用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自己嗰區既中學都冇30間咁多, 咁點填呀? ...
go

自己嗰區既中學都冇30間咁多, 咁點填呀? [複製鏈接]

第二階段要填30間, 但係自己嗰區都唔夠30間, 咁係咪可以填埋中學概覽有個"他"(代表"他區")既學校?
   0    0    0    0

yes yes yes

原帖由 Teresa 於 10-12-27 00:20 發表
第二階段要填30間, 但係自己嗰區都唔夠30間, 咁係咪可以填埋中學概覽有個"他"(代表"他區")既學校?

but if 本區 schools are more than 30, and i would likde to select 他 區 schools, is it possible? thanks

Yes, 你絕對可以, 只不過他區每校一般只比得2-3個學額咋!  

原帖由 Kiara 於 10-12-27 19:27 發表
but if 本區 schools are more than 30, and i would likde to select 他 區 schools, is it possible? thanks

原帖由 ricetaster 於 10-12-27 21:50 發表
Yes, 你絕對可以, 只不過他區每校一般只比得2-3個學額咋!  

咁咪好危??? 我住o個區唔夠30間中學, 可以比我填既"他"區學校仲多過"本"區學校, 咁派位咪好蝕底囉?

醒目開學勳章

原帖由 Teresa 於 10-12-28 09:46 發表

咁咪好危??? 我住o個區唔夠30間中學, 可以比我填既"他"區學校仲多過"本"區學校, 咁派位咪好蝕底囉?

你住南區? 南區係好小選擇

版主

荃灣區都係好小,得10幾間,所以本概覽有一半係葵青區既學校

原帖由 CrabPincers 於 10-12-28 11:11 發表

你住南區? 南區係好小選擇

中西區.

如果我無記錯,大抽獎有兩part - 甲及乙,
甲是跨區的,可以選任何區域的學校。但乙就只限本區的,就算無30間,都盡量填曬所有的本區的學校,就算填其他區域的學校都無用的,在這部分只限同區學校抽獎的。

醒目開學勳章

原帖由 Teresa 於 10-12-28 11:35 發表

中西區.

中西區不是應該好過南區咩?
但中西區好似無乜band 2, 我有無記錯?

係呀 中西區係無band2架

他區會比南區 灣仔區 東區 你填 不過大部份學額都唔多

最抵死有一間元朗 一間馬鞍山
玩野咩

我好辛苦先砌夠30間
原帖由 CrabPincers 於 10-12-28 12:03 發表

中西區不是應該好過南區咩?
但中西區好似無乜band 2, 我有無記錯?

甲部填晒全部好d, 定係只填一間好d.
個玩法係咪, 睇晒甲部,甲部冇位派,就自動落去乙部至到有位比個學生為止?  你地甲部會否填滿晒或只填一間?

醒目開學勳章

原帖由 TINGMUM 於 10-12-28 14:00 發表
甲部填晒全部好d, 定係只填一間好d.
個玩法係咪, 睇晒甲部,甲部冇位派,就自動落去乙部至到有位比個學生為止?  你地甲部會否填滿晒或只填一間? ...

如果甲部中左, 就無左乙部既抽獎機會
即係話, 除非乙部第二同第三志願係你好鍾意, 鍾意到入左, 都吾會後悔無得入乙部第一志願, 如果不是, 就不建議你填(我都無填)

當然, 中甲部的第一志願已經有如中六合彩, 更何況要中第二及第三志願

係有兩 part

甲部不論區域,你鐘意邊間就填邊間,係全港性......

乙部就只可以選中學概覽裏面自己個區 & 他區學校,學額每年都唔同,但一定有30間比你填.....

原帖由 Ivy07 於 10-12-28 11:56 發表
如果我無記錯,大抽獎有兩part - 甲及乙,
甲是跨區的,可以選任何區域的學校。但乙就只限本區的,就算無30間,都盡量填曬所有的本區的學校,就算填其他區域的學校都無用的,在這部分只限同區學校抽獎的。 ...
怒傷肝,喜傷心,思傷脾,憂傷肺,恐傷腎........

中西區都幾慘,雖然本區大多數係band 1,但多數有聯繫小學,可以講選擇有限,因為唔夠30間中學, 可以填既"他"區學校仲多過"本"區學校,最攞胆的係"他"區學校絶大部分都係「豬頭骨」,band 3的籮底橙多到想 ,band 1果D又得3幾個位,你話點填?
‹ 上一主題|下一主題