教育王國

標題: 嘉諾撒聖瑪利書院交流區 [打印本頁]

作者: gabriela0407    時間: 11-1-3 02:15     標題: 嘉諾撒聖瑪利書院交流區

聖瑪利中學的家長, 你們好, 希望有人能同我交流下啦, 聽日開始考試啦!!祝各女女有好表現啦. HAPPY NEW YEAR!!
作者: lm251099    時間: 11-3-19 23:44

小女今天去聖瑪利中學面試 , 可是只面談了少於五分鐘,  但她的表現都幾好 , 請問師姐她有冇機會呢?
作者: gabriela0407    時間: 11-3-26 02:55

lm251099,

你好, 請問你女女讀邊間學校, 成績如何eg. 全級, 有冇其他課外活動獎? 我睇你女女都好叻, 有得interview. 你女另外仲交佐邊間津中呀?

我女由小學升上去, 當時冇interview過, 所以都唔敢對你說機會幾大. anyway 預祝你女女入到第一志願中學. 入到就通知聲.
作者: lm251099    時間: 11-3-28 23:10

gabriela0407,

您好, 多謝你的回覆, 小女交教署的成績排第二, 如女生計排第一。二十六號見BPS, 但小女話老師完全沒有問過她任何問題。
作者: gabriela0407    時間: 11-3-29 02:43

lm251099,
你好, 嘩~~你女女成績好好呀, 我個人估應2間都會收, 如這樣你會選入邊間, 同時我估你女女的小學是油尖旺區的名校, 是否舊油天呢??
作者: Martina    時間: 11-3-30 13:39

今年可能不同甄選方法呢 !

小女當時是有問不同方面的問題的: 時事/個人的都有, 約20-30分鐘
作者: gabriela0407    時間: 11-3-31 03:37

Martina,

你好, 你女有interview?
剛test 完, 你女有講3科題目深嗎?? 我女話都幾難下, 可能佢溫得少時間.
作者: lm251099    時間: 11-4-1 09:06     標題: 回覆 6# Martina 的文章

Hello Martina,

小女 Interview 時,首先是 Picture Description, 然後再問時事及個人問題, 但總共都係幾分鐘。但小女對自己很有信心,可惜今年得八個位。

gabriela0407,  小女個人比較喜歡SMCC多些,本人兩間都喜歡,但最重要係佢將來的校園生活愉快。小女不是讀油天。
作者: Martina    時間: 11-4-1 12:25

interview - 首先是 Picture Description, 然後再問時事及個人問題--> 相同的,  家長可以一起interview的, 2位老師考官, 分中英問題.    聽聞8個位全收外來生.  

test 難 - 相信對所有孩子接觸新科目都好覺得難的.  我說過今年會讓她嘗試自己handle, 唔得先再想辦法幫她 !   她沒說甚麼
作者: joeiu1965    時間: 11-4-23 12:50     標題: st mary F.1生

我女女是St Mary  今年Form 1 是外校生考入去。今年只收8人學校都有講吓。St Mary 重成績多過其他技能。但如果是非常稀有的樂器例外。功課多是學校的特長,初中較辛苦,中英文都深多做book reports(中,英及中史都要做book report)運動不是太出色。聽女女講今年學校較着意收些special music instruments 的人。希望幫到你哋。
作者: sanfung    時間: 11-4-23 18:58

原帖由 joeiu1965 於 11-4-23 12:50 發表
我女女是St Mary  今年Form 1 是外校生考入去。今年只收8人學校都有講吓。St Mary 重成績多過其他技能。但如果是非常稀有的樂器例外。功課多是學校的特長,初中較辛苦,中英文都深多做book reports(中,英及中史都要做book ...

joeiu1965,

你好,功課多是St Mary's 的特長?我又真係唔覺喎。女女讀中一時,佢不用每天做功課,用在功課(包括book reports)的時間真的好少,整個中一清清閒閒禁就過咗。會唔會係你女女把功課儲起,到交功課的最後限期前才做?
作者: joeiu1965    時間: 11-4-23 21:53     標題: st mary student

sanfung,
可能我女女是校外生,小學是中文小學,不太習慣St Mary的學習模式。加上她參加concert band, orchestra and wind assemble.而且她對自己要求高。所以見到她比小學時辛苦!
作者: sanfung    時間: 11-4-24 11:30

