用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 約克中英文幼稚園 YORK 讀唔讀得過?
go

YORK 讀唔讀得過?

YORK收左仔仔, 但要二月返學, 依家返緊方方Nursery, 好唔好放棄方方讀York???請俾d意見...

如果得方方&york選, 我會選york多d~

You may read the following link as for your reference.
http://forum.edu-kingdom.com/viewthread.php?tid=2259145&extra=&page=1

after my son studying in funful, i found that funful has good standard on chinese, english, math and important -> moral which is better than york

我仔仔12月開始返方方,日日喊住唔肯返學(=頭痛),但見佢返黎又好似識多左,老師又幾關心學生(有一天下老師打電話來叫我攞多件衫接佢,怕佢唔夠暖)。但我明年都會去york,因方方的校舍實在......我都知york有好多負面評價,但全都針對一個人,間學校沒有問題,而他的學術表現的確不俗。
我在其他topic看到他不停被人抹黑、貶低,現在又如是,實在想說句公道話:請不要做傷害人、傷害學校的言論,你不選擇,並不代表選擇的人有錯。我相信每間學校都有其長處,那些名校就沒有敗類嗎?如果因為選了york就要比你地指指點點,請你們反省下如何身教下一代包融及體諒別人。

ling_0508  Agree, I'm not saying York is a good school but if its as bad as people but it why is the school still here.  發表於 12-7-27 14:58

問心俾我揀, 當然會選擇york多過方方, york名氣大好多(雖然多雜費), 但學術好, 唔明點解有些人咁憎york

我囡囡而家係 YORK 讀緊 PN , 囡囡讀得好開心,老師都好關心D學生,有D咩野事,都會打電話畀家長,同家長講返情況~~同埋囡囡好鐘意返學~~
而我好相信除左學術方面之外,佢地真係好有心去教學生~~
所以我真係好唔明白,一D 無小朋友讀 YORK 既家長,成日都要話 YORK 唔好,難道要踩低人地間學校來提升自己間學校.......

原帖由 ssannie9182 於 10-12-24 00:52 發表
YORK收左仔仔, 但要二月返學, 依家返緊方方Nursery, 好唔好放棄方方讀York???請俾d意見...

我之前的情況與你一模一樣,york也是叫女兒二月入學,但女兒當時正在救世軍讀N班。

我不想中途退學,而且女兒上學很開心,也學到很多知識,於是我打電話給york,表示想九月才入學,york表示可以的!現在我們也只是交了$660留位費而已。不過,九月應該不讀了,因為有更合適的offer。

你如果不想中途退學,不妨致電york問問吧!

其實呢個forum間間學校都有人話好同唔好,有時自己要有判斷能力,唔好信晒。
不過又要諗,小學d老師會唔會都受forum影響,如果佢地對幼稚園觀感唔好,又真係會影響小朋友考入既機會

原帖由 Pertra 於 10-12-24 12:21 發表
I told my son story. Actually, I love this school since my son was born.  

My son went for the K1 interview at the end of Sept.  He is studying in N1 class at another school at the moment.  He was ac ...

我記得你好像選擇了St Cat。

Before you give any subjective judgement of the school, please provide some supportive evidence rather than 'heard from other parents said or saw the kids from that school...ba ba ba......

Of course you can write but be objective lor! Otherwise no difference with a bitch...........

香港好多家長係咁....睇開d啦~~!
或者咁諗, 幼稚園都係3年姐....接住個6年至重要, 佢地對幼稚園的生產睇到天咁大...有佢地囉, 自己放眼係小學好過~ 考到好中學, 直上埋大學至係目標....無謂拘泥於幼稚園的小小人事問題.....

原帖由 genethchu 於 10-12-24 09:34 發表
我仔仔12月開始返方方,日日喊住唔肯返學(=頭痛),但見佢返黎又好似識多左,老師又幾關心學生(有一天下老師打電話來叫我攞多件衫接佢,怕佢唔夠暖)。但我明年都會去york,因方方的校舍實在......我都知york有好多負面評價,但全都針 ...

回復 1# ssannie9182 的帖子

其實我當年都係同你一樣, 我個仔e+讀緊york K1, 之前就讀funful international class n1(Tsuen wan), 我本人覺得funful 間學校係比人好family嘅感覺, 好舒服, teacher好關心學生, 我都有睇過k1 d書, 課程我就覺得淺d.
York呢, 我就因為一心諗住k2幫個仔係學校報cambridge english, 同maths, 而且英文係有佢一套教小朋友, 讀緊嘅家長就會覺羅, 但係york就會辛苦過funful.
講真, 間間都話邊樣邊樣好, 睇下你想要d咩啫, 間間都係得果3個鐘, 扣埋茶點, 去washroom, 仲有幾多時間?
york(中英班)同funful一樣係普通話方面唔夠, 要普通話好就要出去再報course.

我最近同York K3的家長傾開k3的英文課程, 她自己沒有給兒子k2 時讀cambridge english, 而原來當k3 時, 學校會參考 cambridge english 的教英文方法, 教所有k3 學生的英文, 唔單止拼音方法, 亦會教音節.  這有助畢業生將來繼續讀小學時, 掌握好的方法繼續學英文. 我覺得簡直 perfect! 我知有讀緊出名英文幼稚園都仲要額外補英文, 但就無乜聽見讀york的要補英文.  

另外, 其實去到k3, 要默寫的中文的數量及數學常識, 我睇過, 都算深&多.  他們每天有2-3本功課, 經過一個週末就會有4-5本(每本1-2頁).  我見朋友的女兒都ok, 應付得好好, 每天返學都好開心, 很自信.  所以覺得york 係有自己一套ok的教學方法, 小朋友喜歡上學同時而真的學到野.  坦白說, 我真的好有信心囡囡第日畢業後會好應付到小一的功課 & 將來的學習, 尤其在英語方面.

我十分同意要睇長線, 如果 york 的自己一套優良的教學方法, 能幫助畢業生成功涵接小學課程&繼續未來6年的學習, 我覺得即使可能名聲不是最響的幼稚園都不重要, 重要的是"我囡囡現況是確切學到深d學識, 同埋開心快樂, 喜歡上學!" 這就是事實!  

真的假不了, 假的真不了.    不是用家豈會明白?  歡迎大家加入用家行列, 齊來用心感受學校的好.  :)

哈.......五十步笑百步!

回復 18# ssannie9182 的帖子

樓主,我同你的情況一樣,阿囝依家返緊方方,我打算下年幫佢轉去YORK讀K1呀!

我個仔在YORK讀緊PN, 好開心, 校舍大過好多附近的幼稚園, 下年會繼續讀K1.  其實唔洗理人禁多, 唔喜歡可以唔好報, 呢個係自由巿場!