用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 送子女到美國或英國留學好呢?
go

送子女到美國或英國留學好呢?

回復 1# chunmama80 的帖子

Are u referring to high school or college?

小朋友而加幾大呀?

送子女到美國或英國留學好呢?

肯定是美國。

美國教育比其他國家的都好 - 著重思考、靈活、創新、注重多元化學習、討論式上課、全人教育等等,好處多籮籮。找大公司工作做又容易。

中學就應該去,可以先適應下。

當然,要找好的學校才可,因為質素參差。美國有3,000多所大學,要找適合自己的。

剛剛看到這個網站,應該可以幫到你。
www.scholar.com.hk

I think England is better, US's education in High school is not very good, also the culture is too free for 12-18.  University, either UK or US is good.

I am studying in the US. To be honest, US university is quite nice if your children are majoring in business. Since the US is a headquarter of business, i would suggest you to ask your children who come for studying at 4 years college. US education prefers students to have critical thinking and be active in a class which I think that hk students are limited in Asian culture and they really need to be developed those skills. However, the tuition is not cheap at all.

US和UK彼此大學制度各不相同,我覺得無得比較好唔好,不如睇吓讀邊間好過啦,Oxbridge收我,我梗係話UK好,Harvard,MIT收我,我又會話US好,對嗎?
山不在高,有仙則名。水不在深,有龍則靈。
人不可貌相,海水不可斗量。

作為家長100 %  agree   

原帖由 greendotdot 於 11-5-14 16:46 發表
US和UK彼此大學制度各不相同,我覺得無得比較好唔好,不如睇吓讀邊間好過啦,Oxbridge收我,我梗係話UK好,Harvard,MIT收我,我又會話US好,對嗎?

原帖由 teresat 於 11-5-14 21:14 發表
作為家長100 %  agree   

噢!失覺晒,我好少睇這版,原來你唔係家長,仲有咁多threads,多謝分享,我一時三刻都睇唔徹,等我慢慢睇先。

回覆 9# greendotdot 的文章

更正

我作為家長100% agree

teresat

小朋友年紀小的去英國讀寄宿學校較方便,而且好的中學相對較多,規模及管理完善。

至於美國則有較多的世界一流大學,所以要視乎孩子何時出國。

原帖由 teresat 於 11-5-14 22:12 發表
更正

我作為家長100% agree

teresat

抱歉,我份人就是不懂得簡簡單單去看字...唔緊要,我都想從不同角度體會香港留英學生的生活情況。

primary prefer UK but secondray definitely US.

Why ....?

原帖由 gcgc 於 11-5-16 16:48 發表
primary prefer UK but secondray definitely US.

美國或英國, 有親人係當地最緊要.
我大仔去美國, 成日唔上堂, 揾agent, 自己打去學校都無人理.

原帖由 pong333 於 11-5-27 18:57 發表
美國或英國, 有親人係當地最緊要.
我大仔去美國, 成日唔上堂, 揾agent, 自己打去學校都無人理.

你大仔咁都得?

原帖由 redkoni 於 11-5-29 02:52 發表

你大仔咁都得?

都唔知係咪我個仔特別hea, 老實講依家送去外國讀, 有幾多人真係讀書, 做父母係香港點follow得咁緊, 個學期讀完先左知有事.

原帖由 pong333 於 11-5-29 16:30 發表

都唔知係咪我個仔特別hea, 老實講依家送去外國讀, 有幾多人真係讀書, 做父母係香港點follow得咁緊, 個學期讀完先左知有事.

你大仔可能一時間想不通,如果父母與子女大家做多一些平輩之間的對等溝通,希望會有所幫助.

請問英國寄宿學校係咪嚴格好多?小朋友無咁易學壞?無父母睇住, 本身小朋友愛玩, 讀書無盡全力(成績中上), 去到英國係咪一樣同香港一樣,識到壞同學會學壞?我相信是的,為何有咁多人去?博一博嗎?如在HK讀B1頭中學, 但想佢英文好D, 因在HK比較難, 應該到留學嗎?Pls comment.