用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行&大抽獎
樓主: Sandra0711
go

自行&大抽獎

Suppose there are only 5 band 1 schools as you said. If I am a band 1 student and put alll the band 1 schools in the 1st five choices, then put the best band 2 school in my 6th choice, I could still enter it, right ?
May be I will put it in the 4th or 5th choice but "why should I put the band 2 school in the 2nd choice?"

ricetaster, 您好 ! 我想請教一下 :

小女p.5, 暫時名次全級 39/200人 左右, 現在黃大仙區一間幾好的小學就讀, 學校今年的band 1 生大約有50%.  小女性格文靜專注, 但四科之中以中文最差, 以英文最好,假設到六年級時仍然是band 1 生; 我想幫佢搵女校英中, 本區的只有德愛中學; 其實最心儀的是深水埗上智和協恩; 未知在自行分配時選這兩間跨區會否太搏 ? 另外, 由於她是一項運動的港隊代表(但不是熱門運動), 未知報考這兩間是否适合 ?

我十五十六係因為小女訓练需時, 擔心一旦幸運入到心儀他區學校卻成績追不上, 反而會誤咗佢; 但如果只選本區而放棄嘗試他區, 擔心錯過了機會.  可以教我如何鋪排嗎 ?

thanks a lot !!!

依家連呈分試都未考, 實在講得太早, 暫時睇 Holy Trinity 和 協 恩機會唔大, 全級頭十名先較有 chance, 到你有第二次呈分成績時再傾過。

原帖由 sandssimmie 於 11-1-13 14:03 發表
ricetaster, 您好 ! 我想請教一下 :

小女p.5, 暫時名次全級 39/200人 左右, 現在黃大仙區一間幾好的小學就讀, 學校今年的band 1 生大約有50%.  小女性格文靜專注, 但四科之中以中文最差, 以英文最好,假設到六年級時 ...

原帖由 ricetaster 於 11-1-13 14:34 發表
依家連呈分試都未考, 實在講得太早, 暫時睇 Holy Trinity 和 協 恩機會唔大, 全級頭十名先較有 chance, 到你有第二次呈分成績時再傾過。

明白, thanks ! 咁我繼續留意行情先啦 !

Your calculation is not correct, in real life situation,the current Band 1 seating in North District cannot captured all Band 1 (720 seating vs. 1,000 students).

In the course of the first round lucky draw (1st choice), it is expected, the 60% -70% of total Band 1 seating will be occupied, most likely your 1st choice, 2nd choice, even 3rd choice...... were probably engaged by others in 1st  round lucky draw.

It's fantastic, you will stand aside in the occasion of 2nd, 3rd, 4th round lucky draw and let other well planned students take away your favourable choices.

原帖由 cow 於 11-1-13 13:52 發表
Suppose there are only 5 band 1 schools as you said. If I am a band 1 student and put alll the band 1 schools in the 1st five choices, then put the best band 2 school in my 6th choice, I could still e ...

Still it is no point to suggest a band 1 student to choose a band 2 school in the 2nd choice.

A band 1 student can sure get in a band 2 school. There is no reason for him to put it in the 2nd choice.

For some schools it may be impossible to get in wihtout putting it in the 1st choice. Then I will only choose one from them (for example, QC, Wah Yan). Then I will put in all other band 1 schools, then the band 2 schools...

ricetaster

想請教下, 小女是油尖旺區的band 2 頭(老師話), 如果自行想博band 1尾的學校, 可行嗎?  另, 想知如油尖旺轉kwun tong 區/東區來搞珠, 會否有機會升跌band?

博 Band 1 尾好正常, 唯一要考慮係 2nd choice 揀番 Band 1 尾定 Band 2 頭嗟, 呢個就係好個人嘅决定。

至於攪轉區抽獎要有住址證明和要三月中以前上報教育局, 你為跳 Band 而轉區好細機會, 你講嗰幾個區成績差異唔太大, 跳 Band 你要非常邊緣, 重要區與區成績差異大先有機,
反而你仍在油尖旺住緊就無謂轉區, 本區中學選擇咁多, 又避免未來六年舟事勞頓, 為轉而轉, 如果跳唔到 Band 咪哂咗個chance.

原帖由 heihei媽 於 11-1-13 16:43 發表
ricetaster

想請教下, 小女是油尖旺區的band 2 頭(老師話), 如果自行想博band 1尾的學校, 可行嗎?  另, 想知如油尖旺轉kwun tong 區/東區來搞珠, 會否有機會升跌band? ...

回復 1# ricetaster 的帖子

多謝你的回复, 其實我是住kwun tong 的.  

另外, 因覺得油尖旺沒有好的band 2 學校, 所以想是否應轉回kwun tong, 請再指教.

