用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障) ...
go

[其他] 剛1歲證實發展遲緩(6歲放棄主流,入讀體障)  

因為大小肌肉都差,6個月唔識雙手拎玩具玩,9個月覆診健康院就ok。11個月先識坐穩(6個月時返健康院合格的)。出世時條頸好軟,9、10個月都仲係左fing右fing,又突然向後chok,未識手腳協調向前爬,只懂自轉,唔識由坐轉企,坐坐下跌,無反射動作,一失平衡就成個人"鐘"哂落地,唔識手指指,未識講mama。

個個安慰話個個b發展有快有慢&湊bb既ee 唔理佢(完全唔係事實),不過我覺得阿仔真係有d野遲,要求健康院轉介兒科。
Day 1
滿一歲就睇了兒科專科,抽血驗睇下有無健康上既問題(可以食藥幫助)&遺傳問題(無野可以做)。醫生話係整體發展遲緩,早d轉介。
排了政府:
1)體能智力測驗中心(4/1)先見護士評估,半年後才見醫生再做正式評估
2)物理治療(半年後有位)
3)兒科+腦外科(3個月後)
4)遺傳學科(2013年)
Day2
7am一早空肚去到醫院輪候抽血,點知輪到阿b時無佢抽血既樽&試紙、等到9am化室開門先拎到,終於10am可以抽血,3、4個人夾手先同阿b抽到10樽仔血。好彩阿仔太肚餓,一比奶食就唔記得痛。
Day 3
上網搵資料,希望可以係等政府服務時,可以幫到阿仔,搵了私家既物理治療&職業治療各一次,$8xx至1xxx睇一次。

Day 5 -物理治療:
問題所在:頭大碼,身細碼,肌肉能力差,特別係左邊。
每日做以下運動:
1)企5分鐘,休息20分鐘
2)雙腳拍埋坐厚書5分鐘(成90度腳)
3)拉佢做situp30次
4)多d按摩
5)比阿仔瞓係我肚上,雙手捉佢大腿,幫佢踢100次
6)同佢玩鬥力:佢向左望,就用手唔按佢臉,唔比佢望,等佢用力望向左邊望
7)屈起佢下身,成蹲下姿態,再引佢向上望。
  (唔成功.佢好僧我屈佢大腿)
8)瞓係地上,按佢雙腿,要佢轉多d左邊身
Day 9 -職業治療
問題所在:觸覺敏感,唔鐘意比人”店”,大小肌肉遲左6個月。
佢建議:
1)肚向下,每次時間不用多,但次數要密
2)示範玩具玩法,多d刺激佢
3)用佢介紹既“治療擦”,擦多d皮膚,等佢唔好咁敏感
4)沐浴時多按摩

只係一星期多,已經經歷了好多咁,醫生話阿仔遲緩嗰一刻,好shock.唔相信阿仔做咩會會遲緩,諗左一晚,決定要正面面對,加上朋友/網友介紹d專業評估/治療,決定早d面對.早d接受治療。

其實有無其他機構可以有呢d治療可以平d,又唔使好似政府排咁耐?

methy, 加油呀!! 努力做多d練習, 希望阿仔可以好快追得番d進度!!

回復 1# methy 的帖子

不要灰心, 小朋友會追得番。你可以試下找協康會個別訓練(網頁: http://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training), 物理治療及職業治療都有, 不過要排, 可能會快過政府服務。另外明愛都有自費個別服務, 可以到以下網頁參考:
http://www.caritasrehab.org.hk/s ... nyd0/index.php?id=5

原帖由 HgI 於 10-12-30 20:45 發表
不要灰心, 小朋友會追得番。你可以試下找協康會個別訓練(網頁: http://slp.heephong.org/cht/individual-assessment-and-training), 物理治療及職業治療都有, 不過要排, 可能會快過政府服務。另外明愛都有自費個別服 ...