原帖由 joeiu1965 於 11-4-23 21:53 發表
sanfung,
可能我女女是校外生,小學是中文小學,不太習慣St Mary的學習模式。加上她參加concert band, orchestra and wind assemble.而且她對自己要求高。所以見到她比小學時辛苦! ...

joeiu1965,

升上中學後,每一位學生都要重新接納、適應一所新的學校。學習新學校的文化、教學模式、甚至出卷模式等,所以Form 1是一個適應期,我們一起努力吧(小女也是外校生)﹗

St Mary's 是一所聯系中學,而經smcs 和天神入讀的學生是比我們容易適應,也有她們的優勢。所以外校生會利用Form 1這一年來拉回與她們的差距。

女女Form 1 時差不多每天都會留校參加不同的活動,她對自己的要求一般,可能會輕鬆一點吧﹗你女女對自己要求高,適應學校生活會更快。但我都想說一下,Form 2 的功課比起 Form 1是多很多的,所以現在一定要掌握好做功課的時間。
作者: joeiu1965    時間: 11-4-24 17:23     標題: 回覆 1# sanfung 的文章

sanfung,
我女女在2nd term 開始適應校園生活。希望佢可以好好在這六年smcs中學生活得開心。大家咁話
作者: jamie1002    時間: 11-9-18 21:44

係呀 無錯呀
作者: LW829    時間: 11-9-19 12:15

本人小囡今年六年班, 出年將會升中一, 本人有意報讀此校, 請問各位此校的校風如何?小囡是就讀中文小學, 如果好彩能入到此校, S1的英文課程能跟得上嗎? 有否今年S1的家長可分享?
作者: gabriela0407    時間: 11-10-29 03:56

這2日的<哈路喂PARTY> 好唔好玩呀?你地D 女女有冇嚇壞呢!!!.....祝大家<哈路喂>快樂.

LW829. 可否講你女女讀邊間小學呢, 其實她入得到, 我相信英文課程對她不會太理. 至於校風如何?..........我就更係覺得好好啦, 教到我個女去到邊都比人讚乖, 斯文, 有禮...hehe.....(太自大, 自滿tim).
作者: Marians    時間: 11-11-4 16:44

gabriel0407

我真係out, 點解吾知有之個討論區, 仲成日去小學左邊遊蕩, 我個女無去holloween , 佢細膽過老鼠

Marians
作者: marinang    時間: 11-12-27 17:38

Hi SMCC parents,

I am a past st. marian for both secondary and primary sections. Now I have a 2 yrs old daughter and I will definitely target this school for her. (still depends on luck, because it is more competitive after small class policy applied)

St. mary's is a very good school for its academic and reputation. The students in this school are unsophisticated, don't like showing off their treasure, luxury bags and hotel functions while those topics are very common among the children and parent's groups in some branded schools.

I remembered there were many homeworks everyday during my primary life, however, after going to secondary, it became a paradise, many activities for us to participate, we enjoyed it so much.

Hope you like this school and enjoy with your daughters together!  
作者: gabriela0407    時間: 12-1-5 02:19

Marians ,
你好嗎?  long time no see, 近期家忙, 冇心情上網, 煩緊個仔升中自行.
阿女今年考試好似懶左, 唔知係考試時間安排問題定佢個人懶問題. 最衰佢上次又冇唔合格, 唔係都可話下佢, 叫佢溫多d 書. 加上現在又要攪細仔的升中, 都冇時間理佢.
你女女點呀, 升了f.2 後有冇態度唔同左呀?

marinang, 歡迎, 得閒多d入黎
sanfung, joeiu1965 , 你們好, 女女讀得開心嗎?? 我女由小學升上, 但見佢f.1 都好似好忙咁, 現在f.2都一樣, 特別用電腦的時間仲耐.得閒多d入黎

作者: gabriela0407    時間: 12-5-12 02:11

各位媽媽~~:

祝母親節快樂, 女女學業進步, 身體健康!!!~~~(係行D, 但全都好重要嫁)
作者: PansyMummy    時間: 12-5-22 11:57

聽聞 F. 3 前所有學生一定要pass 個甚麽普通話試, 是嗎 ?
請問是哪個呢 ?
作者: gabriela0407    時間: 12-5-23 00:46

GAPSK 普通話考試
作者: PansyMummy    時間: 12-5-29 13:10

回復 gabriela0407 的帖子

Hi Gabriela0407,

Thanks.

