用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 YORK 讀唔讀得過?
樓主: ssannie9182
go

YORK 讀唔讀得過?

York英文水平很不俗,只是給人印象好像很容易收生和較為商業味而已。如果不介意,讀York也不錯。

原帖由 ccssww22 於 10-12-30 11:48 發表
YORK主流班每日得25分鐘net英文堂, 好似唔足夠, 唔明點解人人話佢地d學生英文好?

雖然Net每日上堂時間很少,但每日都有英文功課K2要默英文,K3更會加入劍橋英語喺英文科。所以學生英文程度好好。

原帖由 fujitasze 於 10-12-31 22:33 發表
I don't understand why parents still select York for their childs.....so sad!

何出此言??

回復 2# fujitasze 的帖子

Do you have any bad experience in York? Can you share with us?

原帖由 Ekkh 於 10-12-25 00:29 發表
我最近同York K3的家長傾開k3的英文課程, 她自己沒有給兒子k2 時讀cambridge english, 而原來當k3 時, 學校會參考 cambridge english 的教英文方法, 教所有k3 學生的英文, 唔單止拼音方法, 亦會教音節.  這有助畢業 ...

忍唔住要問下,其他細路,你話好多都出去補英文,補英文既咩?生字呀K3?閱讀理解?tenses?最多咪教緊a an the/ +s,比你教埋ING都算多囉...,呢個仲係小一課程...都唔駛補啦....除非阿媽唔教(好似我咁).. 咁即係k3課程度度都唔駛補啦....

原帖由 ssannie9182 於 11-1-1 11:29 發表
Do you have any bad experience in York? Can you share with us?

佢地仲未交代果單天主教領洗呀.....咁既學校...點簡得落手...一味識得則則膊,以為掉淡件事就無野....

原帖由 Sindy 於 11-1-1 13:07 發表

佢地仲未交代果單天主教領洗呀.....咁既學校...點簡得落手...一味識得則則膊,以為掉淡件事就無野....

我覺得天主教領洗,不過是為家長增加讀名牌小一的機會,也想掙錢,但並不代表York是一所不好的幼稚園,也不能代表York的英文水平不好。

原帖由 cherrieshum 於 11-1-1 14:18 發表

我覺得天主教領洗,不過是為家長增加讀名牌小一的機會,也想掙錢,但並不代表York是一所不好的幼稚園,也不能代表York的英文水平不好。mouth:" />

其實領洗件事都係check緊, 都未定佢咩罪, 咁應該唔方便係e過時候向外交代, 我深信york嘅家長亦唔會當冇件事. 同埋邊會有淡忘嘅一日呢, 到e+90幾年前嘅都一樣攞返出黎講啦.
係e度有好多mama都係想prepare好小朋友去考直資同私校小學, 咁我想問下其實直資小學收左d學費唔知用左係邊到, 有多多儲備都加學費, 有幾多儲備餘額都會講大話, 咁係度嘅kinder家長係唔係唔會選真資學校喇!!!

原帖由 fujitasze 於 10-12-31 22:33 發表
I don't understand why parents still select York for their childs.....so sad!

我反而想講 :

I don't understand why you said York is bad.... so sad!

我女現讀york K3,講真話,york真是一所好學校,女女除了每天開心上學外,老師又有愛心,學術方面更不用擔心,尤其英文,不用出外上甚麼...英語班,拼音班,K1已學晒A-Z的拼音,K2巳考cambridge english,現在k3已教a/an,s/es,ing....等grammar所以對涵接小一絕對無問題.加上york比較多功課,k1巳習慣了,這方面都有好處(本人覺得)

york 係一間好學校,我個仔今年k3,已經可以同外籍人士溝通,而用phonics已經可以組織到個字係點,數學已加3個數,中文程度已銜接到小學,仔仔日日都好鐘意返學,放學第一時間自己做功課,如果你哋未讀過york而批評呢間學校唔好,未免太唔公平............

程度比一般KG深,英文就一定No problem,估唔道連中文都幾深,老師執字禮好嚴謹,一D都無hea呀!

我這兩天打去問學校,今年K1學費3900,每日課外活動費用要3800,請問讀緊的媽媽,這3800是一個科目還是有幾科可選取?好想知因我會選這校!

無錯,請沒有自己小朋友在york 讀書的人不要胡亂評論York, so far 我見好多"用家"的家長是滿意york 的 (起碼我自己是滿意的)。

另外,老師真係好關心小朋友,不論小朋友好的、壞的,老師也很主動溝通,令家長明白小朋友在學校的情形。好似我上星期,接到老師的留言,原來囡囡茶點時間唔鍾意食菠蘿,老師氹下氹下之下很嘗試,食完仲要多一件,老師當場讚了她,老師打電話俾我都係想我地讚下囡囡,了解囡囡肯嘗試。 (從中可反映老師唔係話小朋友唔想食就唔理佢,反而好有耐性去引導小朋友嘗試!)

原帖由 ava@yu 於 10-12-24 09:59 發表
我囡囡而家係 YORK 讀緊 PN , 囡囡讀得好開心,老師都好關心D學生,有D咩野事,都會打電話畀家長,同家長講返情況~~同埋囡囡好鐘意返學~~
而我好相信除左學術方面之外,佢地真係好有心去教學生~~
所以我真係好唔明白,一D  ...