用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
樓主: TOTORO^^^
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!

回覆 70# brianshe 的文章

No lunch or just 5 min for P1 boy.
It is impossible.
老師在任何情況下不能罰小朋友捱肚餓,而且咁小事.

Meal or go to toliet are basic needs of kid.
If the case happened in your kid, are u accept ?

If the school is police school, it is accepted & normal.

呢的咪叫自嚴人寬己,人地食小餐就小事,你個仔罰冇得去廁所你就大件事,照你先前既講法,應該檢討下自已個仔,係咪小息時掛住去玩,有廁所唔去,到上堂先話去,如果個個小朋友小息唔去廁所,到上堂先去,咁就個個唔使上堂,咁老師罰你個仔唔比去廁所好正常者,冇問題呀,你唔好張的責任推哂比老師啦,我咁講唔知岩唔岩你心水,不過你唔好諗住鬧我,我都係照你意思咁講,如果你鬧我就即係推翻你先前講既野,咁係好自雙矛盾架

原帖由 brianshe 於 11-1-13 13:38 發表

呵呵~~~估錯哂

我有一個囝囝讀緊軒下小一.
囝囝曾經一次默書得33+0分, 問佢點解=>答: 好急尿, 老師又唔俾去洗手間. 第一時間聽到都好慶下, 佢兩歲已經造左一次小腸氣手術; 真係驚佢谷到另一 ...

好怕呢d "軍校" 同哩呢d "軍官".
另外, 你話小朋友一餐食少d, 小息都會去食, 想問吓去邊度食同埋食乜嘢呀?

以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

可能佢諗個小朋友自已有錢据扒。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 14:20 發表

咁小事又確唔需要咁罰!

不過No lunch or just 5 min for P1 boy本身, 我唔覺大問題, 現代小朋友大多無嘗過饑餓既知味, 而且營養充足, 什至過多. 比佢地試下, 可以令佢地更加珍惜食物, 珍惜所有, 未嘗唔係好既磨練 ...

咁好 ge "磨練", 作為一個家長, 你完全可以試下比你的小朋友試下, 不如就黎緊的星期日試下啦, 好唔好

不過記得要跟返全日制學校的時間表 wor, i.e. 6點幾, 7 點食早餐, 上午有 2 個小息時間 (~10點 & 11點) 先至可以食一些小食, 跟住要到 4, 5 點(甚至 6 點) 至好再比野佢食 wor....

醒目開學勳章

講起比老師罰, 我小學時亦比老師用乓乒球拍打patpat (不過唔記得點解比人罰), 早兩日同d同事講開新加坡現今仲可以體罰, 佢早幾年見有個學生(中學), 因為做錯野(都幾大件事), 係早會比校長當衆打patpat. 如果係香港一早就報警喇.

不過大家有無諗過, 將來新加坡同香港d小朋友, 邊個會有競爭力?

註:我個人好反對係學校體罰.

不過大家有無諗過, 將來新加坡同香港d小朋友, 邊個會有競爭力?
who knows

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 14:20 發表

咁小事又確唔需要咁罰!

不過No lunch or just 5 min for P1 boy本身, 我唔覺大問題, 現代小朋友大多無嘗過饑餓既知味, 而且營養充足, 什至過多. 比佢地試下, 可以令佢地更加珍惜食物, 珍惜所有, 未嘗唔係好既磨練 ...
其實你講o既未必錯得晒,但我個仔講俾我聽o個陣,第一時間梗係俾o野佢食,但跟住就諗,咁佢個餐飯咪好浪費?先食得o個兩淡就要掉o左佢!!真係折墮!!

原帖由 lauerica 於 11-1-13 14:23 發表
呢的咪叫自嚴人寬己,人地食小餐就小事,你個仔罰冇得去廁所你就大件事,照你先前既講法,應該檢討下自已個仔,係咪小息時掛住去玩,有廁所唔去,到上堂先話去,如果個個小朋友小息唔去廁所,到上堂先去,咁就個個唔使上堂,咁老師罰你個仔 ...

原帖由 Smiile 於 11-1-13 10:15 發表

可能你真的不明白父母知道自己小朋友沒有飯吃的心痛, 你有你的觀點,但似乎你真的好似有點針對樓主喎 因為我看了樓主那麼多回應,我都不覺她搞事/麻煩,指責別人...而且你又真的不知道她有沒有教好自己 ...
算la!!人o地鐘意點講就由得佢,清者自清!!

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 15:53 發表

都想試下架, 不過佢地都幾乖, 無端端好難搵個好理由等佢地接受, 最好下次帶埋佢地參加饑饉!:D  
唔係一定唔乖先可以試o既,我個仔o係幼稚園o個時,都試個午餐凈係食一個細番薯,俾佢o地體驗o下貧窮人o既滋味,可以試下架!

回復 91# brianshe 的帖子

呢度你最高,冇無人明,你最叻,教到個仔拿30分,跟住又賴冇尿痾,下次默書前叫個仔屎都痾定,到話唔定會拿100分,不防試下。

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 BookloverJ 於 11-1-13 15:53 發表

都想試下架, 不過佢地都幾乖, 無端端好難搵個好理由等佢地接受, 最好下次帶埋佢地參加饑饉!:D  

幾乖, 即係都會 naughty 啦, 咁以後咪每次 naughty (事無大小), 都咁樣罰佢地 law

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 lauerica 於 11-1-13 16:22 發表
呢度你最高,冇無人明,你最叻,教到個仔拿30分,跟住又賴冇尿痾,下次默書前叫個仔屎都痾定,到話唔定會拿100分,不防試下。

無謂同佢嘈啦

樓主明大家 ge 意見咪算 law

原帖由 chan803 於 11-1-13 17:27 發表

無謂同佢嘈啦

樓主明大家 ge 意見咪算 law

好,聽哂你話,嘻嘻!