用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 金巴倫英文幼稚園 原來咁早要交雜費買校服!真係需要買2套校服嗎? ...
go

原來咁早要交雜費買校服!真係需要買2套校服嗎? [複製鏈接]

收到註冊通知,1月就要買校服書包同交雜費!
以往係咪都係咁早交架?
另外,信上列出要買運動服及校服各兩套,係咪真係需要2套?請問邊日著校服邊日著運動服呀?
我小朋友pn係隔日著校服同運動服架,所以各買一套就夠.唔知sn係咪咁呢?
   1    0    0    0

往年都係早交費用的,

可buy一套的

今年係1,3,5著校服
2,4係運動

下年唔知會唔會改~

11月已經收亞女K1 AM, 尋日收到信話22/1交埋D雜費, 想問下$1800茶點費(6個月)係食D咩, 有冇人係自己帶架

唔知$1800 茶點費,可否開課前才決定,因為而家還未決定度!

係咪可以唔JOIN學校茶點?
如果得,我諗住自己預備!

原帖由 winwinchu 於 11-1-9 16:29 發表
唔知$1800 茶點費,可否開課前才決定,因為而家還未決定度!

i didn't expect have to pay the extra $1800 and $1000 misc fees ga.

i think snack fee is not compulsory as it said "please register your name if you would like to avail of our services"

$1000 misc fee 都可以唔使俾架, 咁d書呀等去邊度買呀

真係早左d.........

I also think it's a bit too early, as they wont start sch until Sep. What if they grow taller than we expected ! They said the uniform is tailor made for each child's size ! Do you think so ? Or just standard size, S M L ?

snack fee 可以唔比住 or  自備.

misc fee 我果時都係比咗呢樣先

uniform 可以各買一套, size 係 分 S,M,L standard size only

SN 係8月開学架, 唔係9月.

希望幫到大家

真係諗住讀咪交囉,萬一最後唔讀,茶點費可以退,據阿仔報告,茶點係食腿蛋包叉燒包,餅餅,通粉,chocolate crunch, honey star,橙汁,維他奶等等,有同學自己帶,但我相信小朋友大家食一樣的食物會較好,免得比較。

原帖由 soscho 於 11-1-10 09:27 發表
$1000 misc fee 都可以唔使俾架, 咁d書呀等去邊度買呀

雜費是包括小朋友日常用的文具,生日會和其他party的禮物包,唔交小朋友無禮物咪好可憐囉?

咁有冇得遲d自己向校服商買呀?

Sure, I didn't join.(my girl is in N1 now)

Yes, I do too. My girl only eats very little for snacks.( 2 pcs of small biscuits will be enough).
So I think I can save alot of money preparing it myself. And she is happy with her snack box too.

原帖由 littlecook 於 11-1-9 23:58 發表

回復 13# leecn 的帖子

咁有冇得遲d自己向校服商買呀?
Last Year I tried to call the 校服商directly. (manufacterer), they said they cannot sell directly to parents. They also don't have retail shop.
If we want to buy, must buy from school.

I knew some parents bought 2 nd hand uniform from senior students.

學校本身會有stock,我都係買左各一套咋,不過Jacket我覺得一定要買(如果confirm讀既話),因為班房開冷氣,驚佢凍。

校服商係「梁森記」,你自已試下contact買唔買到啦,通常同學校買,費事煩

我仲未收到啊,請問係咪每一個出年K1的媽媽都收到信啦?

茶點我都會自己帶~

雜費已包書簿費嗎?

校服幾錢套?

原帖由 soscho 於 11-1-9 13:58 發表
11月已經收亞女K1 AM, 尋日收到信話22/1交埋D雜費, 想問下$1800茶點費(6個月)係食D咩, 有冇人係自己帶架

茶點可以自己帶...

回復 17# tikhimma 的帖子

雜費是雜費,書簿另付。

原帖由 helenli 於 11-1-11 16:01 發表
雜費是雜費,書簿另付。

咁請問書簿費約多少錢?
‹ 上一主題|下一主題