用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 中學交流 嘉諾撒聖瑪利書院交流區
樓主: gabriela0407
go

嘉諾撒聖瑪利書院交流區   [複製鏈接]

回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

Marians, 多謝分享, 希望以後能多交流!

吾駛客氣

回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

Marians, 仲想問操卷班會否幫她們對答案?女話學校老師只俾past papers佢哋做, 但沒有和她們對答案。

學校派的 Maths past papers 通常都有answer 的, 你叫佢留意下e-class,  學校miss 只係無放埋一齊啫

請問學校要一人一樂器嗎? 運動那咩叻呢?

請問有沒有人可以話比我知St. Mary的學生在那裡補習數學?

Marians 發表於 14-12-8 10:02
吾駛客氣

早晨!你好呀!我為女兒出年選校尋找緊學校資料當中,希望你可以為我解答以下的問題.thx.thx.

1.外校生入讀貴校易適應嗎?
2.成績較差的一群會否有無助感呢?
3.要完全上晒軌道需要多少年呢?
4.會忙到忙到無晒時間嗎?
5.同學間之競爭是良性嗎?

問題多多,請不要見怪,想為女兒選擇一間合適的學校,謝謝!

YmOra

1.  應該無問題
2.  無助感? 吾明, 吾識答
3.  小朋友適應力驚人, 一個學期無問題的
4.  這個是一定的
5.  良牲, 點會有惡性競爭

YmOra  多謝你的回應.  發表於 15-5-21 18:50

花花公仔, 係要一人一樂器, 中一至中三要作為考試部份, 可以出面學或者係校內學, 老師係出面請的,運動從來不是學校的強頂, 近年我見佢地的戰績, volley ball, hand ball 比較好, 個人賽中有同學的 室內划艇計時賽幾好, 不過是學生自己在體院學的

Hello, may I know at St. Mary's do you also have summer homework, required to be submitted in person in the middle of August?

Or, when is the homework deadline? Just on the first day of school?

Of course, there are summer homework for students.  For junior form, most probably the summer homework will be submitted on the first day of new term.  For higher form, some home work in particular subject/part may be necessary to be submitted in some specific date of August.

The above is what my daughter said.

Thx Marian's!如果不懂樂器,但唱歌好,可以作考試嗎?

花花公仔, F1-F3, 每次music exam 都有 唱歌+樂器, 有陣時唱歌可以2人合唱, 亞女見過有同學是放棄樂器的, 但分數一定吾會高了

回覆:Marians 的帖子

Marians, 你囡囡果屆應該不是一條龍升中的,當年幾多成有得留低?幾多成由天神入?外校生佔全級多少?

亞女那年是末代聯繫關係, 當年大概西左 1/4 同學出去, 約40個到, 有妁80人留低

天神大概有50-60 位同學, 因開學初期都是各校一群群的, 外校生都有70-80人, 因為當年全級有220人的

回覆:Marians 的帖子

相信當年競爭都大,一條龍升中的同學若要保持學業成績水準,真的要加把勁!多謝妳分享。

Hi, 我想請問SMCC是否要求所有學生在F1 或之前 pass PET test?  小女現正在天神讀P5。  Thanks.

回覆 chatterbox_mom 的帖子

未聼過有這樣的要求

chatterbox_mom  thanks  發表於 15-6-14 16:53

沒有

chatterbox_mom  thanks  發表於 15-6-14 16:54

送出二手冬夏季校服,36碼,狀況良好,有興趣請pm。
‹ 上一主題|下一主題
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