用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 ...
樓主: anteater
go

三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 [複製鏈接]

九龍塘區的幼稚園課程和教學法是否比其他地區的優勝? 答案係不是. 然則九龍塘區幼稚園的學生又為什麼好像比其他區的優勝. 答案很簡單, 都是父母的庇蔭和功勞.

大家都知道, 早期只有開設在屋村和在鬧市商業樓宇的幼稚園, (後期才有大型私人屋村幼稚園), 一些有頭腦的生意人, 想到如在高尚的住宅區閞辦幼稚園, 一定能吸引消費高的用家, 因此可以豬籠入水, 賺個盆滿砵滿.九龍塘正是開辦牟利幼稚園最佳的地方. 結果如他們所願, 很多富有及中上的家庭, 都喜歡送子女到這類學校. 不用說, 家庭背景好, 投放的資源會一定會較一般家庭多, 子女的成績當然會好, 加以父母多出自名校, 如是資助學校,子女可獲加分升讀該等學校(難怪有幼稚園要知道父母的畢業學校). 如申請直資和私校, 也往往因家庭背景而獲優待. 幼稚園的實際影響不大. 但這卻被利用為賣點, 很多學校都向外宣傳自己出的學生有多好.而亦有很多家長也照信無疑.

各位父母而家咁妝努力去同小朋友報幼稚園, 其實最重要的部份先至剛剛開始. 幼稚園有幾好, 都唔及一個細心觀察同栽培小朋友的父母.

首先父母的價值觀要正確, 從來學校都唔應用用名校/學費來分類, 個個小朋友都有機會成材, 只要家長同社會人士唔好係小朋友小時候就將小朋友定型, 同埋多d鼓勵他們, 比多d機會他們在生活中學習, 他們自然會快樂學習.

反而現在的家長只注重NET有幾多小時, 幼稚園課程夠唔夠深, 小學係咪私小, 最好英文講到native咁, 可惜, 如果想第時在亞洲發展/生活, 中文一定重要過英文. 同埋小朋友成唔成材, 從來都唔係他知識上有幾多,而是做人處事, 個人品德的問題.

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實無話邊樣嘢好d
最緊要係攞到間合自己要求嘅學校
每個人嘅要求都唔一樣
恐龍家

看到這個Topic,我都好有同感,而且現在反而有一些迷惑.

記起一年前(當時係考pn),同好多媽咪一樣,想小朋友可以有更好的語言以及學習環境(最好有戶外操場),捨近求遠去到九龍塘甘遠, pn過後,今年又到k1再戰,都怕輸蝕,報10間8間,見一間差過一間.結果當然衰晒拉.

k1我係甘想:有學劵的而口碑又好好的,輪吾到我地,現在反而後悔當初太好高騖遠,無報村校.

私校pn我正在讀,都要稱讚的. 我仔係開心的.
係有成績的,英文語言能力係強一些,但這些都同媽媽從細就好努力地培育有關.學術係深,pn學k1的野,幼稚園3個鍾,我地自己都知道可以做得幾多? 要學術,照顧相對會差一些.

我覺得:最好選一間要全面發展而吾係單一要求英文多,因為真係中文難搞,我見好多朋友的小朋友都係英文又吾係好叻,中文又吾得,考什麼小學都敗北. 這反而係我現在担心的.

我現在反而覺得自己做多左,如果當初吾去做甘多搜羅資料,專心就報樓下一間,仲吾使心多多同浪費金錢. (村校又平,交幾百元就得) (因為經過一個冬天,明白叫一個甘細的小朋友起床係好辛苦)..

真係我自己都吾知下一步應該點做.

Parent's involvement is very important.

The next step is to make sure that what kind of primary school you are looking for. It alters the decision to choose kinda.

原帖由 jacky123 於 11-1-11 14:20 發表
看到這個Topic,我都好有同感,而且現在反而有一些迷惑.

記起一年前(當時係考pn),同好多媽咪一樣,想小朋友可以有更好的語言以及學習環境(最好有戶外操場),捨近求遠去到九龍塘甘遠, pn過後,今年又到k1再戰,都怕輸蝕, ...

