用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區 [複製鏈接]

如果冇收到通告話要上補底班, 咁可唔可以自己申請話想佢上架?

另外, 係咪一定要係學校參加進修班先可以留到低?  佢有冇D可以放學留低做功課,可以方便返工既家長遲些接小朋友呢?  Thanks.

原帖由 Yanamami 於 11-6-24 22:40 發表
補課班有中/英/數, 給成績稍遜同學參與, 費用全免, 主要是鞏固已教知識, 不合格同學优先.  進修班是興趣班, 有不同活動供學生選擇, 除周五進修班是必定要上外, 其他適隨尊便.  如屬校內老師教授的, 費用全免.  如屬 ...

原帖由 pcdogxx 於 11-6-27 14:53 發表
如果冇收到通告話要上補底班, 咁可唔可以自己申請話想佢上架?

另外, 係咪一定要係學校參加進修班先可以留到低?  佢有冇D可以放學留低做功課,可以方便返工既家長遲些接小朋友呢?  Thanks.

...

我都要返工呀, 每日放工返家吃完飯已七,八點, 驚沒有足夠的時間和小朋友溫書做功課, 現在諗緊想請補習老師回家跟功課, 但又驚小朋友會有倚賴, 所以都好煩, 有沒有家長可比d意見, 比小朋友上補習班好或上門補習好些? thanks

P1唔洗禁緊張喎.  Honeymoon period.  提小朋友係"功課堂"做哂d功課(功課唔多), 淨番d唔識先問mami就OK.  禁快諗補習?  幾時先補到上P6?  Relax.  而家最緊要小朋友識自動自覺做功課已OK.

小朋友最遲可留校到5點o者, 你都未放工架.

原帖由 pcdogxx 於 11-6-27 14:53 發表

...

原帖由 Yanamami 於 11-6-28 08:11 發表
P1唔洗禁緊張喎.  Honeymoon period.  提小朋友係"功課堂"做哂d功課(功課唔多), 淨番d唔識先問mami就OK.  禁快諗補習?  幾時先補到上P6?  Relax.  而家最緊要小朋友識自動自覺做功課已OK. ...

thank you Yanamami, 我經常提醒自己relax, relax, relax......, 但是一回到家, 亞仔經常都未做好功課, 跟著就要開turbo-吃飯, 做功課, 練樂器...., 服侍完大少, 我已經散晒 , 真是希望他上小學後能自動自覺啦.

Donutshop,

我既情況同你一樣, 阿女係唔會自動自覺去做功課.. 下下都要鬧先做...   原先30分鐘做完既功課, 可以攪到3個鐘都未做完...  對住佢真係癲癲地..   

近排換左新工人, 睇唔住佢仲變本加厲, 呢個月細胞死左9成喇..   希望第時學校可以另到佢肯自動自覺做功課啦..

我而家有俾佢補習..  因為我地返左工,  如果唔搵人睇住佢, 佢就會百無了賴咁渡過。

原帖由 donutshop 於 11-6-28 09:58 發表

thank you Yanamami, 我經常提醒自己relax, relax, relax......, 但是一回到家, 亞仔經常都未做好功課, 跟著就要開turbo-吃飯, 做功課, 練樂器...., 服侍完大少, 我已經散晒 , 真是希望他上小學後能自動自覺啦. ...

家長會中楊校長介紹學校的說辭非常好,語氣溫婉而堅定,很有說服力。副校長和各主任的講解也很清晰。

KTS的校園真的很有吸引力,每次入園心情都很舒暢,希望小女在這綠色校園裡愉快學習。

惟一擔心是,以後的暑假會不會都要回校補課呢?

原帖由 crystalwsm 於 11-6-26 02:42 發表
今天的家長會後,深受楊校長的訓話感動,亦感受到KTS真係一間關愛學校

原帖由 pcdogxx 於 11-6-28 11:29 發表
Donutshop,

我既情況同你一樣, 阿女係唔會自動自覺去做功課.. 下下都要鬧先做...   原先30分鐘做完既功課, 可以攪到3個鐘都未做完...  對住佢真係癲癲地..   

近排換左新工人, 睇唔住佢仲變本加厲, 呢個月細胞死左 ...

pcdogxx,

同病相憐呀, 我d細胞都死得好快, 有時重嘔血tim, 呢兩年個樣老咗好多, 嗚嗚嗚.....

原帖由 junemum 於 11-6-28 11:33 發表
家長會中楊校長介紹學校的說辭非常好,語氣溫婉而堅定,很有說服力。副校長和各主任的講解也很清晰。

KTS的校園真的很有吸引力,每次入園心情都很舒暢,希望小女在這綠色校園裡愉快學習。

惟一擔心是,以後的暑假會不會都要 ...

聽完家長會, 我覺得楊校長很低調務實, 各學科主任老師均很專業.
過程中, 最開心聽到校長說:如果你期望小朋友每日有很多功課的話, kts一定不適合你, kts功課是著重思考, 而不是量, 這令我更like kts.

中文科果個老師講既普通話超好聽..    

原帖由 donutshop 於 11-6-28 12:13 發表

聽完家長會, 我覺得楊校長很低調務實, 各學科主任老師均很專業.
過程中, 最開心聽到校長說:如果你期望小朋友每日有很多功課的話, kts一定不適合你, kts功課是著重思考, 而不是量, 這令我更like kts. ...

