用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華夏盃有感而發 - 朗誦
樓主: samplegirl
go

華夏盃有感而發 - 朗誦 [複製鏈接]

無錯, 校際一樣不公平, 我有個朋友, 他說投訢後便有獎攞, 真不知什麼世界, 重周圍同人講. 我真的不認同他的做法,

原帖由 谷丁 於 11-2-12 22:14 發表
依家啲比賽一係就分豬肉-人人有份,一係就造馬. 就算係校際比賽,都係嗰啲專教私人朗誦嘅老師做評判, 造馬機會好大. 大家有冇留意, 大部份比賽都係以下評判: 李x秋,卓x茜,余真,梁惠,宋x揚,李x蓉..... ...

你所講個幾位老師,本人也領教過其中一個,你試過係校際中途比人加價味,總之國內來最好都係避之則吉

以我現在都沒有玩國語,費事煩

哇,眼界大開, 原來[比賽/得獎]陷阱處處。

仲有我知道好多評判係唔識評架: 原因: 1. 本身發音都唔準. 2. 發音準唔代表識朗誦  3. 識朗誦唔代表識評朗誦.  係唔係是但係街拉個人就可以做廣東話朗誦評判啊???  大家諗下,啲評判係咁坐係度好似好專業咁計分,佢唔出聲你點知佢水準如何啊. 所以好多評判; 唔敢登資历,又唔敢做點評嘅話,你地就諗下係咩樹啦. 因為有朋友話我知,好多機構係唔會出錢請評判,只係拍膊頭又或都默許佢地招生作交換,咁又點請到有水準評判啊. 就算連冇水準評判都請唔到就是但搵個人坐上去囉.

原帖由 catcat182006 於 11-2-14 19:53 發表
你所講個幾位老師,本人也領教過其中一個,你試過係校際中途比人加價味,總之國內來最好都係避之則吉

以我現在都沒有玩國語,費事煩

所以而家DXX朗誦節/XX音樂節都已經變了質, 如果只是比小朋友攞D上台/表演經還可以, 如果真是想知道自己的實力......., 你睇每年有幾多賽果是意料之外.

原帖由 谷丁 於 11-2-16 00:24 發表
仲有我知道好多評判係唔識評架: 原因: 1. 本身發音都唔準. 2. 發音準唔代表識朗誦  3. 識朗誦唔代表識評朗誦.  係唔係是但係街拉個人就可以做廣東話朗誦評判啊???  大家諗下,啲評判係咁坐係度好似好專業咁計分,佢唔 ...

小女小一,一向無參加course,有幸符碌得華夏盃奥數三奬,好意外,諗住完滿結局,點知啱啱收到信獲請去深圳決賽,我無諗過三奬都會叫你去,團費位位差吾多成仟,一定要起碼1個家長陪,包即日來回旅遊車費,lunch, 觀光,香港領隊,基本保險,紀念品(點解變左旅行團);咁另外緊係會sell下佢地嘅培訓班啦,都吾算好貴嘅,約$600/4 hrs。

我覺得個團幾怪,團費又貴,如果係為比賽,包車來回咪得lor,洗嘜又觀光又lunch,要等頒奬咪放走D人到時返黎lor,講真咁system下,上去攞到奬都吾一定反映真正實力,因為好多叻人可能屋企吾容易攞D $出黎,所以認受性都好有問題。

其實無諗住攞奬(喂,3奬點同1獎fright呀?),唯一會考慮嘅原因係等女女見識下,而且平時成日鼓勱佢積極參與,勇於嘗試,吾怕失敗,到而家有得繼續行,又吾比佢又好似講吾通~~~:

C6話,咪當佢旅行團,睇佢參觀嘜同有嘜食啦,搞笑~

有無過來人分享下?

當年我個女贏了冠軍, 主辦單位也請我們到內地. 1千元贊助費. 但我們沒有去. 只拿了本地的冠軍獎. 都算公平.

我建議你不要去. 到時個團任何事情都會發生. 要旅遊, 情願參加出名的團. 有問題都容易D.

原帖由 idy926 於 11-2-16 18:26 發表
小女小一,一向無參加course,有幸符碌得華夏盃奥數三奬,好意外,諗住完滿結局,點知啱啱收到信獲請去深圳決賽,我無諗過三奬都會叫你去,團費位位差吾多成仟,一定要起碼1個家長陪,包即日來回旅遊車費,lunch, 觀光,香港領隊,基本保險,紀 ...

多謝你的回覆呀!
我問過佢地係吾可以自己上去的,一定要跟佢個團,咁叫做為比賽咩?算罷啦!
你個女贏了冠軍,好叻呀!我個女第3都巳喜出望外啦!佢地都話遲些會有番張奬狀。咁你拿本地的冠軍獎又洗吾洗比$?而家仲有無join course or 比賽呀?

原帖由 DGJS 於 11-2-24 10:38 發表
當年我個女贏了冠軍, 主辦單位也請我們到內地. 有1千元贊助費. 但我們沒有去. 只拿了本地的冠軍獎. 都算公平.

我建議你不要去. 到時個團任何事情都會發生. 要旅遊, 情願參加出名的團. 有問題都容易D.

...

拿本地的冠軍獎吾洗比$。而家女兒只參加校際。有join音樂course

原帖由 idy926 於 11-2-25 18:45 發表
多謝你的回覆呀!
我問過佢地係吾可以自己上去的,一定要跟佢個團,咁叫做為比賽咩?算罷啦!
你個女贏了冠軍,好叻呀!我個女第3都巳喜出望外啦!佢地都話遲些會有番張奬狀。咁你拿本地的冠軍獎又洗吾洗比$?而家仲有無join course or  ...

完全贊成!
經了北大, 只選有認受性的參加, 反正小朋友的時間表緊張!!

原帖由 Lyn 於 11-1-6 10:49 發表
幾年前領教過北大, 自此之後只參加一年一度的校際, 其他免問!

又收到多元智能杯嘅note,吾知嘜東東.

我女參加過2年校際普通話, 1年係李X秋, 1年係余X........

Pls help

都係個句啦~比小朋友拎經驗 LOR

~~  EVERYONE ADD OIL

Pearl 播 ETV 62nd champions嘅表演,有D都好嚇人,有D連基本咬字都有問題.

Music Festival 都一樣.真係覺得很多評判評到訓著佐,唔知自己做緊mud.

無計.佢係評判你唔係.

原帖由 kenmay 於 11-2-16 14:50 發表
所以而家DXX朗誦節/XX音樂節都已經變了質, 如果只是比小朋友攞D上台/表演經還可以, 如果真是想知道自己的實力......., 你睇每年有幾多賽果是意料之外.

...

話雖如此,香港校際朗誦節是否仍然是認受性相對最高的呢?它的英詩獨誦成績認可嗎?

香港校際朗誦節, 就算個評判會持平, 一日分上午下午兩場, 而每場又再分上下場共60個參賽者, 得一個評判, 聽都聽到亂, 再加上主觀性比分, 賽果出人意表一啲都唔奇, 所以位置在頭或尾的學生會較著數!

原帖由 ANChan59 於 10-12-30 18:59 發表
If it's private party, just forget it. The Speech Festive is good enough.

For Maths, you can try EPGY's Talent Search (From Stanford University). The certificate is more popular than Hua Ha Cup at lo ...

但係如果小朋友被學校揀出黎代表學校,就騎虎難下. 考得差又唔好意思!點好??
‹ 上一主題|下一主題