用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 德望學校 (幼稚園) K2課程跟進
go

K2課程跟進

Hi all,

According to the seminar earlier, the school promises that the curriculum will be improving in 2nd term.  Does anyone know the details?  Or already discussed with the school?  

Besides, is there any K3 parent can tell us about the curriculum in K3?  Is that competitive enough?

icbb1230,

Thanks for raising this question, I want to know too

hi, everyone, gh啱啱收咗我囡囡, 我都想知道!

Any mummy goes to school everyday?  If yes, can u help to have causal talk with Sister Pauline/Principal Ng/Ms Chiu?  

I believe all GH parents are really concerning about the curriculum.

我女女係K3,課程比想像中淺。我女女之前果間因為國際學校,所以英文有d底;但如果k1入,英文就mama,因始終佢地每日得30分鐘英文。所以最好出去join english class.
功課方面,都多樣化,但數學就仲係10以內加數。
另外,佢地無默書同考試,其實我地都未掌握佢地點去評核小朋友。

right.  I'm also concerning the adjustment of curriculum.

原帖由 icbb1230 於 10-12-28 12:19 發表
Any mummy goes to school everyday?  If yes, can u help to have causal talk with Sister Pauline/Principal Ng/Ms Chiu?  

I believe all GH parents are really concerning about the curriculum.
~easybring~

Hi Yukiyu,

謝謝你的回應,料不到回應那麼少,唔通只有我或少數家長關心這問題嗎?

"比想像中淺"是否跟另外一些幼稚園比較?抑或自己想像的課程太深呢?

請問貴 女兒有GH P1 offer或更加好的offe嗎?你認為GH K3 學生是否可跟得上小學程度嗎?我不是説預先要識晒P1嘅嘢,但起碼基礎要打好,以免追得很辛苦。

下學期將至,很期望K2課程上有大幅度提升。

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-28 08:33 發表
hi, everyone, gh啱啱收咗我囡囡, 我都想知道!

舊年你囡囡係咪都有考gh呀? 我記得起spn果邊見過你架.

你會讀gh嗎? 恭喜晒先

原帖由 icbb1230 於 10-12-28 23:10 發表
Hi Yukiyu,

謝謝你的回應,料不到回應那麼少,唔通只有我或少數家長關心這問題嗎?

"比想像中淺"是否跟另外一些幼稚園比較?抑或自己想像的課程太深呢?

請問貴 女兒有GH P1 offer或更加好的offe嗎?你認為GH K3 學生是否可 ...

我都好想知, so far k1而家係多左功課, 但就唔覺加深左d乜

hihi! 其實上年我囡囡考晒主要d龍校, 全都reject, 今年再戰, 有2間收咗, 好開心!!

嘻嘻, 我地都9成9成做你師妹啦, 又係果句, 睇埋spk啦!! shck我地都會in too, ...
原帖由 elmolly 於 10-12-29 00:37 發表

舊年你囡囡係咪都有考gh呀? 我記得起spn果邊見過你架.

你會讀gh嗎? 恭喜晒先

[quote]原帖由 icbb1230 於 10-12-28 23:10 發表
Hi Yukiyu,

請問貴 女兒有GH P1 offer或更加好的offe嗎?你認為GH K3 學生是否可 ... [/q
uote]
我女女有GH P1 offer!所以我好擔心佢地而家d課程涵接唔到。因我鄰居的小朋友都唔係讀d咩名校,但上學期已經有週記、作文、新聞分享等;但ghk就無,所以我唯有自己同小朋友做!!

其實入得ghk就預左英文要外出補習的,或自己同佢地講多d!而家英文都係寫vocab and sentence.不過k3的vocab仲淺過我以前九龍塘果d!!

我小女現讀K1, 我都覺得英文的程度較淺, 但我很欣賞學校不斷作出改善, 囡囡告訢我 學校已多請一位金髮外籍老師MISS CHOLE, 計埋miss loudes(ABC)同MISS JENNA(英國籍), 都有三個純外籍老師, 而且幾位老師會輪流到各班的GROUPING活動中, 讓小朋友可認識不同國籍的老師, 而我囡班的主要英文老師是MISS JENNA. 從九月家長反映外籍老師不足, 到現在我覺得學校很努力地回應大家要求了, 雖然課程仍有很大的改善空間, 但比起很多名校一條龍幼稚園, GHK的校長及校監真較開明呢.

我都覺學校好尊重家長意見。之前bk都好多complaints,當然我都有啦,佢地會response!!

我好貪心呀...想加深程度之餘, 也要有系統地教!  講就容易, 做就難.  希望我地可以成功!

原帖由 elmolly 於 10-12-29 00:39 發表

我都好想知, so far k1而家係多左功課, 但就唔覺加深左d乜
~easybring~

easybring,

我相信GH大部份家長都是願意為女兒付出時間的,所以只要學校有具體方案及計劃,我哋GH家長一定會配合。

我最怕是齋講唔做啫.....我剛醒起每兩個星期的發展報告,我so far好似只收過一次,你哋呢?抑或派咗但阿女無帶番嚟呢?

原帖由 stinkyrabbit111 於 10-12-29 08:51 發表
hihi! 其實上年我囡囡考晒主要d龍校, 全都reject, 今年再戰, 有2間收咗, 好開心!!

嘻嘻, 我地都9成9成做你師妹啦, 又係果句, 睇埋spk啦!! shck我地都會in too, ...
...

似乎你囡囡今年好勇喎, 可能spk都有機, 我有朋友囡囡舊年做超大女(0611)考到.

but anyways, welcome

原帖由 icbb1230 於 10-12-29 23:07 發表
easybring,

我相信GH大部份家長都是願意為女兒付出時間的,所以只要學校有具體方案及計劃,我哋GH家長一定會配合。

我最怕是齋講唔做啫.....我剛醒起每兩個星期的發展報告,我so far好似只收過一次,你哋呢?抑或派咗但阿女 ...

好似係兩個主題先做一次評估

都係收左一次發展報告.我仲未摸到學校的模式和系統,唔知點配合.囡囡唱聖詩和天主經好熟.

原帖由 icbb1230 於 10-12-29 23:07 發表
easybring,

我最怕是齋講唔做啫.....我剛醒起每兩個星期的發展報告,我so far好似只收過一次,你哋呢?抑或派咗但阿女 ...
~easybring~

回復 1# easybring 的帖子

我都係收左1次報告!! 講開英文老師,雖然學校有幾位英文老師,有net ane ABC,但聽女女講,成日轉老師,日日都唔同老師教,好似佢地會唔多了解小朋友的進展!!

兩個主題咩?唔通我記錯,有冇家長可以clarify?

English teacher - let me ask my daughter today?

1st parent day is coming, we should voice out everything in 1 go!