用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的 ...
go

三千至五千元學費的幼稚園跟幾百蚊有學卷的

有多大分別??  是否幾千元的就一定學到好多野?  只是三個小時的上堂時間,仲要有排洗,小食,集合等放學,收幾千元真是貴過讀大學呢

希望我無答錯, 以我所知, 有學券的要跟教署規定, 課程會淺些, 有些幼稚園無net, 所以學費平些

無學券的大部份因有net, 用英文及普通話上堂, 和不需跟足教署課程, 課程會較深, 所以學費會貴好多

我覺得要目標清晰, 若你打算將來讀津貼小學, 就揀有學券, 但若考直資或私小就最好揀無學券的

我唔係有錢人, 但我已打算將小朋友讀直資/私小, 所以安排左小朋友讀無券的幼稚園, 我唔係覺得幾千元好閒錢, 而係為左小朋友將來, 若讀得到英文小學, 幾千元對我來講, 我可以唔買樓, 將要供樓的錢駛在他身上, 呢方面你要衡量下, 因我咁做, 好多朋友都話讀幼稚園不需要讀咁貴, 讀學券咪得囉, 所以你要唸清楚自己想點先得

冇學卷的幼稚園都唔代表一定深或英文好的,冇學卷純粹係間學校唔想受教署咁多規管啫,千奇唔好simply畫個等號冇學卷=深、英文好,真係要深入了解間學校先好。

原帖由 peggyhklam 於 11-1-8 17:02 發表
希望我無答錯, 以我所知, 有學券的要跟教署規定, 課程會淺些, 有些幼稚園無net, 所以學費平些

無學券的大部份因有net, 用英文及普通話上堂, 和不需跟足教署課程, 課程會較深, 所以學費會貴好多

我覺得要目標清晰,  ...

我同你想法一樣

好多人誤解有學券同冇學券學校的分別. 首先可接受學劵的學校一定是非牟利學校, 第二全年學費不超過二萬四千元,第三要通過質素評核. 我相信所有學校包括牟利與非牟利學校,都希望能接受學劵,但是因為不能符合上述所有要求而作罷.

接受學劵的學校和不接受學劵的學校, 除了非本土課程的學校,都受教育局監管, 此包括課程,管理, 行政, 收費等等. 因此不成立有學劵的學校要跟足教育局的指令, 而非牟利學校則可任意非為.

課程不是非深即淺, 非淺則深. 難道沒有適中的課程. 我相信大部分學校都會採用適中課程. 因為這一定是專家研究過, 最適合同一年齡的兒童的學習能力的. 當然學生有學習差異, 有功力的學校自會按學生能力因材施教. 所謂課程深, 即是說並不適中, 好像幼兒學幼低班的課程, 幼低學幼高, 幼高學小一, 如此頖推. 但亦有很多家長認為這是好的, 因為看來是比同齡的小朋友叻. 而他們有否考慮或忽略兒童的身心發展. 所謂課程淺的, 就是特殊學校, 因為這些小朋友, 有學習困難, 因此課程要稍為遷就.   

明知對學生學習不健康, 為什麼有些學校要加深課程呢? 有兩個目的. 最重要就是吸引學生來源, 亦即是財源, 因為有很多家長都希望自己子女比別人的優勝, 因此不計成本, 對之趨之若鶩. 如果沒有這個[優勢], 誰肯多花數千員入讀呢. 第二美其名, 要接上名私校或直資學校, 因為這些學校課程艱深.其他適中課程的學校會跟不上. 沒有錯, 以前有些私校, 基於同上原因, 特別將課程加深. 但是這類所謂傳統學校因教育改革, 已開始衰微. 試問遺留下來的還有多少間. 我相信亦沒有私立或直資名校再敢說自己是傳統學校了. 因為傳統等如守舊, 不能與時並進. 而實際上, 有心辦學的學校, 真的是會配合教育的新趨勢. 適中課程的學生與艱深課程的學生機會是均等.

不是沒有學劵的學校有net, 而有學劵的沒有net. 請先做調查. 至於收貴學費的學校, 也實在是有些好處的, 就是身分的像徽, 而同儕質素會較高.而有良心的學校也會將盈餘投放在學生身上. 令學生享受到更佳的設施. 但這只局限一些高級的非牟利學校, 和真正對教育有熱忱的學校. 商業味濃的學校, 則作別論.

