用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
樓主: TOTORO^^^
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!! [複製鏈接]

原帖由 peggy 於 11-1-12 15:58 發表

係要罸, 但不是罸冇lunch吃(OR 只吃5MINS) , 可以罸小息 . 罸企 .留堂 or罸抄, 點可以要6 歲既小朋友空肚到放學嫁
十分認同!!

訓無飯食又係幾誇張. but, 小朋友用粉掣畫/寫了甚麼令老師咁激氣?

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 16:21 發表
十分認同!!
~easybring~

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
乜我有推卸責任咩?覺得佢唔俾我個仔食飯係唔o岩都唔得??

原帖由 brianshe 於 11-1-12 17:31 發表

恕我直言, 相信晌班主任心目中; 你已經係一個難搞/ 麻煩嘅家長.
好嘅係, 仲有半年就升小二; 之後關係再差都無問題.
唔好嘅係, 老師同老師之間關係一定比跟你好. 你小朋友如果繼續晌呢間學校讀, 點都有負面影響.

...
你究竟有冇睇晒我寫o既o野??

原帖由 easybring 於 11-1-12 17:06 發表
訓無飯食又係幾誇張. but, 小朋友用粉掣畫/寫了甚麼令老師咁激氣?
佢冇寫o野,佢將粉筆o個之筆d粉筆拎o左出o黎!!

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:23 發表

又如何姐~~

我回一個貼, 你回兩個; 仲問我有無睇哂你寫咩?! 咁你又有無睇清楚 & 理解我講咩呢??
我都覺得你麻煩啦, 何況係教職員?
我有我觀點, 你有你觀點; 老師有老師觀. 我唔需要說服你, 只希望你明 ...
唔憂收生,升中派位理想o既學校就冇人權?可以亂罰學生唔俾食飯??你講咩呀??

醒目開學勳章

多口問句, 你有無深究你小朋友班中成績如何? 操行如何? 係咪班中百厭星? ...

就算小朋友是班中百厭星 . 成績差 or 操行麻麻 , 我覺得都不應該罸冇lunch吃 , 還有其他處罸方式

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:57 發表

你就覺得自己據理力爭, 我就覺得你過份自我保護; 係都要拗... 有咩意思, 又唔會因此令事件得到解決. 明智係先解事情, 要解決就先去了解. 唔係只係投訴, & 指責別人; 你都有責任架, 你無教導好小朋友上堂有什麼不應 ...
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 19:14 發表
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!! ...

網上乜人都有, 有D 人講唔明, 咪唔好再理佢LAW...

連最基本GE 野佢都唔認同[唔應該罰小朋友無午餐食], 咁當然覺得你做的都唔啱/唔需要啦, 仲有乜好講落去呢?

Totally agreed.

原帖由 chan803 於 11-1-13 00:01 發表

網上乜人都有, 有D 人講唔明, 咪唔好再理佢LAW...

連最基本GE 野佢都唔認同[唔應該罰小朋友無午餐食], 咁當然覺得你做的都唔啱/唔需要啦, 仲有乜好講落去呢?

...

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 16:20 發表
係佢有次打俾我用手提,所以我知lor!!

題外話...小心點BOR,可能老師Suppose你不知她的手提ga wor ! 免得她覺得你侵犯她的私人時間ma
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 18:31 發表
佢冇寫o野,佢將粉筆o個之筆d粉筆拎o左出o黎!!

我真係覺得都係出於小朋友的好奇心喎...我想起小時候我都喜歡搞老師的粉筆,老師就教我 : "去洗手,不要搞呀,你件衫會污槽架..."自此我沒有搞。
我當時搞粉筆出於好奇,覺得粉筆的質感好得意...
我的操行是A,不單止有小息,而且有東西吃,吃足15分鐘。
所以,樓主我認為你據理力爭是對的,老師在任何情況下不能罰小朋友捱肚餓,而且咁小事 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 19:14 發表
你講咁多o野又話唔想同我講!!你又知我成日投訴??我覺得今次好過份先投訴咋wor!!同埋你又知我無教個仔,佢返到o黎話俾老師罰,我就已經即刻同佢講,玩粉筆係唔o岩o既!!唔可以亂搞老師d o野!!唔知又o係度亂講!! ...

每人都有自己的觀點和角度,我做那位會員都是因為考慮到老師想教好小朋友,又或者本身是老師/未有小朋友 (我全部估JAR),我們自己有小朋友,當然心痛肉赤 (我不認識你小朋友都肉赤),覺得老師10萬個不是(我至現在都認為:;pppp: )

相信你做的都是為你仔仔好就得啦 ! 大家都是一起討論,大家都不要勞氣了 !

醒目開學勳章 貢獻勳章

原帖由 brianshe 於 11-1-12 18:57 發表

你就覺得自己據理力爭, 我就覺得你過份自我保護; 係都要拗... 有咩意思, 又唔會因此令事件得到解決. 明智係先解事情, 要解決就先去了解. 唔係只係投訴, & 指責別人; 你都有責任架, 你無教導好小朋友上堂有什麼不應 ...

可能你真的不明白父母知道自己小朋友沒有飯吃的心痛, 你有你的觀點,但似乎你真的好似有點針對樓主喎 因為我看了樓主那麼多回應,我都不覺她搞事/麻煩,指責別人...而且你又真的不知道她有沒有教好自己仔仔 ? 就這樣出言,難怪令人反感

小朋友一定會有錯,如果一有錯=父母沒有教,這樣天下父母都甚艱難,而且父母也是一條漫長學習的路,需要扶持和鼓勵 ! 下下都說她不負責任、麻煩,難度將來她自己小朋友有什麼事都不理才正常嗎 ?

醒目開學勳章

呢件事情我估已經過去, 我會睇樓主同小朋友學到d乜野先至係重點.

‹ 上一主題|下一主題