用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 其實好多好的兒童英文書都在公共圖書館找到 ...
go

其實好多好的兒童英文書都在公共圖書館找到 [複製鏈接]

0    0    0    0

香港圖書館有很多不同類型的好書..又多又新..
真係好羡慕....

去圖書館真係好方便, 而家唔想買書回家了, 借完就還, 環保又慳錢

醒目開學勳章 貢獻勳章

係呀,其實好多書外面買不到,在圖書館找到。好似一些芭蕾舞英文書我找過很多地方都無,去圖書館借到4本 !
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

請問仲有咩書推仲下
我次次都搵唔到好書
可能我湊住小朋友去啦

any particular recommendation?

我都好鐘意去圖書館借書, 以前會買, 但又浪費金錢, 而且睇幾次都好少再睇.
反而借, 就可以有唔同種類, 不過有時新唔新都要睇情況, 有d已經殘晒, 但就無換過就差d.

上個月係中環大會堂圖書館見到好多本全新的Oxford Reading Tree (for home reading), 我同囝囝借左好多!:D

等我下次都帶哩阿女去先!
又環保又省錢!very nice

原帖由 meipo28 於 11-4-4 10:39 發表
上個月係中環大會堂圖書館見到好多本全新的Oxford Reading Tree (for home reading), 我同囝囝借左好多!:D

係呀, 我都借左, 好新淨添呀.

我以前係圖書館借好多Eric Carle, Richard Scarry, Julia Donaldson, Dr Seuess 既書.中文就借好多日本/台灣繪本,香港趙均鴻博士的兒書(晶晶系列).不過呢d hot items 都幾殘.

原帖由 meipo28 於 11-4-6 12:11 發表
我以前係圖書館借好多Eric Carle, Richard Scarry, Julia Donaldson, Dr Seuess 既書.中文就借好多日本/台灣繪本,香港趙均鴻博士的兒書(晶晶系列).不過呢d hot items 都幾殘.
...

最近借happy families,適合小一睇
如你那間館沒有,可以預訂,只需$2.5
大家都來推薦好書吧

Richard Scarry 真係幾得意架

...

我都好鐘意同小朋友去圖書館借書, 可以有唔同種類書. 反而之前買落個d一套套書, 都未必睇得曬, 淨係圖書館d書都有排睇喔! 所以現在買圖書會選擇過先買or獎勵小朋友時先買, 等佢覺得可貴

培養小朋友有良好既閱讀習慣有好多好處, 可以親子, 培養專注力又可以用故事來說行為, 道理 etc....

醒目開學勳章

...

我都好鐘意ERIC CARLE 呢個SERIES 既書~
有時我都會去圖書館借黎教幼稚園學生~
特別係佢既<BROWN BEAR BROWN BEAR WhAT DO YOU SEE>仲有PANDA BEAR/POLAR BEAR~又可以同小朋友唱歌~同學WHAT DO YOU SEE既句子~~真係超正!!
一個
為夢想、理想
我要敢夢想飛。
他日,縱然要回復原狀
但至少也不枉過

<教養孩童 使他走當行的道 就是到老他也不偏離>

好多時同小朋友去,等佢地可以自己搵自己想睇個本書,引發下佢地睇書興趣丫嘛!!

Agree, 成套oxford reading tree都借到。我仲發現間間圖書館d書都有d分別。另外,我去開嗰間圖書館定期有新書返,d擺位會有改動,令小朋友可以讀下唔同嘅書。因我阿女一去到第一時間只會跑去JJ行。定期轉下書,佢咪識攞d新書睇囉!
‹ 上一主題|下一主題