用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 入拔萃之路
樓主: GAT
go

入拔萃之路 [複製鏈接]

醒目開學勳章

原帖由 youma 於 10-12-29 00:38 發表

個個都話自己係普通家庭架啦!
邊個會話自己唔係普通家庭架?
郭鶴x都話自己係普通人嚟架!

其實我以前都好似你咁諗架, 我叫仔去考男拔都係抱住見識既心態, 諗住都叫行過入名校, 到入左2nd in o個陣我都係諗住陪跑, 到收到信話收左o個一刻真係呆左......
或者你會覺得我扮冇錢, 因為你唔認識我, 之前有人知我仔考男拔o個陣都比人笑過我, 不過我仔夠好運啦, 又或者校長睇唔清楚我個住址同學校啦......
咁坦白講我又真係唔係普通家庭黎既, 因為2nd in既時候阿爸係我, 阿媽又係我 真係好彩校長冇歧視我!!

原帖由 戀仔狂 於 10-12-28 23:29 發表

咁我仔絶對係小數o個個啦!

I know some of them also come from grassroot families.

原帖由 youma 於 10-12-28 23:19 發表

正是DBSPD收學生大多數是來自中產或以上的家庭!
連DBS老師都咁講, 無得抵賴!
收生時有冇看家庭背景, 大家心照 啦.

I read the article carefully, Mr. Ching (the teacher) said only by his gut feeling without any data and evidence.

Am I correct?

以我認識的朋友, 孩子在讀或將讀男女拔. 他們的背景是:

女拔的 : 家景是比較好. 父母專業, 住的是600萬以上的居所. 孩子各方面實力成績, 真的比較優越及出色. 我也認為要選她們.

男拔的 : 一般家庭. 住300萬左右或以下的居所. 孩子實力成績, 不夠我知道的女拔孩子強.

他們只是我所見的. 亦不是很多, 所以不是代表全部學生. 大家可以作參考. 如有開罪, 請見諒. 因為其實很難以居所價格去衡量家庭背景及作標準. 只是如果以住址計及我所知的. 跟大家分享.

原帖由 youma 於 10-12-28 19:53 發表

都重要. 但最重要的還是[家庭背景].

絕對同意.
我小孩就是樣樣有齊(音樂/運動/藝術獎項, 流利英語, 校內成績維持兩年三甲內), 就是欠名校和家庭背景.

窮人不能教出文武全材的小孩嗎? 我們還不是遭白眼!

回覆 1# afhjl 的文章

So you are applying for DBS or DGPS?

回復 2# afhjl 的帖子

咁又唔好咁諗,我都識得有齊(音樂/運動/藝術獎項, 流利英語, 校內成績絕好),加上名校(最熱門多人入DGJS嗰間)及很好家庭背景,最後都入唔到。

回復 27# chingchingb.ma 的帖子

你係話"最後"入唔到嘛?

我們1st round 早已出局喇, 唔止一間tim

唔好咁諗, 應該可以點諗呢? 小孩已經做到盡喇.

玩法此終都無變.

醒目開學勳章

好肯定名校個名唔係咁重要,小朋友面試表現至係關鍵。會唔會你小朋友真係樣樣叻,但比較內斂或怕羞,答問題唔夠積極,唔會再主動講多兩句,所以先失手?如果係咁,你小朋友可能更適合考小二插班,用成績爭取學位。

原帖由 afhjl 於 10-12-29 09:57 發表
絕對同意.
我小孩就是樣樣有齊(音樂/運動/藝術獎項, 流利英語, 校內成績維持兩年三甲內), 就是欠名校和家庭背景.

窮人不能教出文武全材的小孩嗎? 我們還不是遭白眼! ...

回復 29# traeh 的帖子

唔知點解一公開咁講名校唔楝無家底嘅考生, 全世界都在回避呢.

既然傾開 - 我小孩很主動, 唔怕羞(接近唔知羞), 很受同學老師校長愛戴, 也經常代表學校出外比賽及表演.

我們不是冇offer, 衹強調一線名校唔show之嘛

回復 28# afhjl 的帖子

我會這樣去分析, 如果不止一間學校在第一round 時已出局(相信閣下不只申請一, 二所名校), 閣下是否要再檢討一下小孩子還有甚麼地方可以改善, 如果認為只是家境的因數, 這樣未免浪費了孩子的努力.

醒目開學勳章

咁不如你define一下,點至叫有家底?月入二萬至二十萬,都有人叫中產,所以如果有定義,好難討論喎。

原帖由 afhjl 於 10-12-29 11:21 發表
唔知點解一公開咁講名校唔楝無家底嘅考生, 全世界都在回避呢.

既然傾開 - 我小孩很主動, 唔怕羞(接近唔知羞), 很受同學老師校長愛戴, 也經常代表學校出外比賽及表演.

我們不是冇offer, 衹強調一線名校唔show之嘛 ...

回復 31# SmallTungmama 的帖子

不如這樣說: 我們所報的所有非一線的小學都有offer

我的結論: 家庭背景, 就讀的幼稚園

醒目開學勳章 貢獻勳章

我聽過有人講, 某名校會將"家底"分類, 每種都會收d,
如果"草根"只係其中一個分類, 咁自然响各類專業人士分類下.. 會成為小眾
恐龍家

引用 32# traeh 的文章

果然觸動到一些有家底人士的神經線

回復 25# afhjl 的帖子

我認為家底真的不是校長看重的地方,主要係看小朋友是否適合讀她的學校.我暫時看見入到的女孩都似乎同一類型.面試當日的表現太重要了,當然她亦要有過人的長處.

我小女平日好活潑,好動,讀書當然是爸母心中的叻女.但亦有不是名校及非常普通的私小學唔收佢,直情係reject. 一見到心都涼,本來以為給個女多一些機會練習面試咋,我還以為自己的小朋友都相當不錯.

我不是有家底的人,但如果話個小朋友只係因為家中有錢學校才優先考慮,我們又好像小看了小朋友的努力.

今次考小一,不只是囡囡,對我也是一個難忘的人生經驗,父母多努力,也真的完全控制不了,心情起伏,可憐我們父母及小朋友.

其實family background 包括什麼?報得呢幾間的家庭一般都係中產(因為要俾學費).如果一味強調背景會誤導d家長,抹剎家長同小朋友的努力。
世界上有一種最美麗的聲音,那便是母親的呼喚。孩子需要愛,特別是當他們不值得愛的時候。

原帖由 ac119 於 10-12-29 12:05 發表
我認為家底真的不是校長看重的地方,主要係看小朋友是否適合讀她的學校.我暫時看見入到的女孩都似乎同一類型.面試當日的表現太重要了,當然她亦要有過人的長處.

我小女平日好活潑,好動,讀書當然是爸母心中的叻女.但亦 ...

很同意考小一是一個難忘的經驗, 並無奈於大家心照的遊戲規則

甘如果有小朋友除左最top既DG/DB/SPCC之外,其餘有好多offer,又有攞獎,成績表又top,甘呢d人系呢2,3間學校輸咩?
‹ 上一主題|下一主題