用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 聖言 VS 觀塘瑪利諾
樓主: HappyHappyMa
go

聖言 VS 觀塘瑪利諾 [複製鏈接]

兩間選一,我會選擇聖言,原因如下:

1)論成績,聖言比觀瑪好
2)聖言很快搬到全新校舍,環境比觀瑪好好多
3)聖言比觀瑪嚴一些,觀瑪對我而言是自由了一點
4)觀瑪附近雜了點,由其是有那些band 3學生徘徊

既然兩間也難入,我寧可選擇聖言搏一搏。

原帖由 1516DADDY 於 11-1-15 11:17 發表
我那次是駕車的所以不知步行需時,我想約15-20分鐘吧。
課外活動很多,也有很多學會給學生參予,校長好像說過以上兩方案提供學生的選擇多達70多種,而且學生還可提議學校增加..。小兒在校的課外活動都是他自由選擇,我參予不多 ...

聖言仔真的不像書蟲,我有幾個同事都係聖言仔/女(中6-7),個個都係又讀得又玩得,睇過佢地sent比我去年中五/七同學拍個套畢業回顧(應該係謝師宴播),真係笑到眼水標,好有創意,不似坊間d人形容聖言仔!

回復 20# r29860 的帖子

唔該搭咩巴士呢? 5分鐘+5分鐘+等車時間...

唔等車行上斜路要15鐘嗎?

知唔知有冇巴士由寶琳宜接去到?  

如果自行冇選聖言,叩門是否接受呢?

原帖由 AWG 於 11-1-18 14:15 發表
兩間選一,我會選擇聖言,原因如下:

1)論成績,聖言比觀瑪好
2)聖言很快搬到全新校舍,環境比觀瑪好好多
3)聖言比觀瑪嚴一些,觀瑪對我而言是自由了一點
4)觀瑪附近雜了點,由其是有那些band 3學生徘徊

既然兩間也難入,我寧可選擇聖 ...

請問一定要band 1 A 才有chance 呢?

原帖由 jasminecatcat 於 11-1-19 14:10 發表

請問您小朋友是否全級頭10名內呀?

我聖言畢業,我個仔現在讀官瑪.
兩個都是Band 1學校,校風都一樣咁好.
我幫小兒簡官瑪因為近,在屋企隔離.

我以前放學留校參加活動至六時才回家.
個仔功課量唔多.我放工六時半回家前他己完成功課.官瑪提倡自律自主.

回復 4# jasminecatcat 的帖子

清水灣道安老院對開下車
kmb# 10, 21, 26, 27, 29M, 3M, 3P, 42, 606, 95, N216

寶琳無直車到, 但聖言可能安排校車送返學, 老師在information day表示正研究中.

原帖由 jasminecatcat 於 11-1-19 14:10 發表

91M巴士直到彩雲

唔該晒r29860 和 Chanv

91M巴士直到彩雲, 剛check過e條線要兜大圈架!

其實如果自己個仔成績好加上較自律就選觀瑪好,基本上年年觀瑪最top果d都好過聖言好多,查番觀瑪出過兩個10A in Kwun Tong district,但average就差聖言少少,觀瑪ce average低聖言1-2分倒,觀瑪係睇你仔仔肯5肯努力,努力就冇問題,5自動努力就靠聖言d老師算。。。

入U就一樣。而家DSE當CE情況睇match d。
至於週邊環境多不多band3,老實無甚麽大關連。因為同學仔好少同其他學校有contact。

而學校設施,坦白說,新的一定會好過舊,聖言會好d。舊既聖言校舍真係好細。

文科兩間分數上整體考出黎觀瑪好少少,而上年觀瑪有個文科生攞左10A。同文科上觀瑪喺的比賽都較優勝。
數理就聖言近年表現較觀瑪突出,好似olympic聖言上年有人攞奬,觀瑪就係08年先有。

活動方面,觀瑪同聖言近年發展方向吾同,但如果單計活動多元性觀瑪會多d,有多d種類比仔仔選擇,而division大家都有校隊係D1。

聖言D1:籃球、足球、乒乓球、羽毛球
觀瑪D1:羽毛球、保齡球、壘球、彈網

兩間學校用既英文課本據我所知都係longman elect.

而家比意見希望喺遲d大家真正選校排位應該有用啦。

ref: Roll of Honor

SYSS:

KTMC:

ps:SYSS 08好似出過9A架,

聖言從來都唔俾考九科/十科,何來10A?
Hi! 我有兩隻化骨龍!

聖言一班有很多個6a的, 同學之間成績比較average.  勁!

原帖由 victorf 於 11-2-8 07:31 發表
聖言從來都唔俾考九科/十科,何來10A?
~easybring~

原帖由 easybring 於 11-2-8 13:12 發表
聖言一班有很多個6a的, 同學之間成績比較average.  勁!

Exactly!
一間學校好唔好...唔係睇個間學校出幾多個10A...9A的.....我係舊生...當年我F6理科個班最低係收27分既...
成班同學過半係攞30分...

唉!
我都係聖言舊生.
半班30分咁勁???
d A level 咁屎????

其實兩間水平差不多.
梗係近屋企方便很多

A level 屎?我個班100%入U架播...

真的。A-level 又係一班好多A.  聖言仔比我印象唔係讀c書。

By the way, 兩間中學都好勁,入邊間都一樣。

原帖由 victorf 於 11-2-11 19:38 發表
A level 屎?我個班100%入U架播...
~easybring~
‹ 上一主題|下一主題