用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 華夏盃有感而發 - 朗誦
樓主: samplegirl
go

華夏盃有感而發 - 朗誦

其實都係做生意啫,好似奧數D比賽咁,你參加咗之後,佢就會久唔久寄D嘢嚟叫你入培訓班,仲要鬼咁貴,咁你地話如參加咗嘅話係咪攞獎嘅機會大D呀,所以大家都唔駛咁認真,當比小朋友參予吓咪算囉.

原帖由 sevenmen 於 11-1-2 13:49 發表
其實ne個比賽ge organizer我識嫁,叫徐*玲,佢個女就係自封「全港朗誦最 wat 機」 ge 韓*琪。
以下係D造馬ge competiton(只列部份,遲D我會發帖列唒):
華夏盃
來說普通話(除非你係李*秋ge學生, coz if you are,你實入三 ...

呵呵, 仲有普師會果個都係咁上下水準架咋, 唔好以為係普通話教師組織辦就好, 天下烏鴉一樣黑, 黑箱作業, 我舊年領教過啦, 今年打死都唔會參加

醒目開學勳章

原帖由 bobo 於 11-1-4 10:48 發表

呵呵, 仲有普師會果個都係咁上下水準架咋, 唔好以為係普通話教師組織辦就好, 天下烏鴉一樣黑, 黑箱作業, 我舊年領教過啦, 今年打死都唔會參加 ...

BOBO,

可唔可以講多少少普師會搞果個點差法 ?

借題一問, 有冇人 參加過gapsk的比賽 ?又如何?
捨得 捨得 先捨而後得 不是不捨得, 而是捨不得

回復 10# wootaitai 的帖子

絕對不是唱衰人地,而是提醒一些家長不要被蒙騙,小朋友辛苦成個月,日背夜背甚至父母到處找老師教,花幾千圓都不計,目的就是希望小朋友透過公評競爭下建立自信,但主辦的人,有的是想招收學生,有的是想賺快錢,甚至兩樣都有,搞得比賽的一般都教人普通話,所以自然就會比自己的學生或朋友D細路入三甲啦!外來的去做阿四。琴行搞音樂比賽,金銀銅都係自己友。小心D造馬比賽啊!有網頁,你想要嗎?其實好的比賽不用通街派傳單,華廈盃,愛我中華等等,金紫荊盃話自已最公平,其實一樣勁造馬。

回復 25# 龍舌蘭 的帖子

ok啦!不過太商業化,個個月都有,就是為了錢。

上北京那個, 真係好兒戲的.  只要學生有 join 佢 d course, 你又比佢知你可以去北京比賽, 香港比賽就會贏, 跟住就推你上北京, 攞獎 (個獎杯係勁大型, 主辦單位都算交足貨, 家長小朋友開心, 主辦單位又開心 ($$))

普x會, 唉... 比賽時無管理, 有小朋友在台上, 其他小朋友 (觀眾) 可以玩嗟皇帝 !! d觀眾出出入入無人理 ......

最最離譜, 有一年, 比賽完畢, 個評審上台話 : "有幾個小朋友本來係上午比賽, 不過佢地有 "要事" 來唔到, 我地依家比多次機會佢地 ..... " 跟住有 3 個上台.  結果2個得獎 (餘下那唔記得首詩, 停左好耐, 無獎) ; 得獎 2 個一個好細聲, 一個只可以叫做背得出.   最堅係, 好細聲個位小朋友的媽咪竟然上台分享 ....

校際英文好d, d 評審多數外國來 ; 普通話同廣東話, 就真係睇下個別評審, 佢地好多都有私人教朗誦

我覺得學校一般都知咩事, 校際先算實力 ; 其他係家長好努力, 好績極, 對小朋友祈望同投放的資源好多

原帖由 wootaitai 於 11-1-4 11:35 發表
遠至去北京比賽,都是一樣,香港單位可以幫你搞到人人有獎!很兒戲的

其實比賽目的是什麼?

1.拿經驗:不用計教做馬因素,挑選一些安排好D,時間方便的比賽,最好價錢合理。

2.想有獎:叫老師介紹law. 不過D獎有什麼用?

3.想有認受 ...

