用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!
樓主: TOTORO^^^
go

今日亞仔老師罰佢唔準食午餐!!

+3金熱血 貢獻勳章

原帖由 kakabbbb 於 11-1-11 21:38 發表

郁D打電話俾校長呢D最令人討厭...
依家D家長太緊張D小朋友...
好多時會令佢地愈來愈難教...
你0係小朋友面前話老師唔岩...
只會令之後的日子佢愈來愈反叛...
大DD既時間.... 你又搞佢唔掂...
學校既老師佢又唔尊重 ...
...
最後,個老師都真係唔岩...

既然你都認同老師咁做係唔啱, 咁當家長搵老師, 老師唔理/唔回覆, 咁唔搵校長, 可以搵邊d人呢? 定係應該乜都唔做, 等個老師良心發現, 下次比夠 10 分鐘佢食

另外, 樓主好似無話過佢有無在小朋友面前話老師唔岩呀?

醒目開學勳章

我反而有興趣想知樓主點處理呢件事, 比老師罰只係小事, 得5分鐘or15分鐘食飯唔係重點.

經過呢件事, 小朋友學到d 乜野先係重點. 學乖左, or 無變? 家長如果能利用呢件事教到小朋友一d做好人既態度, 不失為好事.

小一好似好細, 不過早d比小朋友知道乜野叫做規則係咪都係好事呢?

做錯事被罰是理所當然,但罰<唔準食午餐>,真是無論做錯甚麼事都不是一個恰當的懲罰.

坐監都有飯食啦
一個無飯食, 一個無得出toilet都不能接受

甘多野可能罰, 點解要罰呢樣?

原帖由 lauerica 於 11-1-10 20:21 發表
唔似返學,似返監獄多的。

原帖由 hhma 於 11-1-12 11:43 發表
坐監都有飯食啦
一個無飯食, 一個無得出toilet都不能接受

甘多野可能罰, 點解要罰呢樣?

呢個簡直就係酷刑
以平常心對待無常事~~~試問有多少人能做到呢!?

原帖由 brianshe 於 11-1-11 14:54 發表

我覺得老師一d都唔過份, 反而家長下下打電話去投訴; 會影響老師教導你小朋友. 以後老師會點諗?! 嘩~~ xx個家長好麻煩! 以後唔理佢, 佢百厭由得佢; 佢唔讀書都係由得佢! 以後損失嘅係你, &你小朋友; 老師無損失仲做 ...
其實我忍o左好多次先打去投訴ga!!唔係唔想塭個老師傾,係搵唔到佢,我由4點打到6點都塭唔到佢,先打俾校長!!

我唔知點解有d人或家長會覺得罰冇得食午飯係冇問題??朝早七點幾食完早餐,到十二點幾食午餐先食得兩淡飯,跟住要捱到放學,其實你o地可以試o下係咩感覺lor!!我唔係話唔應該罰,但可以罰其他o野!!罰留堂或冇得小息都ok!!

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 13:23 發表
其實我忍o左好多次先打去投訴ga!!唔係唔想塭個老師傾,係搵唔到佢,我由4點打到6點都塭唔到佢,先打俾校長!!

4點到6點兩個鐘咋, 你太心急了吧, 有冇留電話叫佢覆你?
我仔學校, 朝早留電話, 試過5點後老師先得閒覆返.

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 13:38 發表
我唔知點解有d人或家長會覺得罰冇得食午飯係冇問題??朝早七點幾食完早餐,到十二點幾食午餐先食得兩淡飯,跟住要捱到放學,其實你o地可以試o下係咩感覺lor!!我唔係話唔應該罰,但可以罰其他o野!!罰留堂或冇得小息都ok!! ...