PansyMummy

作者: LIZTZE    時間: 12-7-17 17:03

不好意思、請問ST. Mary 中学本英文書書名是 Star house 嗎?
可否告訴我出版社名稱呢?

作者: 竹葉青    時間: 12-7-20 11:32

Hi 各位smcc家長,
大家好呀!好耐無上bk喇, 發現有中學家長係度開享好開心呀!我囡囡都係s1架, 呀!應該係升s2喇!想起上年我都好緊張s1會唔會好難適應好多功課,尤其囡囡較忙真係好驚佢跟唔到,但真係好彩比我想像中快適應左,課功唔算多,還比小學休閒左,可能小學操慣左, hahaha所以暫時都較輕鬆.唔知我地d囡囡識唔識既呢?
作者: piggybean    時間: 12-7-20 17:38

form 5先係惡夢ge開始...
各位家長快d叫女女好好珍惜頭幾年有得訓教ge時間
作者: fanho    時間: 12-8-23 12:26

請問各位SMCC家長,小女升F.3,想知道選科詳細資料,可以幫忙嗎?
作者: gabriela0407    時間: 12-8-25 02:16

各位同學好, 仲有一星期就返學啦, 好期待(我可四處行了), 歡迎各位加入交流.

作者: gabriela0407    時間: 12-8-25 02:18

回復 竹葉青 的帖子

歡迎你加人, 你女女好叻嫁喎, 我相信全校冇邊個唔識你女. 加油, 多多交流.
作者: gabriela0407    時間: 12-8-25 02:21

回復 fanho 的帖子

你好, 我女都F.3, 但選科D野我都未清楚, 阿女就知少少, 不過回校可慢慢問老師, F.3先要成績好, 到最後選科應問題不大. 多些入來交流啦. 謝謝
作者: fanho    時間: 12-8-25 10:01

請問你哋囡囡有無補習?係邊到補?
作者: gabriela0407    時間: 12-8-25 16:27

在公文補數.
作者: pasty0413    時間: 12-9-3 22:05

校長
作者: katiema    時間: 12-9-7 16:43

回復 pasty0413 的帖子

咩事咁高興!.....不過這校長又真係好好的.
作者: pasty0413    時間: 12-9-7 19:49

唔會開國民教育科,妳可以問下個女,我個女好開心返離同我講,因冇時間開,
作者: 429    時間: 12-9-18 12:40

各位家長好,請問貴女兒五年級的科學和地理書還在嗎? 可否轉贈或出售? 感激 !!
作者: gabriela0407    時間: 12-9-25 02:07

希望聽日好天啦.
作者: Radar    時間: 12-10-9 11:25

gabriela0407 發表於 11-3-26 02:55
lm251099,

你好, 請問你女女讀邊間學校, 成績如何eg. 全級, 有冇其他課外活動獎? 我睇你女女都好叻, 有得i ...
你好,得知你女兒是從小學升上,現代友問,請問P4邊一班係精英班?謝謝!

作者: gabriela0407    時間: 12-10-12 01:02

Radar 發表於 12-10-9 11:25
你好,得知你女兒是從小學升上,現代友問,請問P4邊一班係精英班?謝謝!
Radar,
你好, 我女(小學)果屆和之前的年度都沒分精英班, 之後的聽說少少分別, 但我不清楚. 等我問下女女知否先.

作者: Radar    時間: 12-10-15 17:05

gabriela0407 發表於 12-10-12 01:02
Radar,
你好, 我女(小學)果屆和之前的年度都沒分精英班, 之後的聽說少少分別, 但我不清楚. 等我問下女女知 ...
Thanks!如果可能的話,請你女兒問下d師妹,謝謝!

作者: gabriela0407    時間: 12-11-2 23:53

Radar 發表於 12-10-15 17:05
Thanks!如果可能的話,請你女兒問下d師妹,謝謝!
Radar ,
聽說, 如果入到 "挑戰班" 的同學會收到通知, 可選擇(入 OR 唔入), 入到的同學一定知自己果班係 "挑戰班".
但其他不是的同學就不會知道. 至於邊一班係就冇人知, 除了開學後已入的同學自己說出來四處講, 咁就會知囉.