多謝你既回應,呢幾日不停上網搵料.搵左幾日既資料都唔夠你既回應來得有用。Thanks!

methy, 要加油啊, 係呢度的每個媽咪都面對住自已仔女的唔同問題, 我地大家一齊努力啊!

http://www.doctorlee.com.hk/D01_AboutUs.htm

李醫生呢個網頁不仿參考下!

人生真是不公平。有的人不努力就得不到想要的東西,有的人不努力就可以一直得到。

但我想即使在不公平的地方,也可能追到「公平」。雖然或許要花一些時間和工夫。或許,花了時間和工夫依然是徒勞無功。然而在這樣的「公平」中,是否有刻意去追求的價值,當然就要由個人的衡量去決定了。

我的小朋友有肌肉低張的問題, 由8個月大做物理治療, 由唔識爬, 坐唔穩, 到做了治療, 治療教他爬, 企, 行路, 跳, 只要努力, 係會追得番。努力, 加油!

原帖由 methy 於 10-12-30 22:44 發表

多謝你既回應,呢幾日不停上網搵料.搵左幾日既資料都唔夠你既回應來得有用。Thanks!

原帖由 HgI 於 10-12-31 12:28 發表
我的小朋友有肌肉低張的問題, 由8個月大做物理治療, 由唔識爬, 坐唔穩, 到做了治療, 治療教他爬, 企, 行路, 跳, 只要努力, 係會追得番。努力, 加油!

好令人鼓舞既分享,我今日去睇另一個好有經驗既職業治療師,佢話阿仔肌肉低張,教我同阿仔坐fitball.彈彈下咁同佢坐,用玩具引佢,練腰力&頸力。

請問你阿仔係邊到做物理治療? 我暫時帶過佢睇過一個,佢係做大人既,佢做大人好有經驗,當bb係大人咁train,一路做運動阿b就一路大喊.我返屋企就將d 運動遊戲化,開頭都ok,做左2、3日開始好抗爭,又同我抗衡,我又驚整親佢。阿仔脾氣都幾大,唔迫得。迫迫下放棄哂嗰種。

問過做特殊幼兒既朋友,佢話唔好迫bb做運動,會有反效果,只會迫到佢更加唔想做,佢地都有物理治療師,不過會將d運動遊戲化左,等小朋友有樂趣咁做。
唔知你嗰位係咪咁? 我仲搵緊d專做bb既物理治療師。

原帖由 kelvin_hmlau 於 10-12-31 11:03 發表
人生真是不公平。有的人不努力就得不到想要的東西,有的人不努力就可以一直得到。

但我想即使在不公平的地方,也可能追到「公平」。雖然或許要花一些時間和工夫。或許,花了時間和工夫依然是徒勞無功。然而在這樣的「公平 ...

人生係唔公平架,不過我又咁睇,有人唔努力,有嗰樣得嗰樣,咪唔珍惜。相反要好努力花功夫去拎一樣野,即使過程係痛苦,做父母既比細路知道父母係會全力支持佢,最後結果係美滿定徒勞無功,過程入面其實點都有d得著,例如父母與bb既bonding強左等。

大家入黎傾計,即係肯面對自己bb與其他bb不同,好正面好積極,我睇左好多post,學下其他媽媽點幫bb&知道d有用資訊,我既"無助感"慢慢減少,令我既正能量越來越多。
大家一齊加油~

前幾日搵了私人既心理學家做評估,佢會幫阿仔寫份報告,轉介社署,之後等社工電話安排約見,再安排服務e位(早期教育中心)or s位(特殊幼兒中心)。

上到去間私人既兒童中心,真係好多人,咁多小朋友都要睇心理學家&/or職業治療?

呢幾日好忙,忙到連新年聖誕都無精力慶祝。

回復 1# methy 的帖子

我當時是排到政府醫院的物理治療。治療師用玩具來吸引他做動作, 例如有一盒積木, 要他來回行, 每次取一塊, 直至搬完所有積木。咁算唔算遊戲?