最重要間幼稚園有心教育, 而老師又有愛心, 當然最重要家庭教育, 小女亦係讀有學券幼稚園, 當然有校外活動, 而家已經 K3, 發現佢身心及社交發展得很好, 這是幼稚園三年的所學;
小一亦有考四間私小但無考直資做 backup, 以我所知, 同班小女同另一個同學都入到 KTS, 而德望亦收小女waiting, 另外兩間唔收 <DGJS 及 SFA) 這是我地預期, 因屋企英語環境唔強, 而且我地認為先學好中文較為重要.
至於學術方面, 只要小朋友學習態度正確, 就放手讓佢自主.

女兒讀PN(有學券的幼兒園)英文幾乎沒教,很傷心。所以會為她報無學券的幼稚園。不想後悔。

原帖由 ccling69 於 11-1-11 13:27 發表
各位父母而家咁妝努力去同小朋友報幼稚園, 其實最重要的部份先至剛剛開始. 幼稚園有幾好, 都唔及一個細心觀察同栽培小朋友的父母.

首先父母的價值觀要正確, 從來學校都唔應用用名校/學費來分類, 個個小朋友都有機 ...

total agree with u......
parents play an important role for educating kids more than a kdg

PN 間間都是沒有學卷的.....

原帖由 cherrieshum 於 11-1-18 14:20 發表
女兒讀PN(有學券的幼兒園)英文幾乎沒教,很傷心。所以會為她報無學券的幼稚園。不想後悔。

版主

間學校有無得用學卷係其中一個考慮因素,不過最重要係搵一間適合自己子女的學校,我自己認為就係老師及課程都可以令子女讀得開心、培養到他/她喜歡自學自律。
我自己偏向揀一D多鼓勵、用欣賞&正面方式教小朋友o既kg,因為我個仔(宜家18個月大)愈讚佢、佢就愈鍾意嘗試新o野&重覆練習學到o既o野。
由於我o地覺得佢咁細個,先打好母語基礎係最重要,所以係屋企都係同佢講廣東話,睇書就中英文都有。帶佢上過不同playgroup,發現用英文教佢會專心D學&有興趣學,可能因為語言無掌握得到,所以PN我o地幫佢揀咗間以英為教學主要語言o既kg。

回復 4# TOKIN 的帖子

你講得好啱,但最弊是又好又有學劵的學校都吾易考.好像祟真,民生.創價....就連救世軍都要一早報名先有位.我都想考到間又便宜又好的學校. 你小朋友讀哪間甘好,可否可以分享一下.

pn多中文好ar,可以幫到小朋友in kg,大部份都係用廣東話,又5洗比老師話:乜你小朋友5識中文ga,或咁你來做乜
原帖由 cherrieshum 於 11-1-18 14:20 發表

這是一個好很的討論題目,感謝很多家長的有益意見,見解雖然不同,不過理性的討論卻令讀者有更多反思。

我是一名為今年為大b報1的家長,剛開始報名時,因為看見去年朋友的兒子一間offer也沒有(在我眼中,那小孩還長得挺標緻及精靈),擔心自己的兒子會重蹈覆轍,便瘋狂地報考了很多不同類型的學校,有村校近屋企的,有宗教背景的(本人有信仰背景所以想兒子入讀),有連鎖式經營的,亦有九龍唐出名的。想不到,兒子幸運地都獲得offer,in了那麼多間學校,我開心的是越來越了解兒子的能力及脾性(有長亦有短),不過自己卻越來越迷失,究竟那一類型學校,才最適合自己的兒子呢?

我很同意樓上很多家長所講,其實幼兒教育,家長所發揮的作用才是決定性,除了學術方面,我想培養孩子學習的興趣及灌輸正確的人生價值觀比一切都重要,而且,要教導孩子這兩點,其實比教任何學術科目都難﹗例如我可以很容易教導兒子學識講ABC,卻要花上數倍的時間及心機去令他敢於從失敗中再學習。

所以,我覺得學校有冇學卷根本唔係一個選校既條件,因為這是金錢的問題。在選校的時候,學校的辦學理念與自己所想的是否一致,才是最重要。我與很多家長一樣,都肯花費很多金錢去買教材去報playgroup來栽培自己的兒子,不過孩子的培養除了用金錢堆砌,更重要的其實是父母的愛及心思。

