用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行&大抽獎
go

自行&大抽獎

知唔知大埔恩主教同沐恩會唔會係自行&大抽獎時有機會收Band Two頭學生?

大埔恩主教同沐恩都有機會在大抽獎收到Band 2 生, 沐恩機會大D, 因為大埔相對英中學位較多, 另外, 最大原因係家長大抽獎策略問題, 家長第一志願揀 柏雨或莫壽增, 第二志願就唔敢揀低一級嘅王肇枝和恩主教, 反而第二志願揀沐恩或 Band 2 頭救恩之類, 大埔家長都清楚柏及莫一定要第一志願先有chance抽得中, 但被抽中嘅機會可能得 1/3 至 1/5。

回覆 2# ricetaster 的文章

Dear Ricetaster,

Thanks so much, 另想問北區陳融會否收Band Two頭,佢地好似特別喜歡收聖X會既小學?

回復 3# Sandra0711 的帖子

因為北區英中位少大埔好多, 所以陳融無收到  Band 2 生, 反而成績就走下坡就嚟比李嘉誠追到上!

正常同屬聖公會有點着數, 但因成績走緊下坡, 成績要求一定要高, 如果 Band 2 生一定 no way。

回復 4# ricetaster 的帖子

但陳融仍是Band One尾?

回復 5# Sandra0711 的帖子

Yes !陳融仍是Band One尾中學

回復 6# ricetaster 的帖子

北區同大埔是否會縮班?又唔知會縮多少間學校,縮咗仍是大埔多d學位?

回復 7# Sandra0711 的帖子

依家答唔到你, 因為縮班申請截日期係二月廿五日, 係自行收生截表日期之後, 但自行收生各校名額今年唔會變, 就算縮都只係大抽獎名額嗟!

回覆 8# ricetaster 的文章

今朝報紙話北區日內會正式宣報14間中學會一齊縮班, 5班縮4班,北區將會大混亂?

一D 都唔會亂, 因為係預先得知, 只不過 Band 1 生大抽獎第二志願已經唔可以再填 Band 1 中學 lu !

回覆 10# ricetaster 的文章

So, in this case, for 大抽獎,  it is advisable to place a band 1 as first choice, and a band 2 for second  choice ?

Most likely it will happen

想請問..大抽獎由BAND1生甲部派其1,2,3..志願,派曬之後到..派乙部BAND1生1,2,3..志願...派滿之後先到BAND2生開始...由甲部派...乙部派..正確嗎??

如是者, BAND2生的甲部..都是機會渺茫...機會只有在乙部.....對嗎??

甲部就算保守或積極都唔會影響乙部派位??

甲部的學位很少,比乙部更講運氣。

原帖由 hinhin_ma 於 11-1-12 22:54 發表
想請問..大抽獎由BAND1生甲部派其1,2,3..志願,派曬之後到..派乙部BAND1生1,2,3..志願...派滿之後先到BAND2生開始...由甲部派...乙部派..正確嗎??

如是者, BAND2生的甲部..都是機會渺茫...機會只有在乙部.....對嗎?? ...

你第一段說法大致正確。

Band 2, 在甲部會和 Band 1生遇到相同問題, 是學額少, 每所中學只提供兩個位。至於甲部機會是否渺茫, 根本就在乎你所揀嘅中學受歡迎程度, 例如我係 Band 2 尾, 橫掂係博抽獎而唔係講實力, 我都會在甲部揀 Band 2頭中學, 但你如果肯揀 Band 2 中, 甚至 Band 2 尾, 機會自然大, 情况和 Band 1 組別所遇問題一樣, 係供求問題。

Dear ricetaster,
想問4x/192係屬於band1中定頭?如果自行兩間選林護同安柱,有冇機會入到?

應該唔係Band 1 頭, 自行 1st choice 揀林護 係無機會, 安柱就有一半機會有得面試。, 最後得唔得就睇面試表現。

原帖由 prettyoni 於 11-1-13 07:55 發表
Dear ricetaster,
想問4x/192係屬於band1中定頭?如果自行兩間選林護同安柱,有冇機會入到?

如果林護冇機會,有邊間英中會合適?之前有想過荃官,但聽聞好似開始跌grade,對嗎?
謝謝。

原帖由 ricetaster 於 11-1-11 15:23 發表
一D 都唔會亂, 因為係預先得知, 只不過 Band 1 生大抽獎第二志願已經唔可以再填 Band 1 中學 lu !

I don't see any logic for the above statement.

I will never suggest a sure Band 1 student to choose a band 2 school in the 2nd choice.

回復 19# cow 的帖子

但當時我係解答緊 Sandra0711 嘅北區大抽獎選校問題, 北區大約今年有 Band 1 生百1000人, 現行5所Band 1 中學只得 900個學額, 如果計埋昨日14所中學縮一班嘅公佈, 即係得番 720個位, 北區大抽獎2nd choice要揀到 Band 2 中學都係情理之中。