用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

Ben2003,

謝謝你的提點。

在BK看到有關KTS的評語,幾乎一面倒的說好,我覺得有點奇怪,也許有不滿的家長不發表意見吧。

你認為有哪方面並不如學校資料或坊間傳聞那麼好呢?讓我們留意一下吧。

原帖由 Ben2003 於 11-6-29 02:11 發表
十年前,我的囝囝 P.1 時,收到通告問買不買當年的KTS 校刊,心想,如不買,可能印了沒有人買,捧下場啦。

在 KTS 六年,每年都有買校刊,不過每本只望了幾眼,每本例有校長的話,更沒有看過,當時覺得,沒可能不是官樣文章,無謂浪 ...

Ben gor, long time no see....how are you?

原帖由 Ben2003 於 11-6-29 02:11 發表
十年前,我的囝囝 P.1 時,收到通告問買不買當年的KTS 校刊,心想,如不買,可能印了沒有人買,捧下場啦。

在 KTS 六年,每年都有買校刊,不過每本只望了幾眼,每本例有校長的話,更沒有看過,當時覺得,沒可能不是官樣文章,無謂浪 ...

雖然未親身接觸過楊校長,但已對她有好大嘅好感,希望佢會繼續領導九小多幾十年啦,小朋友好鍾意搵role model,楊校長本身已經係阿女一個好好嘅學習對象!

我當年都比校長嗰種務實吸引咗,佢亦好鼓勵小朋友要務實d,不讚成帶名牌回校

原帖由 donutshop 於 11-6-28 12:13 發表

聽完家長會, 我覺得楊校長很低調務實, 各學科主任老師均很專業.
過程中, 最開心聽到校長說:如果你期望小朋友每日有很多功課的話, kts一定不適合你, kts功課是著重思考, 而不是量, 這令我更like kts. ...

回復 100# Ben2003 的帖子

你宜家先後悔?太遲了
我註冊果日已經買咗上年嘅校刊啦

校長真係好有point,仲有佢講,其實KTS一路以嚟都係服務九龍塘嘅街坊,只不過係我哋嘅"街坊"比較有錢,真係全場都笑咗出嚟

原帖由 donutshop 於 11-6-28 12:13 發表

聽完家長會, 我覺得楊校長很低調務實, 各學科主任老師均很專業.
過程中, 最開心聽到校長說:如果你期望小朋友每日有很多功課的話, kts一定不適合你, kts功課是著重思考, 而不是量, 這令我更like kts. ...

沒有學校是 perfect 的,而且不同家長對同一做法也可能會有不同的睇法,所以一定有家長對KTS 的某些地方不滿。

由於 KTS 的老師們和家長們很多時有溝通的機會,而家長提出的意見,老師會了解和跟進,所以很少 KTS 家長會在 Babykingdom 內發表不滿的意見。
KTS 一直在進步中,很大情度上是因為尊重家長的意見

當然,在網上討論區內,多數學校的家長說到自己的學校時,一般都會好的說多些,差的說少些,或護校心切,亦是常見。
至於 KTS 的家長的言論夠不夠平實,留待你開學後體驗。

原帖由 junemum 於 11-6-29 09:50 發表
Ben2003,

謝謝你的提點。

在BK看到有關KTS的評語,幾乎一面倒的說好,我覺得有點奇怪,也許有不滿的家長不發表意見吧。

你認為有哪方面並不如學校資料或坊間傳聞那麼好呢?讓我們留意一下吧。

...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!

"機會總是留給有準備的人" 主題,基本上已寫完,所以我少出現了,而且我最近亦很忙。

原帖由 Yanamami 於 11-6-29 10:20 發表
Ben gor, long time no see....how are you?
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
命運就是這樣的敲門。

原帖由 crystalwsm 於 11-6-29 22:46 發表
你宜家先後悔?太遲了
我註冊果日已經買咗上年嘅校刊啦
命運就是這樣的敲門。

不過老遠從元朗, 粉嶺, 大埔, 深井來KTS上學也大有人在....

原帖由 crystalwsm 於 11-6-29 22:50 發表
校長真係好有point,仲有佢講,其實KTS一路以嚟都係服務九龍塘嘅街坊,只不過係我哋嘅"街坊"比較有錢,真係全場都笑咗出嚟

呢個位又係笑咗出嚟,校長真係暗地裏幽默

原帖由 Yanamami 於 11-6-30 07:12 發表
不過老遠從元朗, 粉嶺, 大埔, 深井來KTS上學也大有人在....

有朋友比咗d old papers and worksheet 我參考, 發覺九小d數學都好偏重高階思維. 定係其實所有小學都係咁呢?  因為我無睇過其他小學嘅功課。例如小一上學期有條問小美食咗十粒糖, 每兩張糖紙可以換一粒糖, 小美最後可以食到最多幾多粒? 真係好 IQ 題呀? 我都諗咗好耐先諗到, 証明我真係早期填鴨年代嘅優秀產品

請問一下書單上既書, 除左CD果D, 係咪全部都有用, 要買架?   買唔係問題, 係買左唔用就好浪費。 Thanks.

吓..  咁咪屎火..  阿女D思維比較差..   仲要咁鬼深...   你介唔介意分享下D worksheet俾我呀?  如唔介意請pm我..  我要襯暑假同佢溫習..  Thanks.

原帖由 limehouse 於 11-7-2 15:14 發表
有朋友比咗d old papers and worksheet 我參考, 發覺九小d數學都好偏重高階思維. 定係其實所有小學都係咁呢?  因為我無睇過其他小學嘅功課。例如小一上學期有條問小美食咗十粒糖, 每兩張糖紙可以換一粒糖, 小美最後 ...

Sorry 呀, 因為我已經將d 功課還番比個朋友喇, 我基本上都係參考吓。但係感覺上佢d數有大約六成數都係好考腦筋, 我自己就喺出面買d數學exercise 比阿女做, 你留意下學林出版社d初級數都唔錯嘅, 同佢玩下, 等阿女開始郁下個腦仔都幾好嫁

六成都考腦筋.... 屎喇..    等我去書局睇下先, 唔該晒你..!!

原帖由 limehouse 於 11-7-4 20:58 發表
Sorry 呀, 因為我已經將d 功課還番比個朋友喇, 我基本上都係參考吓。但係感覺上佢d數有大約六成數都係好考腦筋, 我自己就喺出面買d數學exercise 比阿女做, 你留意下學林出版社d初級數都唔錯嘅, 同佢玩下, 等阿女開始 ...

謝謝你提供資料!我都好担心小女跟唔跟得上課程!
原帖由 limehouse 於 11-7-4 20:58 發表
Sorry 呀, 因為我已經將d 功課還番比個朋友喇, 我基本上都係參考吓。但係感覺上佢d數有大約六成數都係好考腦筋, 我自己就喺出面買d數學exercise 比阿女做, 你留意下學林出版社d初級數都唔錯嘅, 同佢玩下, 等阿女開始 ...

唔好成日自己嚇自己啦.

原帖由 maggiechu 於 11-7-5 22:51 發表
謝謝你提供資料!我都好担心小女跟唔跟得上課程!  

係啦!我應該對自己和小女有信心的
原帖由 Yanamami 於 11-7-5 23:13 發表
唔好成日自己嚇自己啦.

想請教有去新生家長會嘅爸爸媽媽, 適應班有無野要註意, 因為同阿女畢業禮撞期,我同爸爸無奈都地無去到。
例如第一日使唔使帶書包、水樽、筆袋、零用錢?有冇規定衣著如何..... 麻煩哂,時間漸漸逼近,心情有d緊張
‹ 上一主題|下一主題