作者: Radar    時間: 12-11-5 16:50

gabriela0407 發表於 12-11-2 23:53
Radar ,
聽說, 如果入到 "挑戰班" 的同學會收到通知, 可選擇(入 OR 唔入), 入到的同學一定知自己果班係 " ...
Thanks!真係神秘.

作者: katiema    時間: 13-2-21 05:09

24號家長日呀, 各位JM 預備好傾咩, 問咩,
我諗唔到, 可否提供下比我.
THANK YOU
作者: fanho    時間: 13-2-24 19:38

各位家長,有無補中英文補習社介紹,感激
作者: kls12    時間: 13-7-20 16:04

小女返了幾天bridging  course, 開始有點壓力,功課都不少,大家努力!
作者: gabriela0407    時間: 13-7-20 19:25

回復 kls12 的帖子

努力~~~~~!!!!加油~~~~~~!!!

作者: 栗子媽媽    時間: 13-7-21 10:27     標題: 引用:小女返了幾天bridging++course,+開始有點壓

原帖由 kls12 於 13-07-20 發表
小女返了幾天bridging  course, 開始有點壓力,功課都不少,大家努力!
小女都係升s1 同大家打個招呼先

作者: yycheungeva    時間: 13-7-21 20:44

阿囡話F4想補習,請問有無補習社介紹?
作者: kls12    時間: 13-7-22 13:58     標題: 引用:Quote:原帖由+kls12+於+13-07-20+發表小女

原帖由 栗子媽媽 於 13-07-21 發表
小女都係升s1 同大家打個招呼先
Hi 粟子媽媽,
你好,這幾天回家都有驚喜,很密集的功課.有些活動都要取消,相信要一段時間才能適應吧!

作者: gabriela0407    時間: 13-7-23 01:22

回復 yycheungeva 的帖子

你女女之前未補習過?? 佢想補邊科, 不如你叫佢問下D同學/師姐, 有D好勁嫁, 補好多科嫁.
作者: gabriela0407    時間: 13-7-23 01:23

回復 栗子媽媽 的帖子

努力~~~~!!!!加油~~~~!!!!!
作者: 栗子媽媽    時間: 13-7-23 10:34

kls12 發表於 13-7-22 13:58
Hi 粟子媽媽,
你好,這幾天回家都有驚喜,很密集的功課.有些活動都要取消,相信要一段時間才能適應吧!

...

HI 你女兒BRIDING那一斑呢
作者: 栗子媽媽    時間: 13-7-23 10:36

yycheungeva 發表於 13-7-21 20:44
阿囡話F4想補習,請問有無補習社介紹?

我聽人講英文好多去 X傑 或者` X慧 補
作者: Jennifer    時間: 13-7-23 10:46     標題: 回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

咁多位好,我女都係升S1,想請教那份會考試的文言文要點樣自學呀?我都唔知點叫個女讀???

作者: kls12    時間: 13-7-23 12:56     標題: 引用:Quote:kls12+發表於+13-7-22+13:58+Hi+粟子

原帖由 栗子媽媽 於 13-07-23 發表
HI 你女兒BRIDING那一斑呢
小女是D班,原本是瑪小(天神的學生是這樣叫我們),有考普教中,你呢?

作者: kls12    時間: 13-7-23 13:00     標題: 引用:咁多位好,我女都係升S1,想請教那份會考試的

原帖由 Jennifer 於 13-07-23 發表
咁多位好,我女都係升S1,想請教那份會考試的文言文要點樣自學呀?我都唔知點叫個女讀???

...
你好,未有時間看開學後的課程,能完成暑期功課已很好了.你女是請那一班?

作者: 栗子媽媽    時間: 13-7-23 14:17

Jennifer 發表於 13-7-23 10:46

...

至HEA係我, 我直情唔G有呢家野, 有空問下小主人先
作者: Jennifer    時間: 13-7-24 08:56     標題: 回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

請教各位知唔知學校派嘅中文和英文書list係咪要睇?我女話只需剔出看過的,但女另一班的同學話要睇30本,都唔知邊個先啱?

作者: babymj33    時間: 13-7-24 12:17

lm251099 發表於 11-4-1 09:06
Hello Martina,

小女 Interview 時,首先是 Picture Description, 然後再問時事及個人問題, 但總共都係幾 ...分鐘。但小女對自己很有信心,可惜今年得八個位。

gabriela0407,  小女個人比較喜歡SMCC多些,本人兩間都喜歡,但最重要係佢將來的校園生活愉快。小女不是讀油天。

最後讀左邊間?

