,又或鼓勵他快些完成作業,便訂出如果那天兩小時內完成功課,便於週日打機時,加15分鐘等等,為免大家忘記,最好是做紀錄,我囝到六年級都有用儲"印仔"換打機或者買玩具的!小一重好細啫,唔好甘快就斷定他是否讀書的材料!(要記住每一樣新的學習對他來說都不是簡單的!每個人都不同的,不要常與家姐比較,最重要是不可輸掉自信心呀,共勉之!
如果懷疑有否學障,可以問問老師,聽聽老師的意見!或者家庭醫生,都會有轉介的!

回復 4# Go-to-school 的帖子

回復 2# mayc 的帖子

回復 5# brianshe 的帖子

回復 2# opclk 的帖子

樓主真的需要暫停讓小朋友玩電子遊戲機,因為好影響專注力!

聽你講,是不夠專心的問題。

回復 5# opclk 的帖子

回復 1# Go-to-school 的帖子

Go-to-school:
k1的小朋友"正職"就係"玩",佢有甚麼問題呢?

遊戲機真係要戒, 我係過來人, 唔好以為P.1 可以輕鬆下, 真係好似樓下甘講, 可以用其實野代替, 而唔好比佢習慣玩遊戲機, 真係星期六日最多玩30分鐘, 每15分鐘停一停. 小朋友心態hea 左就係hea 左, 你試下甘樣限制佢, 應該都會有改善.

至於聰明, 我相信聰明係聰明, 只係唔願意"沉迷" 系學者方面. 我小朋友同樓主2仔差不多, 你話佢記性唔好咩, 爆旋陀螺咩型咩底盤一清二楚過目不忘

樓主首先要放鬆自己, 再深入d 了解下自己既小朋友, 究竟佢係適合比壓力佢(即係打呀鬧呀), 定係適合鼓勵, 再考佢校內課本內容係咪識, 因為有時佢做功課做得慢, 係因為佢唔識做而唔願做, 如果佢係完全識而唔肯做, 就係懶, 更加要罰佢無得玩.

遊戲機一定要禁, 必需要有限制地比佢地玩,唔係打機一定好玩過做功課, 樓上都有建議設定打機時間,如果"快速"完成功課可以加鐘等等

另外強迫既方法係咪適合你小朋友呢?有時放手比佢自己去處理,自己承擔後果未嘗不可一試.

最後最最最重要的是....切忌跟家姐比較,一比較只會更差
女兒一歲了

回復 3# mayc 的帖子

回復 1# opclk 的帖子

回復 5# mayc 的帖子

opclk:
你不用太擔心2仔,小一是要很多適應,因為小一同幼稚園相差很遠,小一學習的時間要比幼稚園多一倍,做功課亦比幼稚園多很多,老師的關心亦小很多,再加上原來你仔仔是很聰明,以前有很多人稱讚他,現在他是有付出努力,但成績總是不成,自信心大受打擊,不想面對自己的困難,而在打機中可以立刻得到成功感,我想你要從鼓勵中慢慢地幫他建立自信,慢慢就見成效。
  在另一方面,小一是需要大量讀字,就算是數學,全是文字體,不是他不董數,而是不董看題目,可以叫他多讀出字,就知他不知甚麼,再教他,可能好些,平時要帶他多去圖書館,多閱讀是對你全家都好,你小兒子K1能有閱讀的習慣,就能減低去玩PSP。
‹ 上一主題|下一主題