用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 ...
樓主: anteater
go

三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 [複製鏈接]

睇完你地D posts我有D inspiration,會target有學卷既學校先,同鎖定可以afford既school fee上限.我成日想比BB好D,好D,又好D,樣樣野都好D,加加埋埋真係好多錢要洗

而家諗反正自己既小學都OK,比佢入倒都唔錯呀!咁樣諗,壓力都小D!

totally agree!

原帖由 EggEgg08 於 11-1-8 17:16 發表
冇學卷的幼稚園都唔代表一定深或英文好的,冇學卷純粹係間學校唔想受教署咁多規管啫,千奇唔好simply畫個等號冇學卷=深、英文好,真係要深入了解間學校先好。 ...

完全同意!

原帖由 chowhui97 於 11-1-22 23:24 發表
另外唔記得講, PC 係收學卷的幼稚園, 可惜小女9月出世, 間間都有INTERVIEW的機會, 唯獨呢間連見面的CHANCE都唔俾, 講明唔收細B, 所以一啲都唔覺得呢間係間有教無類的學校! :;pppp: ...

據我所知有好多有$內地人報沒有學劵的KG.

原帖由 tsobaba 於 11-1-26 21:33 發表
有邊個父母唔緊張自己子女吖!係識唔識同有無時間啫,村校多基層父母,學識唔高,手停口停,無辨法啦!

我自己都係基層父母,學識唔高,好彩細個學琴,而家可以教琴,都係手停口停,星期六係我最忙既一日,學生一個接一個冇時間抖的,但o個日有2個interview,我都係賺少d同個仔去in咋~

原帖由 smalltungtung 於 11-1-26 22:02 發表
睇完你地D posts我有D inspiration,會target有學卷既學校先,同鎖定可以afford既school fee上限.我成日想比BB好D,好D,又好D,樣樣野都好D,加加埋埋真係好多錢要洗

而家諗反正自己既小學都OK,比佢入倒都唔錯呀!咁樣諗, ...

你小學好就真係唔駛太擔心,我老公間小學執左,我間小學20年前勁多人爭,而家講個名都冇人識....唉~~

回復 66# ho_yan2406 的帖子

家長無出名小學backup真係好慘, 大家一齊努力啦!!

如果係出名小學, 父母係舊生都未必實入到. 一係考一條龍啦, 但係好似一條龍小學, 10 居其9 係學卷幼稚園喎. 包括PC

原帖由 w_y 於 11-1-27 11:08 發表
如果係出名小學, 父母係舊生都未必實入到. 一係考一條龍啦, 但係好似一條龍小學, 10 居其9 係學卷幼稚園喎. 包括PC

PC我個仔表都冇資格拎呀~~其實想入間好既KG最終目的都係想考間好既小學同中學者,所以如果我個仔係大仔,其實我都想佢入到PC架~
不過呢d一條龍既學校,雖然kg有學卷,但到小學/中學又要交學費...

原帖由 chowhui97 於 11-1-27 11:00 發表
家長無出名小學backup真係好慘, 大家一齊努力啦!!

你個女咁醒,你唔駛擔心

我個仔NURSARY時讀九龍塘某幼兒園, 佢地的K1都是有學巻的. 但係讀左成年, 我總結係間學校D老師冇愛心, 門面工夫就做得多, 又比D深D的課程小朋友, 但你個仔跟唔到真係話之你死. 我好唔滿意佢地:
1)個仔返左學半年, 見家長先講我個仔樣樣都唔識, 又坐唔定, 唔識自己著鞋唔識自理.大佬, 佢返左半年學你從來都冇同我提過, 佢有打電話俾我GA, 但次次都係追通告(未夠期都追定), 話個仔對鞋唔O岩色... 但從來冇同我講過個仔返學的情況. 我個仔跟唔到都預左, 但你有冇同我溝通過?
2) 成日話家校合作, 但永遠只有家長同佢地合作, 佢地係唔係同你合作. 同佢講你唔駛幫我個仔著鞋, 你唔理佢會自己著; 唔駛拖佢行, 你越拖住佢佢越行得衰, 但老師會話我地好多小朋友, 唔可以等佢, 佢跌親我地負唔起個責任LAW, 係唔會同你合作教好小朋友的.
3) 門面野做得好足GA, 返學接小朋友成4-5個人, 睇體溫紙(其實個個都係求其填), 咁緊張體溫你搵人量啦,
4) 成日搵個NAT TEACHER O向門口接小朋友, 驚死人唔知佢有NAT TEACHER, 但其實個NAT一星期只有一節.
5) 學期尾再見老師, 佢都係話我個仔跟唔到, 佢地K1就寫字, 要我返去谷個仔練. 其實K1係唔應該咁快寫字的, 教署的指引同埋幼兒教育專家都唔鼓勵咁早字, 但老師只係咶"我地係咁GA喇, 冇辦法, 我地D程度係高D GA", 講到明唔會就佢, 只係不停咁叫我返屋企教佢, 捉佢練.

第二日我就搵學校, 一星期後我就轉左校. 而家間學好好, 老師真係關心小朋友學習進度, 會同你傾點教小朋友, 好多溝通(真係關於小朋友的發展). 佢呢半年開心左好多同埋真係學到好多野.

有D非牟利學校扮晒非牟利, 其實處處搵地方賺你錢, 又花好多錢做門面功夫, 但小朋友真正得益唔多. 有D真係非牟利學校, 你見到佢D錢用得其所, 小朋友真係有得益.
‹ 上一主題|下一主題