回復 5# alowe 的帖子

你好同意你的觀點,我家2個BB,算上學前班,一個上了4個幼稚園,都是冇學券的。有的比較用心辦教育,有的就真的非常商業化,下下都講錢。

我覺得最緊要家長要清楚學校嘅理念同模式,係咪啱自己個小朋友同自己嘅教育理念。

之前同幾間無學券嘅幼稚園校長傾過計,聽得出好多唔收學券嘅,其實係出自市場定位嘅考慮,有啲係一心要牟利嘅,好商業化,有啲就係因為校舍環境同師資都無乜特點,如果收學券反而難搶生源,所以寧願唔收學券,賣點係日日都有英文課,教得深啲,一定有市場。

但無學券係咪一定好過有學券呢,我相信一定唔可以咁分,其實好多名校都有學券,例如培正、St. Paul、真光。

再講,有學券嘅學校有教育局嘅評核報告,家長可以深入了解到學校著重啲咩,效果如何,有啲咩地方要改善,相對有保證又容易掌握。而無學券嘅一定無報告,只能靠自己去學校參觀、聽口碑,但好難深入了解。

其實名校嘅報告都未必一定好好,有啲好出名嘅,個報告一樣有唔少負面評語,反而有啲地區名校就真係搞得好好。

連名校都咁參次,更何妨係無報告睇嗰啲,真係唔可以太簡單去分一間學校好唔好。

培正,聖保祿,聖心,真光這些幼稚園都可用學券的,你能說他們教不出好學生? 樓主實在不需用消費者心態去看幼稚園教育,買貴D等於好D. 正如有家長說,不用學券的學校可以是牟利學校,還是多方面考慮比較吧!

我想問我係教統局個網搵唔到大坑真光同st clare's的評核報告,有無人可以幫下我搵呀!

原帖由 MBK 於 11-1-9 11:16 發表
我想問我係教統局個網搵唔到大坑真光同st clare's的評核報告,有無人可以幫下我搵呀!

當然搵唔到啦, 因為大坑真光未完成外評, 所以唔會有報告比到你睇.
我post左教統局有關真光條link, 你會睇到[質素評核]那一欄係未有資料的.

http://www.chsc.hk/kindergarten/tc/schooldetail.asp?ID=811

至於st clare's , 有否中文名 ?! 我不知是什麼.

I totally agree with what alowe said !!
and三千至五千元學費的高級非牟利學校幼稚園真係唔多! 好多更加係係屋頂苑入面或or 係商業或住宅入面第1and 2層.
九龍區好多人都會寧願選九龍塘既私校,一來環境好,二來九龍區多私校直資, 到時可再慢慢考, 但香港區呢邊個個入到都入有學券嘅一條龍如真光、聖心、st paul la!
成功的人放眼於機會,失敗的人放眼於障礙。 生命長短我無法控制,但內容就可以由我發揮!