SMCC 同 BPS 都好好

作者: PansyMummy    時間: 13-7-24 13:07

栗子媽媽 發表於 13-7-23 10:36
我聽人講英文好多去 X傑 或者` X慧 補
我的囡囡明年會升S1, 我想做好升中準備, 可否pm補習社全名給我嗎 ?

另外, 請問其他St. Mary's 家長可否pm你們的囡囡去哪間補習社給我呢 ?
謝謝!

作者: Helen媽    時間: 13-7-24 16:05

請問讀SMCC 的考試壓力大嗎?
學校有沒有顯示全班/全級/個別科目名次?
作者: claudi-mama    時間: 13-7-24 18:01

Jennifer 發表於 13-7-24 08:56
請教各位知唔知學校派嘅中文和英文書list係咪要睇?我女話只需剔出看過的,但女另一班的同學話要睇30本,都唔 ...

我囡囡話係建議佢地睇。我係E到見到先知, 唔問佢都唔講, 激C
作者: hotpotato    時間: 13-7-24 22:44

回復 Helen媽 的帖子

我都想知道。

作者: khmama    時間: 13-7-24 22:48     標題: 引用:請問讀SMCC+的考試壓力大嗎?學校有沒有顯示

原帖由 Helen媽 於 13-07-24 發表
請問讀SMCC 的考試壓力大嗎?
學校有沒有顯示全班/全級/個別科目名次?
學校有顯示全班,全级同每科名次。壓力就因人而異。

作者: 栗子媽媽    時間: 13-7-25 09:23     標題: 引用:+本帖最後由+栗子媽媽+於+13-7-23+14:20+編

原帖由 栗子媽媽 於 13-07-23 發表
亞女話只係四字成語日後會考???

作者: claudi-mama    時間: 13-7-25 13:49

khmama 發表於 13-7-24 22:48
學校有顯示全班,全级同每科名次。壓力就因人而異。

好似感受到D壓力
作者: kls12    時間: 13-7-25 14:00     標題: 引用:Quote:khmama+發表於+13-7-24+22:48+學校有

原帖由 claudi-mama 於 13-07-25 發表
好似感受到D壓力
據我了解是全级前一百名及每班前一半有名次,即是有些同學是有班名次而没有级名次.但不肯定是否最新的安排

作者: claudi-mama    時間: 13-7-25 14:04

栗子媽媽 發表於 13-7-25 09:23
亞女話只係四字成語日後會考???
學期卷一考試中有挑戰題, 答對有分加, 溫左份文言文便有利而無害。
作者: Helen媽    時間: 13-7-25 14:20

甘幾時先知S1自己分左去邊班?
作者: 栗子媽媽    時間: 13-7-25 14:27

回復 claudi-mama 的帖子

亞女話D野係參考, 唔會照足出BOR, 係咪架

作者: 栗子媽媽    時間: 13-7-25 14:29

claudi-mama 發表於 13-7-24 18:01
我囡囡話係建議佢地睇。我係E到見到先知, 唔問佢都唔講, 激C

SAME SAME 啦, 我都係係呢到收料至問佢咋
作者: gabriela0407    時間: 13-7-27 17:29

入邊班~~S1好似開學時會在HALL 有壁報板公佈, 之後S2開始就上內聯網睇到.
作者: yellowpudding    時間: 13-7-27 18:43

請問bridging course 要上多少星期?
作者: Helen媽    時間: 13-7-29 13:57

gabriela0407 發表於 13-7-27 17:29

入邊班~~S1好似開學時會在HALL 有壁報板公佈, 之後S2開始就上內聯網睇到. ...

多謝你的回覆.
作者: Helen媽    時間: 13-7-29 13:59

請問四社社衣是什麼場合穿? 和體育衫是不同的嗎?
作者: claudi-mama    時間: 13-7-30 16:56

栗子媽媽 發表於 13-7-25 14:27

亞女話D野係參考, 唔會照足出BOR, 係咪架
佢都烏sir sir .....      有無人知呀? 吾該!