好遺憾新生講座嗰日去唔到,因為嗰日撞啱阿女畢業禮,真係好想聽到校長和各老師親身講解學校嘅方向及理念,但係阿女畢業一生人一次,我同爸爸都好想一起見証。真係好羨慕你地

聽你禁講, 有d危.....話雖少功課, 但都要做架.  開學前要train好小朋友, 洗定腦....話大個仔大個女啦, 人人有自己o既事要自動自覺做好....工人姐姐自動自覺煮好飯, mami daddy自動自覺起床返工做工, 人人一樣唔洗人覽視住催住提住先做好自己o既事, 你升上小學大個仔都一樣......學校會幫忙教好小朋友, 但唔好旨意哂學校喎, 屋正都要幫手, 家校合作嘛.....

原帖由 donutshop 於 11-6-28 09:58 發表

thank you Yanamami, 我經常提醒自己relax, relax, relax......, 但是一回到家, 亞仔經常都未做好功課, 跟著就要開turbo-吃飯, 做功課, 練樂器...., 服侍完大少, 我已經散晒 , 真是希望他上小學後能自動自覺啦. ...

原帖由 donutshop 於 11-6-28 12:13 發表

過程中, 最開心聽到校長說:如果你期望小朋友每日有很多功課的話, kts一定不適合你, kts功課是著重思考, 而不是量, 這令我更like kts. ...

我都好認同, 而且佢地嘅課程係與時並進. 不是一本通書睇到老. 超正.

原帖由 Yanamami 於 11-6-28 14:36 發表
聽你禁講, 有d危.....話雖少功課, 但都要做架.  開學前要train好小朋友, 洗定腦....話大個仔大個女啦, 人人有自己o既事要自動自覺做好....工人姐姐自動自覺煮好飯, mami daddy自動自覺起床返工做工, 人人一樣唔洗人 ...

其實我都好言相勸多時, 耐何他只識自動自覺地玩, 其他沒有改善.
所以我諗住請補習老師, 每日做功課, 講明唔好比答案, 幫助溫習等, 這樣等我放工返屋企, 小朋友已經做完功課, 溫完書, 我只要檢查一下便可, 跟著我們可以彈彈琴, 看看書, 傾吓計, 幾溫馨呀, 諗起都想笑(發夢中).

其實點解九小男生比女生小(三比二),請問係有策略定巧合呢?

原帖由 limehouse 於 11-6-28 16:27 發表
其實點解九小男生比女生小(三比二),請問係有策略定巧合呢?

家長會時, 校長已答此問題, 是巧合.

我每日放工都好似你咁諗..  一放工九秒九返去, 諗住佢自己做完功課可以同佢玩下, 溫習下...  點知返到去間屋企係好似俾人洗劫左咁..   個小朋友唔知係度做梗咩..    個工人更加唔知係度做梗咩...    果一刻火都黎埋....

我都同佢講左佢將會係小學生, 功課要一放學返黎自己做..   唉.. 講極都唔明....

原帖由 donutshop 於 11-6-28 16:26 發表

其實我都好言相勸多時, 耐何他只識自動自覺地玩, 其他沒有改善.
所以我諗住請補習老師, 每日做功課, 講明唔好比答案, 幫助溫習等, 這樣等我放工返屋企, 小朋友已經做完功課, 溫完書, 我只要檢查一下便可,  ...

原帖由 pcdogxx 於 11-6-28 16:39 發表
我每日放工都好似你咁諗..  一放工九秒九返去, 諗住佢自己做完功課可以同佢玩下, 溫習下...  點知返到去間屋企係好似俾人洗劫左咁..   個小朋友唔知係度做梗咩..    個工人更加唔知係度做梗咩...    果一刻火都黎埋. ...

pcdogxx,

希望小朋友遲些有改善啦, 大家一齊努力

回覆 96# donutshop 的文章

唔該哂!

十年前,我的囝囝 P.1 時,收到通告問買不買當年的KTS 校刊,心想,如不買,可能印了沒有人買,捧下場啦。

在 KTS 六年,每年都有買校刊,不過每本只望了幾眼,每本例有校長的話,更沒有看過,當時覺得,沒可能不是官樣文章,無謂浪費時間去看。

看到你們以下對家長會的睇法,會不會太快下定論,少了懷疑的態度,一般中小學的報名前/入學前家長會,門面功夫佔一定比例。

畢業後,偶然翻看校刊,看到校長的話,每一篇都是很有價值,不是官樣文章,之前沒有看,呻笨。

KTS 就是這樣,不浮誇,實實在在,大家要記著校長,副校長和各主任的講解。

原帖由 crystalwsm 於 11-6-26 02:42 發表
今天的家長會後,深受楊校長的訓話感動,亦感受到KTS真係一間關愛學校  

原帖由 junemum 於 11-6-28 11:33 發表

惟一擔心是,以後的暑假會不會都要 ...
尋找「閃光點」,努力不懈,堅毅不屈,機會總是留給有準備的人。
但是,有準備不一定能找緊機會,因為....
命運就是這樣的敲門。
要找緊機會,就要戰勝自己和戰勝命運。
遇到逆境,堅持,不要放棄。
黑暗是可怕的,極難耐的.....
但是,渡過了黑暗,不就是黎明了嗎 ?!
‹ 上一主題|下一主題