用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
樓主: methy
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)  

原帖由 chloe_karina 於 11-5-4 00:48 發表
你囡囡幾大呀

19月個了

原帖由 chloe_karina 於 11-5-4 00:19 發表
methy,你囝囝好勁呀!!!!十個讚比佢呀!

你係邊度參加親子bb游泳班架???我諗水療咁細未做得,為有行住呢條路先...

Thanks!

我3月時開始參加.因為天氣仲凍.本地機構無攪咁細個既bb泳班,只有呢個:
http://www.harrywright.com.hk/

不過夏天快到.有其他選擇:

1.香港基督教服務處親職教育中心
   http://hkcschild.edu.hk/pec/activity.php?pkey=13
2.黃埔體育會 親子游泳班
  [url=http://www.whampoa.org.hk/swimming-training- course/parent-child-swimming-program/]http://www.whampoa.org.hk/swimming-training- course/parent-child-swimming-program/[/url]

唔知仲有無mama有提供。

原帖由 sohpinkss 於 11-5-4 00:42 發表

係邊到買架??? 仲有D書都係???

你係問Crawling Track d 料邊到買?

深水步

書:

協康http://www.heephong.org/webprod/cht/publication

耀能、
http://www.rehabguide.hk/resources.php

原帖由 pipi331 於 11-5-3 01:37 發表

而家D水仲系涷涷地, 買件有袖厚少少GE泳衣比佢. 落嬉水池, D水會再暖D

係呀, lee 兩日又凍番少少添, 所以個下水禮要等多幾日.

methy,

我都搵到黃埔泳會,佢係大圍有班開

昨日上私人物理治療,阿仔唔知做咩,一見治療師就喊,我叫治療師照同佢做運動,佢就不停喊,喊足一個鐘,無停過!!!到差不多一個鐘,我地停哂手,佢立即唔喊.笑住同治療師揮手bye bye。
我同老公都無哂佢符,係屋企阿仔越來越難同佢做運動,佢仲係連企都未得,一放手,2-3秒就跌底。治療師覺得我地同阿仔做運動次數唔夠多,叫我問人借個舊式"學行車",圍住阿仔.比多d機會自己企下。

可惜,學行車已經不合時宜,好多人都無買,賣既地方有既都係for1歲以下bb,我阿仔坐唔落,唔知邊到有d大架d既學行車賣呢!?

methy, 你add 我facebook 傾呀! check PM

回覆 2# methy 的文章

http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1127260678
可以試這個嗎?

原帖由 pattsui11@yahoo 於 11-5-11 17:06 發表
http://hk.f1.page.auctions.yahoo.com/hk/auction/1127260678
可以試這個嗎?

Thanks~
我有類似的,幫助不大,train唔到阿仔平衡。

排左5個半月的醫院物理治療服務。見了第一次,3個字:極失望!!

負責第一次接見既係一位高級物理治療師。

阿仔坐地上,佢觀察完阿仔之後既建議係.同佢按摩大腿,按到阿仔又紅又痛就arm 喇,之後side好多口水講唔係佢專業既野,叫我買有機食物比阿仔食,出外面搵髗骶骨治療,多d做按摩。
佢都無睇阿仔企既行既姿勢,就話唔會教企&行,下次交比d阿細睇阿仔,都唔敢有咩期望。
咁就side左我兩個鐘,但咩都無做過。

hi methy,

系邊間醫院?可pm我,我同阿仔出入醫院都年多,眼見做小朋友的pt都好好的,同時,我仔細時,約歲半時,都系做好多按摩,特別系d"kwan"節位,時間長左,系有效的,你不妨耐心多做,我唔敢question點解個pt講唔教你仔行,會否是低張或其他問題等去judge到系阿仔未可以開始學行,我仔未放手行已同佢日日去公園,扶住d屋仔,咩都好,真系日日去2轉,我唔清楚,約大概幾個月度便放手行,不過識行之後系仲有好多好多動作要學,呢個先系真正pt既開始呀,努力加油!

我阿b而家做物理治療都有大半年
但咁耐我問治療師點教 阿仔學行 佢都唔肯講 淨係話阿b未得 按摩先同學企先 到而家阿仔識行廿幾步 我好開心呀
治療師都有讚,但真係無教過 平時日日都係屋企做訓練
去就2個鍾
真係見治療師得個3個字  
不過阿仔進步左我都好開心,但始終都係超經磅 細細粒
食極都唔識肥 我都好擔心

原帖由 methy 於 11-5-19 19:06 發表
排左5個半月的醫院物理治療服務。見了第一次,3個字:極失望!!

負責第一次接見既係一位高級物理治療師。

阿仔坐地上,佢觀察完阿仔之後既建議係.同佢按摩大腿,按到阿仔又紅又痛就arm 喇,之後side好多口水講唔係佢專業 ...

