用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 子女成績得失如何處理?
go

子女成績得失如何處理? [複製鏈接]

親子童讀樂 醒目開學勳章 +3金熱血

一個學期快完結,子女將有成績表,你會如何處理他們成績得失呢?
多選投票: ( 最多可選 11 項 ), 共有 112 人參與投票
13.85% (45)
27.69% (90)
18.77% (61)
5.54% (18)
15.69% (51)
0.00% (0)
5.54% (18)
0.62% (2)
9.85% (32)
1.85% (6)
0.62% (2)
你所在的用戶組沒有投票權限
   0    1    0    0
教育王國 www.edu-kingdom.com

出色的教育王國父母,出色的新一代

有進步咪開心。無咪加油囉。

教子女以平常心面對, 但都要努力加油囉.

從上學期成績中知道子女在那個學科之中的那一些題目是比較弱, 日後要加強這方面的學習, 希望下次可以取得好成績!

仔仔剛考完試

雖然我小朋友未返學, 不過我覺得唔可以俾太大壓力D小朋友, 都會教返佢盡咗力已經OK架喇....

醒目開學勳章

原帖由 pollycps 於 11-2-10 10:19 發表
雖然我小朋友未返學, 不過我覺得唔可以俾太大壓力D小朋友, 都會教返佢盡咗力已經OK架喇....

但問題係咁細個唔知咩嘢叫「盡力」嘛!
Best wish,
(\~~/)           天下間沒有不受教的孩子,
(='.'=)           只有不懂教的父母。
(") (")~~O Derdad

成績差, 會同佢講: 我地成績差因為我地唔識果D野, 所以錯左就最好啦, 我地發現左我地唔識既野, 幾有得著, 如果樣樣都識, 使乜考!如果考到100分, 雖然高興, 但係失去左個發現自己不足的機會, 無機會提高自己添!

成績好會同佢一齊開心, 成績唔好會同佢一齊努力

今次唔得咪下次再努力lor,但唔會俾壓力佢

我唔俾壓力佢, 唔比較成績, 但係心知佢真係唔讀

其實小朋友早d面對挫折係好事,到第時佢大個左會識用咩態度去面對...係邊到跌低未係邊到企返起身囉..

How can we define "try our best"? How do we know they really try their best?

If we can't, so...........

My ask me the question before, he will do the min to justify he tried his best.... So what will you do.

I hope my question is not off-topic.
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

2+3  會與子女檢討學習方法   
     成績好會以言語表揚子女  
‹ 上一主題|下一主題