其實比賽依d 野, 真係好主觀, 有時見到有兩個以上的評判會安心d, 即使校際, 都係得一個評判, 如果你唔係佢杯茶, 就算你朗誦得自覺好好, 佢都會覺得你唔好.

做馬場面, 亦都見識過, 遲晒大到, 朗到甩甩咳咳, 同場有六十幾人比賽, 大把人朗誦得好過佢, 但係居然可以有獎攞.

有時小女都會問, 係唔係自己表演得好差, 所以冇獎攞 ?? 我會解釋番比佢聽, 佢已經表演得好好, 媽咪都好滿意, 因為你已經比足心機去做. 不過, 仲有好多人叻過你, 同埋我地唔可以控制評判點諗, 可能評判覺得有第二個人好過你, 所以佢有奬, 你冇奬 ....

問心, 參加得比賽的, 都有顆想有奬攞的心, 但係好多野都係我地控制唔到. 比賽的過程中, 除左可以訓練小朋友的自信心之外, 亦都可以比機會家長同小朋友學習接受失敗. 平常心面對比賽, 大家都可以活得開心d ...

原帖由 CFaHB 於 11-1-5 09:14 發表
上北京那個, 真係好兒戲的.  只要學生有 join 佢 d course, 你又比佢知你可以去北京比賽, 香港比賽就會贏, 跟住就推你上北京, 攞獎 (個獎杯係勁大型, 主辦單位都算交足貨, 家長小朋友開心, 主辦單位又開心 ($$))

普 ...

回復 1# mimi1102 的帖子

其實咁多年, 都睇化晒.

校際朗誦節真係好多犀利嘅小朋友, 輸左唔緊要, 心服口服

對於坊間不同的比賽, 我想部份學校都係會好欣賞家長的積極性

幾年前領教過北大, 自此之後只參加一年一度的校際, 其他免問!

回復 8# wootaitai 的帖子

來說普通話早就知到賽果啦

雖說比賽尚末公佈結果,但賽果,一定係果位評審李鐵秋的學生同朋友D仔女,因為每年D結果都是一樣的,告訴你地有位叫丘X熹年年保正攞冠軍,掂解?佢係造馬王的學生。唉!劉筱玲校長、吳小倫主席為人咁光明磊落,竟被這種人蒙騙。
but most important is, when i phone to來說普通話, they said that they won't造馬
P.s.  If they say they won't  造馬,...
記住,有李鐵秋

如果以後你地再參金紫荊盃比賽,請記住呢D造馬評判團~馬妍嬌,話來自華南帥範大學,紀魁甚麼著名表演藝術家,門闌、廖謹琛佢話係音樂家,個個來頭都好勁,造馬更一流。

回復 1# sevenmen 的帖子

睇完呢個post真係明白多好多嘢:

我有個朋有個仔冇乜音樂細胞,考級試都僅僅合個果隻,舊年突然話參加了一個公開比賽(在大陸)還贏了亞軍,佢攞張證書番學校要學校表揚,但學校死都唔肯,話唔承認果個比賽。。。。初初我都非常同情佢,不過而家睇落,可能真係有些問題呢!
wbmom

Thank you for sharing! 希望少啲人受騙!

華夏盃我沒有參加,不敢加意見。
金紫荊盃就啱啱去完,我們跟賽會或同地址的琴行沒有任何關係;一行六個小朋友,一個有盃,四個有優異獎。唔敢話佢好公平,不過起碼能說大家是有機會攞獎的。

我,預咗被插,不過唔講真係唔順氣

為甚麼要說到所有獎都是騙來的?

我明白這些是不出名,沒代表性的比賽,即使拿了冠軍,學校也不會在畢業禮台上表揚,甚至連學校網頁也不會登;不過不要抹殺孩子付出過的努力吧。

真的有孩子是用實力來嬴到優異獎、獎盃和冠軍的。

依家啲比賽一係就分豬肉-人人有份,一係就造馬. 就算係校際比賽,都係嗰啲專教私人朗誦嘅老師做評判, 造馬機會好大. 大家有冇留意, 大部份比賽都係以下評判: 李x秋,卓x茜,余真,梁惠,宋x揚,李x蓉.....