用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 細B, 大B, 邊緣BB, 知唔邊個月出世最可憐? 唉~! ...
go

細B, 大B, 邊緣BB, 知唔邊個月出世最可憐? 唉~!

問咗教育局,  如果小一入學時大過七歲(eg. 8月31日若果做超大B遲一年入K1, 咁9月1曰入P1時係七歲零一日大), 咁就冇咗適齡的兒童(即翌年九月開課時年滿五歲八個月至七歲)嗰10分.

原來8月份出世嘅B係超超超級細B, 變做超大B又冇咗小一入學嗰10分. 反而9, 10, 11, 12月出世仲可以考慮超大B.

Poor my 0808女

Practically it is very difficult (if not impossible) for an August kid to become a big B in terms of kindergarten admission....
我們的天父,願你的名受顯揚,願你的國來臨,願你的旨意奉行在人間,如同在天上.求你今天賞給我們日用的食糧,求你寬恕我們的罪過,如同我們寬恕別人一樣.不要讓我們陷於誘惑,但救我們免於凶惡.亞門.

醒目開學勳章

唔多明白WO,我囡囡都系0808出世呀,聽落好驚。

例0808B
2011入K1=3歲零XX日
2012入K2=4歲零XX日
2013入K3=5歲零XX日
2014入P1=6歲零XX日=有適齡的兒童嗰10分
若repeatK1
2011入K1=3歲零XX日
2012入K1=4歲零XX日
2013入K2=5歲零XX日
2014入K3=6歲零XX日
2015入P1=7歲零XX日=冇咗適齡的兒童嗰10分

適齡的兒童=九月開課時年滿五歲八個月至七歲 (七歲的意思係七歲零零日, 七歲零一日都唔得)

樓主,如果我小朋友係0808,一定不會考慮repeat喎(為左入心儀學校),唔好理教育局計分問題,無啦啦大其他同學仔咁多未必係好事咯!大個d可能會唔開心,以前小學有新移民插班大一兩年,同學都覺得怪啦。況且k1學過的野又由頭來過,聽落都戥佢悶~

放鬆d啦,有咩offer都好,最緊要小朋友開心~~

你假設所有9-12月細b會repeat做大b,先有你所謂8月出細是超細b。
其實8月都唔差,唔好成日想住做大b啦!
我自己個是10月生世的細b,做無打算要做大b。
細b遲入學做大b,去到小學未和中學頭好易比同學笑,佢地會覺得你無啦啦大人一年,笑佢留過班..........尤其0個歲數的學生,最鍾意無啦啦排斥一位同班同學(奇,真係每班都有一個)。
所以8月都唔差^^

其實8月都唔係細b,我個女而家小三,10月尾到唔尾既bb黎,佢都係細b咁上小學,冇選擇到去做大B.我知佢D同學仔都有幾個10月出世,都係細B.

我家細佬都係0808,我都覺得夾o係中間係最唔好,同年頭b比又爭一截,又唔可以遲一年先讀,不過又唔駛睇得咁灰,大大下大細b呢個差別自然會收窄啦

醒目開學勳章

有人覺得有得揀好~
我就覺得無得揀仲好 (煩少樣!)

做8月bb有乜咁可憐? 有爸媽悉心栽培嘅孩子唔會係可憐嘅孩子!
所謂悉心栽培, 句括學習愛自己+欣賞自己, we are what we are!

無學校會唔收8月嘅孩子.. 9月嗰d咪仲慘

如果8月出世都重有野跟唔上要repeat kg, 倒不如去讀 i 位重適合!!!

做父母唔係唔緊張仔女,但考K1都搞到入唔到心儀學校就話repeat (因為真係唔會冇書讀喎)唔通第時入唔到"心儀"小學、中學、大學又repeat 咩...唔通考唔到醫科又repeat,考多幾次都唔包考到架?!
講真touchwood我寧願而家做細B,第時有咩差池真係repeat都未至於太超齡。
平常心啦!

親子童讀樂

冇錯我就係9月嗰D媽咪, 其實我都覺9月慘過8月...
原帖由 kerkermui 於 10-12-29 21:00 發表
有人覺得有得揀好~
我就覺得無得揀仲好 (煩少樣!)

做8月bb有乜咁可憐? 有爸媽悉心栽培嘅孩子唔會係可憐嘅孩子!
所謂悉心栽培, 句括學習愛自己+欣賞自己, we are what we are!

無學校會唔收8月嘅孩子.. 9月嗰d咪仲 ...

一切都係教育局既錯, 冇PAO(Primary One Admission System), 就唔洗D學生去爭餘下一成直資私學位, 咁你得15分又有冇得揀? 唔repeat有乜選擇? D KG只喜歡收D大B

唔好諗到咁灰。小朋友最緊要有父母教導!呢句說話係一位名校老師同我講的!加油!

有D家長唔認同, 但POA玩死家長, 我都唔想個女repeat, (亦不可能repeat), 咁點?  心議D DG只收大B咁點?

我大女十一月尾出世,三女十月中,從來無想過遲一年升學做大女,學業無問題噃.同學仔之中,有十二月尾出生,超細女一樣年年考第一,樓主要對小朋友有信心!

係我眼中8月出世係大B, 9月-12月先係細B!8月BB冇理由2012先讀k1,因為2011年9月已經足3歲!絕對適齡!如果2012先讀咁咪足4歲先入學?!足足大左1年,咁又點俾適齡個10分你呀?!

原帖由 LL222 於 10-12-29 23:07 發表
有D家長唔認同, 但POA玩死家長, 我都唔想個女repeat, (亦不可能repeat), 咁點?  心議D DG只收大B咁點?

咁..咪唯有自己睇開d,讀唔到心儀kg又唔係末路,真係好想入o既,落力d求下位,或者仲有機會呢,再唔係趁呢一兩年裝備好d自己個小朋友,k2/k3再試插班一樣得
有d kg 課程確係比較深,k1就要寫字,如果係細b,k1開學3歲都未夠,就算收左,入到去都被人拋離啦,咁學校偏向收大b都無可厚非

我不知道你的心儀幼稚園是那幾間,但是根據BK的帖子,九龍塘的好幾所"名"幼稚園也收細B, e.g. St. Cat, KV, York, 浸幼 (9月至12月)

原帖由 LL222 於 10-12-29 22:54 發表
唔repeat有乜選擇? D KG只喜歡收D大B