用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有無人下學期會轉校或識人轉校?可否分享? ...
go

有無人下學期會轉校或識人轉校?可否分享?

等阿仔升上2年級要轉校, 因為我地今年要搬屋

原帖由 littlewoman 於 11-1-9 23:30 發表

我個仔而家既學校程度深, 加上我個仔係細仔, 現在諗緊同佢轉校重讀...

回覆 1# brianshe 的文章

樓主係想轉校定係已經有學校收左?

係因為阿女跟得好辛苦,十五十六想同佢轉校,但成績唔好,好少選擇。又怕校風唔好,去到比人蝦,又怕佢唔適應壓力大(因她情緒較弱),又唔知下學期轉好定九月先轉好…哎!!!

原帖由 siulili 於 11-1-12 18:41 發表
樓主係想轉校定係已經有學校收左?

咁你女女而家讀緊幾年級?
成績唔好係全部都唔合格? 定只係部份?
又唔知你女女讀緊邊區?
係大女定細女?.....
其實我都為我個仔攪緊, 超煩!

原帖由 littlewoman 於 11-1-13 20:10 發表
係因為阿女跟得好辛苦,十五十六想同佢轉校,但成績唔好,好少選擇。又怕校風唔好,去到比人蝦,又怕佢唔適應壓力大(因她情緒較弱),又唔知下學期轉好定九月先轉好…哎!!!

...

樓主

其實你囡囡果間唔算辛苦架啦,如果你想再輕鬆D,咁真係要搵international school 果類學校, 一唔係你真係要接受降grade 的殘酷現實, 你同個女接唔接受到呢?

如果有得揀,當然係開學轉會好過中途轉啦, 但有時未必係你想點就點,都要睇機緣。

仲有一樣你要考慮,如果轉左出去, 你囡囡做唔做到BAND1生,如果佢係BAND 2生, 留係原校會安全D喎,UNLESS仲有其他原因令你想轉校。

原帖由 littlewoman 於 11-1-13 20:10 發表

...

醒目開學勳章

囡囡之前插班二年級,而家三年級
因小一派到一間同我囡囡性格完全相反的活動教學小學,
放學佢不斷向我投訴上課很嘈吵,影響佢聽書
我就幫佢插班,最初我打定輸數,因為當日真係好多學生去考
最後感激主,我地成家都好開心
而家佢讀得好好,同同學仔又開心,我真係覺得好好彩

樓主,如果無記錯,你小朋友應該讀緊港島區某名直資小學,出名考得深,但係本校成績差出到去唔代表會差,應該有唔少學校考慮,唔使咁擔心。如果以小朋友適應角度睇,九月新學期轉會好d

冇乜特別都係唔好咁轉,怕小朋友難適應。

我認識兩位媽咪的小朋友在下學期轉校, 其中一位轉到一間比原校略好的學校, 另一位就更上一層樓. 他們在上一個學年(67)巳經考了插班試. 相信是當目標學校有學生在中途退學, 就根據成績而選了他們補上.

唔係呀!係讀緊九龍區私立小學。
我自己覺得,除了囡囡跟唔上,此校對能力較差的學生不很適合,說真的就是照顧不到(其實還看到學校很多層面的弊病,但我驚得罪人,唔敢呻咁多!),所以要自己打算。其實我們已盡力去教,但還想找一個對囡囡最好的安排。

原帖由 Lilo 於 11-1-14 15:00 發表
樓主,如果無記錯,你小朋友應該讀緊港島區某名直資小學,出名考得深,但係本校成績差出到去唔代表會差,應該有唔少學校考慮,唔使咁擔心。如果以小朋友適應角度睇,九月新學期轉會好d ...

My daughter's school result is very good. She is No. 1 or 2 in form.

Will you want to change a better school?

Please give me some opinions.

Thank you so much!