我以前都好似你咁搵治療師, 但一般都是幫大人做治療。問治療師, 他們都是介紹去找協康之類的中心才有訓練小朋友的。你可以找私家醫院的物理治療, 他們都能提供訓練小朋友的物理治療師。

原帖由 methy 於 10-12-31 13:14 發表

好令人鼓舞既分享,我今日去睇另一個好有經驗既職業治療師,佢話阿仔肌肉低張,教我同阿仔坐fitball.彈彈下咁同佢坐,用玩具引佢,練腰力&頸力。

請問你阿仔係邊到做物理治療? 我暫時帶過佢睇過一個,佢係做大人既,佢做大人好 ...

你真幸福,咁早可以train阿仔,不用擔心,咁早開始train,效果可以好大

我仔都系低張小朋友,情況同你差唔多,可能好一點點啦,不過佢大小肌系好弱,去到學行要做好多功夫,我自己未排到政府既pt便出左去私人,系heep hong,好針對小朋友,once 阿仔識行,便展開其他方便training,ot,st,加強家居訓練,你朋友說得岩,如果小朋友系做pt既時候驚左,系好大影響,所以我personally認為要撜返d train小朋友好d,另外假日多去公園,要好多,我仔幾乎系公園長大的,爬又好,趺又好,比人撞咩都好,都對佢有幫助 (當然要安全啦),沖涼比d水佢玩,淋下佢,用我地大人個d起泡綿擦下都系ot既一種,我仔之後排到政府一直做到而家,系一定睇到進步的,加油呀媽媽~

原帖由 HgI 於 11-1-4 00:31 發表
我當時是排到政府醫院的物理治療。治療師用玩具來吸引他做動作, 例如有一盒積木, 要他來回行, 每次取一塊, 直至搬完所有積木。咁算唔算遊戲?

我以前都好似你咁搵治療師, 但一般都是幫大人做治療。問治療師, 他們都 ...

多謝你既分享~你小朋友幾大? 做完PT情況改善左嗎?

私家醫院的物理治療又真係無諗過,thx~

原帖由 nokia6300 於 11-1-4 10:32 發表
你真幸福,咁早可以train阿仔,不用擔心,咁早開始train,效果可以好大

我仔都系低張小朋友,情況同你差唔多,可能好一點點啦,不過佢大小肌系好弱,去到學行要做好多功夫,我自己未排到政府既pt便出左去私人,系heep hong,好 ...

你地明白,就知道早面對既好處,其他朋友只叫我等.等阿仔"叮"一聲就會自己識,我都想係咁就好囉。

聽完你咁講,等我再帶多d阿仔去多d公園先~

小朋友依家已經3歲半, 仲算叫識行識跑同識跳。不過仔細做評估, 大肌仍然比同齡慢8個月。小肌則不大好, 慢了1年, 到依家仍有上PT同OT。

原帖由 methy 於 11-1-4 12:57 發表

多謝你既分享~你小朋友幾大? 做完PT情況改善左嗎?

私家醫院的物理治療又真係無諗過,thx~

原帖由 HgI 於 11-1-4 19:24 發表
小朋友依家已經3歲半, 仲算叫識行識跑同識跳。不過仔細做評估, 大肌仍然比同齡慢8個月。小肌則不大好, 慢了1年, 到依家仍有上PT同OT。

大家一齊努力呀~

4/1同阿仔去體能智力測驗中心先見左姑娘做評估,阿仔就最細既一個,姑娘問一大埋資料,做下簡單既測試咁,因為好多人排,約左半年後返去,第一次見醫生。

原帖由 methy 於 11-1-7 10:53 發表
4/1同阿仔去體能智力測驗中心先見左姑娘做評估,阿仔就最細既一個,姑娘問一大埋資料,做下簡單既測試咁,因為好多人排,約左半年後返去,第一次見醫生。 ...

一般都要等半年, 到時見醫生就知安排入乜野位讀書