引文:
mattmame (Dear Dora)
翡翠級國民

Re: 幼稚園筆記簿
Hello everybody: I am totally agreed 小小 bb  and kakiki their comments, my son also studying in SC. 3 years ago, I took my son to the Kinder interviews, the first one was SC. My son did not performed so well in the interview, he only answered his name, his age and some simple questions. I still remembered the teacher asked him "what is the things in the picture?" (That was a bus.) Then my son sang "the wheels" on the bus happily. But the teacher look at him seriously and asked again: Please tell me what. is. this.? Then my son just kept quiet and wanted to leave! I tried to help but my son already felt unhappy, then the teacher jumped to another question, and then went back to the same question again. I thought that was too tough! I also felt very hard feeling when I left, I was very worry to take other interview again, even I also applied HK Preschool and Kenville. After one week, I received an accept letter from SC, I felt so happy because I am not necessary to go to other interview again. I told my best friends immediate, their first comment was "Please think about they have soooo many students of course some students will go to DP or DG but the ratio is very low. You should choose the primary related kinder. Before, I thought SC is very famous in language, at least no problem in speaking and listening english or mandarin... But actually not happened in this school. Sometimes, my son complaints the teacher always forget to bring books and comes late. I asked the teacher how to arrange the individual reading time, she said "Oh sorry, we have too many kids," So sorry! I don't have enough time. Sometimes I will chat with some mothers in SC how come all subjects we need to study outside? So funny. I suddenly counted how much I spent on the academic lesson, my husband asked me why you still need to study in this school? And also it will not add多d 分 when he go to Primary interview. Now I am paying the following fees every month: 3700 school fee 700 school bus 2000 phonics (Academic) 1000 mandarin private lesson (Academic) 1000 math (Kumon and Selin) (Academic) 800 chinese lesson in Shatin (Academic) 700 piano 1500 Violin 1000 gymastic 2000 swimming 500 Drawing 1000 Drama - to expose more in english environment and build up confidence The above is only my personal opinions and experience, hope all mothers and your children have a happy life especially in the first few years. 小小 bb  寫道: 我日日接小兒放學都看見SC 及 KV的學生, SC的學生好開心, 好活潑 (小兒K3 才轉到SC, 現在變得好主動, 活潑又開心, 但接近失控<以前好文靜>), 而KV的學生好乖, 又文靜。 SC的學生英文好並不是全因學校教得好, 因為SC的學生大多由菲律賓照顧, 而大多是中產或以上家庭(父母英文程度高D), 我家用印尼姐姐, 家裏又無人講英文, 所以個仔D英不是很出色, 亦不覺得SC其他學術方面教得很好。我希望細仔讀Victoria, 因為有全普通話及英語教學<無廣東話>, 以前大仔在Victoria讀K1, 他的英文進步神速, 同時可以用普通話和老師 自由對答, 這才是學校的功勞。 ------------------- 引文: ---- kakiki 寫道: 等我講一講我以往的經驗, 幾年前我好似各位媽咪一樣, 忙於替小女選kinder, 亦都好相信名牌會令我的大囡能夠容易入讀名小學 , 於是就報了九龍塘兩間名kinder, 根德同st.cat, 結果幸運地兩間同時取錄, 係難於選擇時我唯有相信貴些一定好些的道理(因我就算去街市買餸, 如果兩個菜檔一檔賣$5, 一檔賣$6, 我一定會買$6, 因我相信貴些一定有佢既原因), 於是我選擇了貴些那間kinder給我女兒, 每月除了學費$3xxx多,校車連課外活動 加埋$7-8000, 三年時間過去了, 我相信呢三年每月比起其他kinder多交仟多元的投資, 應該有少少回報, 但當我小朋友去in 小學 時, 絕對無因為我小朋友讀st.cat 而加多d 分, 結果只有一間我麻麻地喜歡私小收佐佢, 反而我同事個小朋友因方便婆婆接放學, 只讀樓下屋村講都無人識kinder, 結果佢入到聖陳守人同拔萃. 很老實, 當時我真的心心不忿, 我每個月比佢多交千多元學費, 3年合共多3萬幾, 目的都是希望小女可以考到好小學 , 原來是浪費, 我思前想後, 那我每月多出的學費用途是什麼, 結果是因st.cat 外藉老師 比較, 所以學費貴些, 原來那些錢只是幫手出糧比外藉老師 , 老實說, 我並不覺得小女及他們同學英文比其他kinder, 與其他kinder不外如是, 只是不怕與外國人接觸, 但有個朋友的小朋友讀根德, 見到外國人一樣不害怕地與他們溝通, 這只是看小朋友性格而定, 有些小朋友比較怕羞見到香港人一樣唔敢同人溝通. 我很後悔每年浪費了萬多元, 我相將這些錢比佢學多幾樣課外活動 或帶去外地旅遊, 我相佢得著更大, 所以到我細仔今年都報kinder, 我就先選教學理念為大前題, 另注重身心發展的學校環境好老師 有愛心的kinder給他, 而不是追求名牌, 人話好就去追隨. 以上純粹個人經驗之談, 希望各家長能選擇一間適合的kinder 給  :wink:

自己未讀過...唔知有乜分別..
相信行內人自己最清楚..

但要我信EDB個套...NOWAY~~!
我寧願比多少少錢...搵間自由度大少少既學校...牟利唔係問題...收左錢做好件事就OK~~我一年納個幾月人工既稅...D錢到頭來又咪係掉左落海!

我自己只會找有學券的幼稚園,一個月交百幾蚊學費。因為他們還有課外活動的洗費,加加埋埋都唔平。

如果父母唔用心 , 讀咩學校效果都唔會顯著. 如果父母肯花精神時間 , 讀有學券發展都會好好.

完全同意!
the main point is the sight of parents.......

原帖由 yinghung1234 於 11-1-10 14:33 發表
我個人覺得現在的幼稚園教育 , 父母既栽培先至係最緊要.
我外甥女讀有學券幼稚園 , 小一有幾間直資名校收左. 但其實我家姐放左成擔心機係個女身上 , 比佢參加好多課外活動, 成日帶佢去見識, 好多機會上台表演 , 比 ...

This topic is interesting because many parents contribute good ideas.