有營養師話人唔好超過5個鐘空肚 (瞓覺除外)

其實由9月閞學到而家,我己經對le個老師有好多疑問,開學講座話班主任會打電話俾每一個家長,交待要準備d乜o野,佢又冇打俾我,(係成班都冇打).到開o左幾日,亞仔d書話有d會擺o係學校,但日日都拎番番o黎,咁我就問亞仔點解,佢又話唔知!!咁我就o係放學時間去到佢學校,將d書交俾佢班主任,順便了解o下亞仔o係學校o既狀況,咁我就問佢班主任,:我個仔點呀?ok嗎?佢班主任就話我個仔好似未適應,講d o野佢唔係好明,叫成班同學拎d書去擺好,佢又唔明你講乜,{唔通我個個學生幫佢摷書包咩??上堂好趕嫁麻!邊有咁多時間呀!!}佢就係咁同我講!!仲有好多o野都末講!!

回復 1# TOTORO^^^ 的帖子

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 13:45 發表

4點到6點兩個鐘咋, 你太心急了吧, 有冇留電話叫佢覆你?
我仔學校, 朝早留電話, 試過5點後老師先得閒覆返.
但係放學時間bor!!4點打去話佢開會!5點打去話佢走o左,跟住打佢手堤又冇人聽!等o左成個鐘先打俾校長!!

學校方面有冇建設性的回應?  將來會不會同樣發生在小朋友/其他同學身上?

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 14:04 發表
但係放學時間bor!!4點打去話佢開會!5點打去話佢走o左,跟住打佢手堤又冇人聽!等o左成個鐘先打俾校長!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

我覺得罰小朋友沒有飯食一定不是好辦法,也不人道 ! 講真,什麼情況我們會不給飯小朋友食 ? 就是小朋友吃飯時說不吃/掛住玩就沒收等小朋友知道肚餓,但樓主仔仔搞粉筆與吃飯是兩碼子的事,怎會罰沒有飯吃 ?

玩粉筆可能是因為小一生好奇,就當他是頑皮,可以用其他方法喎
以心開揚待人真  晴朗笑容樂在心

其實我成日同亞仔班主任講電話,想知佢o係學校點,但佢班主任有時講d o野好似有d過份!有時話我個仔專注力有問題,要去心理輔導,又改我個仔同其他5個同學做6大天王!!又話34年級會成日俾訓導老師接見!之後我問其他老師,我個仔係咪班主任講到咁!!中文科老師就話我個仔係上堂成日搞文具,但唔係嚴重到要心理輔導,佢默書都好好,每次唔係九十幾就一百!係小息成日玩到好顛,上堂就成日自己文具!!

原帖由 HTLT 於 11-1-12 14:16 發表
學校方面有冇建設性的回應?  將來會不會同樣發生在小朋友/其他同學身上?
佢班主任聽o左我講之後都覺得佢咁做唔係咁好,佢會注意下!!

原帖由 Smiile 於 11-1-12 14:25 發表
我覺得罰小朋友沒有飯食一定不是好辦法,也不人道 ! 講真,什麼情況我們會不給飯小朋友食 ? 就是小朋友吃飯時說不吃/掛住玩就沒收等小朋友知道肚餓,但樓主仔仔搞粉筆與吃飯是兩碼子的事,怎會罰沒有飯吃 ? mou ...
係呀!我都同佢班主任講,可以罰其他o野lor!!冇飯食會好辛苦ga ma!

原帖由 TOTORO^^^ 於 11-1-12 14:04 發表

題外話, 個老師好似又算係咁喎, 連手提電話號碼都比家長, 好多老師唔比架, 打電話來隱藏個No.

醒目開學勳章

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 13:47 發表

有營養師話人唔好超過5個鐘空肚 (瞓覺除外)

係要罸, 但不是罸冇lunch吃(OR 只吃5MINS) , 可以罸小息 . 罸企 .留堂 or罸抄, 點可以要6 歲既小朋友空肚到放學嫁

原帖由 kikiboy 於 11-1-12 15:33 發表

題外話, 個老師好似又算係咁喎, 連手提電話號碼都比家長, 好多老師唔比架, 打電話來隱藏個No.
係佢有次打俾我用手提,所以我知lor!!