比阿b企係梳化,你係前面拎玩具(忍)下佢,或者阿b企係到你扶住佢條腰學下平衡力

hi methy &nolia6300.....
我女8個月大,己經照過腦部磁力共振,報告話佢腦裡面目前無咩明顯問題,但係腦裡面組織偏細同水比較多,唔知係唔係因為咁令佢發展慢,叫我排政府物理治療等,因医生嘅答案好似我聽得唔係好明,我今日又拎埋報告去睇私家,個醫生講得好得人驚,佢話阿女依家得3.4個月能力,叫我接受現實,佢依家比人慢就會越慢越多........我想請教下你哋,我女依家就帮佢打側個身佢就轉到趴喺度,有抬起頭,但好快又要抖下,瞓喺度都成日玩自已隻手,又食手仔,又抝頭,但就唔識拎玩具只識追住同笑,同佢玩佢識笑同叫,聽歌會開心,冇味嘅嘢就唔肯食,甜嘅就鍾意,坐就只可以挨住坐好耐,俾佢自巳坐就5秒度就周圍中,不過坐喺度就冇瞓喺度咁開心,條頸唔係好够力...
請問係咪真係好差,我應該做d咩嚟帮我女training,私人物理治療師可否介紹俾我........
                             心急兼痛哭中媽媽上

原帖由 nokia6300 於 11-5-19 22:27 發表
hi methy,

系邊間醫院?可pm我,我同阿仔出入醫院都年多,眼見做小朋友的pt都好好的,同時,我仔細時,約歲半時,都系做好多按摩,特別系d"kwan"節位,時間長左,系有效的,你不妨耐心多做,我唔敢question點解個pt講唔教你仔行 ...

可能我已經睇左私家物理治療半年,睇過3個唔同治療師 +CAC醫生,都鼓勵我比阿仔行多d,無治療師叫我唔好比阿仔學,其中一個叫我谷多d阿仔學行,話佢開始有肌力,只係平衡唔得,所以睇政府物理治療師時,我就好自然expect佢教企&行既野。

不過多謝你既reply, 你呢句",不過識行之後系仲有好多好多動作要學,呢個先系真正pt既開始呀" 令我會繼續返醫院.始終出私人睇真係好"容"。

原帖由 波蘿包1 於 11-5-19 23:59 發表

比阿b企係梳化,你係前面拎玩具(忍)下佢,或者阿b企係到你扶住佢條腰學下平衡力

thx~
我地已經由阿仔6個月開始都係咁train.加埋私人物理治療,都無咩好大進展,真係個個b都有自己既問題。

講開扶住腰學行,不同專業比既建議都唔同:

醫生:拖住阿仔兩隻手行,扶腰練唔到平衡
私人PT A:扶住阿仔hip 位行喇,,
私人PT B:唔好拖手呀..要扶hip呀....
私人職業治療:扶腰行

係屋企.我地就咩都試囉.阿仔狀態好就扶手,唔好就扶腰。

回覆 94# ivychan1999 的文章

你既心情我地呢度個個都理解,醫生講野直接.好hurt架,又講最worse 既情況,開頭真係好shock。
呢度個個b都有唔同程度既問題,唔好理嚴唔嚴重,最緊要盡快搵方法幫阿b。加油.我都係呢個forum知道好多野/學左好多野。

原帖由 methy 於 11-5-20 16:36 發表

thx~
我地已經由阿仔6個月開始都係咁train.加埋私人物理治療,都無咩好大進展,真係個個b都有自己既問題。

講開扶住腰學行,不同專業比既建議都唔同:

醫生:拖住阿仔兩隻手行,扶腰練唔到平衡
私人PT A:扶住阿仔hip 位 ...

聽你咁講 我又諗起(LO 娜)如我學GE話我都寧願扶手唔扶腰
咁我唔識扶腰都唔敢行,扶手有安全感

原帖由 methy 於 11-5-20 16:50 發表
你既心情我地呢度個個都理解,醫生講野直接.好hurt架,又講最worse 既情況,開頭真係好shock。
呢度個個b都有唔同程度既問題,唔好理嚴唔嚴重,最緊要盡快搵方法幫阿b。加油.我都係呢個forum知道好多野/學左好多野。 ...

dear methy:多謝你嘅回覆,我己排期政府職業和物理治療,請問你可以介紹你認為好的私家職業和物理治療嗎?另外我會去買你推介的書,還有一個冒昧的請求,你可以留個私人联紹方式給我嗎?十萬個謝謝你的帮助!!!!!!!!

其實當初阿仔可以扶住野行,系超超超醜怪的,去公園都有媽媽問我阿仔系咪對腳有事,而家唸返應是低張問題引至的,所以真系不用急,佢扶到咁上下,叫做好dd,先比小小野引佢free hand行,呢個階段我系維持左好耐加做左好多好多野,初初系屋企同2張chair放得好近比佢試下去攞玩具,我從來只扶手,冇扶腰or hip位,不過扶手都要儘量唔好比佢個重心向前,因咁樣平衡唔好系行唔到,我仔free hand自己企,由踎系度自己企呢d都攪好耐的,不過都系個句,去公園系好work,順便又見下其他小朋友,我仔之前可以扶野行但去到公園唔敢行,唔郁系間屋仔度幾分鐘呵~又玩下peekopu,咩都好,都系比多d信心經驗佢自己,平衡呢樣野都系要好長時間,阿仔而家都差的,所以你地趁小朋友細,打好基礎,有助之後的訓練呀!加油加油!