可能你返觀塘好D, 自行可以本區和跨黄大仙, 即使大抽獎,觀塘嘅 Band 1 尾至 Band 2 的合適中學數目 和 東區比較都差唔多, 以下有兩區中學可作參考 :

黃大仙區
______

Band 1尾:
德愛中學
可立中學
中華基督教會協和書院

Band 2頭:
保良局何蔭棠中學
文理書院(九龍)

觀塘區

Band 1尾:
順利天主教中學
中華基督教會蒙民偉書院

Band 2頭:
觀塘官立中學

原帖由 heihei媽 於 11-1-13 17:41 發表
多謝你的回复, 其實我是住kwun tong 的.  

另外, 因覺得油尖旺沒有好的band 2 學校, 所以想是否應轉回kwun tong, 請再指教.

原帖由 ricetaster 於 11-1-12 23:42 發表
你第一段說法大致正確。

Band 2, 在甲部會和 Band 1生遇到相同問題, 是學額少, 每所中學只提供兩個位。至於甲部機會是否渺茫, 根本就在乎你所揀嘅中學受歡迎程度, 例如我係 Band 2 尾, 橫掂係博抽獎而唔係講實力,  ...

唔知甲部派位成功GE 機率有無統計??

照正常乙部係只會安排同自己水平相若或略低GE 學校(即BAND2中 會放番同BAND2中 GE 學校), 若繼續博,隨時會派到10名以外....甲部只是有多一次機會俾自己去報他區GE BAND2學校...

但是E + 縮班係勢之已行, 唔少都表態左..即是話,今年等大抽獎中獎...即上年E 個成績掛A/B/C 3間學校又入到,成功率高,但同樣GE安排放晌今年就難啦...對嗎?

若所有官/津真係全部縮斑(有5班都縮), 影響到幾多BAND 1/2 學位?? 點樣可以去了解一下??

回復 31# hinhin_ma 的帖子

甲部選本區最熱門中學大約在200-500份之1 (以每校兩個位, 同一個Banding 人數假設接近1000人計算), 如那間是傳統名校咁真係數千份之一機會, 如 La Salle, QC, 等, 真係大抽獎中嘅大抽獎, 所以甲2, 甲3 只不過照填, 無謂遺漏嗟, 無 chance 除非揀籮底橙!

總之縮班措施嘅平均影響是少了20% 學額, (以每校係平均5班計算, 即每校少了 34-36個位左右) 今年自行學額暫時唔減,到大抽獎至減, 明年應該一齊減, 除大抽獎選校策略必定轉趨向保守外, 最受影響係 Band 1 尾 和 Band 2 尾嘅學生, 反而對 Band 1 頭影響最細。

以上只係提示, 計就自己試吓計。

ricetaster,
       我是深水埗區的.我想問從哪裡得知區內有多少band 1位 ,同埋band 1學生呢?謝謝.

回復 1# ricetaster 的帖子

我都認為最受影響是band 1尾band 2頭的學生.

另, 我想問梁式芝好嗎?

另外, 想問下點去推算自己的全港排名? 因為有些人會話自己個區係band 2, 全港就排band 1 咁, 其實係點推算呢?

It depends on the average standard of the students in the region (ask your teacher).
eg:
灣仔區,九龍城band 2頭maybe全港band 1 尾
北區band 1尾maybe全港band 2頭

我淨係知梁式芝書院係觀塘區屬 Band 2 中成績, 其他就唔清楚。

另外, 無謂諗太多枝節又幫唔到嘅問題, 根本全港及本區排名只有教育局先知, 亦唔會公開。將來就讀嘅中學一樣唔知, 只知考生互相比較嘅名次,並唔係全港名次。

本區 Band 2 全港 Band 1 只係其中一種現象, 唔可以用部份代全部,  除非你自已知道教育局嘅機密資料,首先某區嘅 Band 2 (例如九龍城),  Band 2 level 有千幾個學生, 每人成績一定有差別, 而且Band 2  成績範圍咁闊, 咁嘅講法比較武斷, 最多最多只適合一些學業水平高嘅區, 重要係最高成績嘅Band 2 頭學生致有這種可能性, 係好有侷限性, 即使係都係方便在大抽獎甲部唔會揀錯 Banding 嘅學校嗟 ! 對被抽中嘅結果一D關係都無。

最後, 你最叻咪自已學校嘅分數和名次資科, 其他學校資料你又點知, 如果係無其他學校資料, 咁你邊有足夠資料點樣嚟分全區名次呢 ?

原帖由 heihei媽 於 11-1-14 10:42 發表
我都認為最受影響是band 1尾band 2頭的學生.

另, 我想問梁式芝好嗎?

另外, 想問下點去推算自己的全港排名? 因為有些人會話自己個區係band 2, 全港就排band 1 咁, 其實係點推算呢? ...

原帖由 ricetaster 於 11-1-14 11:42 發表
我淨係知梁式芝書院係觀塘區屬 Band 2 中成績, ...

不同意.

原聞其詳.:wahaha:

原帖由 cow 於 11-1-14 14:46 發表

不同意.

Can you name some Band 2 中 emi secondary schools ?
Please do not count DSS schools.

回復 1# cow 的帖子

咁請問梁式芝是否屬band 1 尾, 因我仍在考慮這一間及順利天主教. 謝謝