作者: hotpotato    時間: 13-7-30 21:20

四社社衣是出席學校校外活動連牛仔褲穿的。

作者: hotpotato    時間: 13-7-30 21:32

阿女話文言文和四字成語會考的,挑戰題部份是 bonus.
作者: gabriela0407    時間: 13-7-31 02:26

[size=15.454545021057129px]社衣是在水運會, 陸運會, 著前會通知.
[size=15.454545021057129px]體育衫是在pe堂著.
[size=15.454545021057129px]各一件就夠了.

作者: Helen媽    時間: 13-7-31 13:45

gabriela0407 發表於 13-7-31 02:26

社衣是在水運會, 陸運會, 著前會通知.

Thanks.                    
作者: gabriela0407    時間: 13-8-4 02:11

你地買晒書未呀!!! 有冇書出版社未出呀...要等?
作者: 栗子媽媽    時間: 13-8-4 12:33     標題: 引用:你地買晒書未呀!!!+有冇書出版社未出呀...

原帖由 gabriela0407 於 13-08-04 發表
你地買晒書未呀!!! 有冇書出版社未出呀...要等?
數學新版未有

作者: Jennifer    時間: 13-8-4 19:12     標題: 回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

仲欠五本

作者: 栗子媽媽    時間: 13-8-4 20:32     標題: 引用:仲欠五本 +

原帖由 Jennifer 於 13-08-04 發表
仲欠五本
邊五本呀?

作者: Jennifer    時間: 13-8-5 17:48     標題: 回覆:栗子媽媽 的帖子

中史, maths 1b, wb 1a & 1b, economics

作者: 栗子媽媽    時間: 13-8-5 20:56     標題: 引用:中史,+maths+1b,+wb+1a+&+1b,+economics +

原帖由 Jennifer 於 13-08-05 發表
中史, maths 1b, wb 1a & 1b, economics
中史買到噃,home economic 有人比舊書我

作者: gabriela0407    時間: 13-8-6 02:54

其實次次買書都會欠幾本, 係出版社問題, 唔關書局事, 最緊要有得訂就早D訂. 當有書返時一個CALL 就有得拎, 點都安心D.

我E + 仲煩, 小朋友到E+都未拎到舊書, 我就唔知邊D 要買新書. 錢就預備左係度, 我怕太耐, 我洗左D 錢呀! 又怕書局話太遲訂書, 要下批遲d先有得拎書.
作者: gabriela0407    時間: 13-8-6 02:57

點解學校唔攪"舊書買賣活動"呢?  個人覺係好事來的.
作者: TelleTelleMom    時間: 13-8-7 10:56

Deleted
作者: TelleTelleMom    時間: 13-8-7 10:59

deleted
作者: claudi-mama    時間: 13-8-7 12:27

TelleTelleMom 發表於 13-8-7 10:56
我7月中就買書,但欠嗰幾本到依家都未call我。

同你一樣, 仲未收到CALL
作者: 栗子媽媽    時間: 13-8-7 13:35

claudi-mama 發表於 13-8-7 12:27
同你一樣, 仲未收到CALL

份MATH 暑期功課睇怕唔洗做.........住
作者: TelleTelleMom    時間: 13-8-7 20:14

Deleted
作者: Helen媽    時間: 13-8-8 15:45

您地買左校服未? 在華生買嗎?
作者: Jennifer    時間: 13-8-8 17:29     標題: 回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

中學不用大熱天跑兩間買,我係平日買,買完校服跟住去步陞買鞋,一次過搞掂

作者: katiema    時間: 13-8-11 02:09

回復 栗子媽媽 的帖子

你中幾呀? 比全個書名(書單內個度全部) 我, 等我幫你睇睇.
作者: katiema    時間: 13-8-11 02:10

回復 Jennifer 的帖子

你中幾呀? 比全個書名(書單內個度全部) 我, 等我幫你睇睇.
作者: gabriela0407    時間: 13-8-11 02:20

Jennifer 發表於 13-8-8 17:29
中學不用大熱天跑兩間買,我係平日買,買完校服跟住去步陞買鞋,一次過搞掂

...
請問你可提供地址, 電話NO. 嗎?THANK YOU我女話D同學講華生的會縮水, 不知真假, 希望各位找到其他有請通知聲, THANK YOU.

作者: Jennifer    時間: 13-8-11 12:53     標題: 回覆:嘉諾撒聖瑪利書院交流區

步陞喺 深水埗元洲街165號地下

歡迎光臨 教育王國 (/) Powered by Discuz! X1.5