回復 17# cherryird 的帖子

其實用有冇學券同學校的師資和整體環境(例如學生質數)是沒有大關係的。有冇學券只是那一所學校是否牟利。有些有學券的幼稚園每天都有一群司機車在門外等學生放學。
要有一個 overall budget. 整體可在小朋友教育的$,再看看怎樣分配。
不要對三小時的幼稚園課程期望過高,其實大部份讀幾千元幼稚園的學生也一樣有上各式各樣的興趣班。

回復 31# jacky123 的帖子

我見很多朋友的小孩都讀PN,如學之園、樂基,約克,英文程度很好,已經懂得表達自己。可是女兒讀的PN是本地課程,全日制,學費與那些幼兒園差不多,但就一點英文也沒教,只有唱歌環節。現在,真的很后悔沒有為她報讀英文的幼兒園。
眼見朋友的小孩英文很好,自己女兒就不懂,很擔心。
不過,女兒上學很開心,所以仍繼續讀PN,不過K1就會轉校了!

去得果類英文PN 學生的家長, 大多注重英文, 由出生已經培養, 買教材, 上全英 Playgroup, 屋企有人同佢日講夜講都未定. 你估真係只靠學校咩. 當你間P 真係英文好勁, 國際學校好未. 唉...你去聖心 interview 果個 topic 睇下, 就知呢個階段廣東話有幾重要, 唔止呢單, BK 都有媽咪個小朋友聽得明, 但唔願講, 見傳統本地學校面試必死. 英文, 幼稚園小朋友用幾個月就可以追返晒架啦. 當然如果你見果D 只用英文IN, 咁又另計, 不過考小學時你一樣煩.

我識一個你提及學校就讀小妹妹, 佢三年K 期間, 恒常下午會去上全英課程, 但結果考小學都係全軍覆沒, 佢英文絕對無問題, 人又幾標緻又肯說話, 我思前想後, 問題應該係中文表達唔得之故.

最重要你知自己條路想點行, 唔好到時至後悔就得啦.

入到英文好又無學卷的學校梗係最好啦, 否則我會揀無學卷的學校.  我個女依家外籍老師同國語老師做班主任, 貴唔貴就見仁見智, 但係我覺得總好過係啲無or好少英文/國語學的pn到讀.

另外"大部份"唔收學卷的學校家長質數比較有保證, 當然except以上某啲有學卷pn.

回復 31# jacky123 的帖子

佢係讀靈糧幼稚園, 其實 PN 時, 都有讀一間無學券幼稚園, 但我地發覺程度係高些, 但身心發展的照顧很少, 而且學校好似唔鼓勵同老師溝通太多, 令我地唔太清楚亞女在校情況, 而且一般雜費有些不合理.  

因亞女較慢熱, 而且唔喜歡嘗試, 佢八月出世, 讀靈糧幼稚園之后, 雖然學術進度較其他幼稚園慢, 但自信心及社交能力發展得很好, 學校有好多 Outing 及親子活動, 亦有好多家長教育講座.而且學校好歡迎家校溝通和合作, 令到孩子感受到家長和老師嘅愛和關心, 我地認為這是一間有 '心' 教育的學校

其實, 有好多家長課餘都會帶子女去學其他活動, 來彌補學校不足, 相信不論讀那間幼稚園家長都會咁做.

揀幼稚園, 都係找一間近屋企, 可以有多些休息時間, 而又覺得足夠和合適子女程度, 如果係大 B和已讀過一年 PN, 不妨可報程度較高幼稚園, 但家長要幫小朋友平衡其他方面

個人認為幼稚園 interview, 除小朋友表現, 還要看家長了解和關心子女的程度, 和日常照顧的人, 這只是本人之愚見, 如有錯漏, 請多多包涵.

原帖由 cherrieshum 於 11-1-19 10:54 發表
我見很多朋友的小孩都讀PN,如學之園、樂基,約克,英文程度很好,已經懂得表達自己。可是女兒讀的PN是本地課程,全日制,學費與那些幼兒園差不多,但就一點英文也沒教,只有唱歌環節。現在,真的很后悔沒有為她報讀英文的幼兒園。
眼 ...

pn唔教,你可以自己教嘛~我仔都冇讀pn,所有野都係我教佢咋.....
‹ 上一主題|下一主題