用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 男孩子應否學習鋼琴?
樓主: 胡塗甲子
go

男孩子應否學習鋼琴? [複製鏈接]

原帖由 Mat_Dad 於 11-1-4 10:17 發表
性別歧視, 正確點說是性別差異, 男女各有所長, 這個一定有的. 你看幼稚園教師個個都係女的, 唔通男仔唔可以教幼稚園就唔好去讀書?! 唔教幼稚園咪教小學、中學什至大學囉, 彈得好唔怕冇出路! 小朋友細細個學琴當然找 ...

小朋友細細個學琴當然找miss <- 點解係當然呢? 難道男仔教細路就一定差過女仔? 呢個咪就係stereotyping囉...教得好唔好唔應該同性別有關既, 呢個就係個問題啦~

本人的確唔建議男仔讀幼教既degree/diploma ga~咁難先有人請咁做乜要讀, same case in 鋼琴

原帖由 JP 於 11-1-4 12:06 發表

胡塗甲子:

想問下你所講既男鋼琴老師係乜資歷?音樂/鋼琴演奏專業畢業?抑或淨係演奏級文憑?

我仔之前都有跟男鋼琴老師學,但個老師唔够耐性又唔係好有料兼學費唔平,所以轉跟而家個女鋼琴老師!

雖然如此,如果有個勁既男 ...

琴行有兩個ar sir教琴, 其他都係miss
一個就ATCL, 一個就LTCL, miss就絕大部份八級既, 小部份AT
ATCL果個新黎我就唔計啦~我地琴行俾學生LTCL個ar sir果時, 間唔中d家長一聽到係ar sir都係會問有冇miss揀ga啦~

我亦都唔係話男仔一定教得好ga~只係我眼見d家長唔理人咩料一聽到係男既就想換人, 所以我有d抱打不平je~
學野係要人夾人既, 但唔應該關男女事
原帖由 叮鈴 於 11-1-4 12:51 發表

對有經濟能力的家庭來說,一個月花上萬元學十八般武藝,全不是為了謀生之路,純是為了自娛,為了單純培養興趣等等,當然肴有人在。

甚至十分富有的家庭,花萬元一個月學費讀幼稚園、小學,視入學校讀書「完全」純粹為了修養身心 ...

功利主義未必唔好ga~咁我地生活係現實當中, 功利既野唔到我地唔考慮
咁既然要考慮到功利既投資回報, 咁我就係文中提到因為男仔學琴既回報率較低而推論出男仔唔應該揀學鋼琴囉~(特別係屋企經濟能力教為一般果d)

JP,再次謝謝!
09年12月13日舉行的畢業禮
ATCL=700人
LTCL=284人
FTCL=13人 (Piano Accompanying=1, Piano=4, Violin=4, Percussion=1, 其他3人沒注明)
獨樂樂 - 自己聽音樂
眾樂樂 - 大家都快樂
三思而行、百折不回
日誌:https://www.edu-kingdom.com/home.php?mod=space&uid=90923

//www.edu-kingdom.com/?fromuser=bebebe12345
‹ 上一主題|下一主題