用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍塘學校(小學部) 【KTS】2011年小一家長交流討論區
樓主: crystalwsm
go

【KTS】2011年小一家長交流討論區

今日大抽獎交咗表,除非抽到第一志願,否則都會讀KTS,好鐘意KTS,所以又想抽到又想抽唔到,好矛盾

祝大家新年快樂!
小朋友學業進步, 健康精靈!
家長們心想事成!

大家咁話,恭喜恭喜

原帖由 donutshop 於 11-2-2 10:34 發表
祝大家新年快樂!
小朋友學業進步, 健康精靈!
家長們心想事成!

恭祝各位身體健康,心想事成!
小朋友學業進步,聽教聽話!

大家好!
有沒有人知KTS啲英文水平如何?是否文堂會用Net 教?Net 會教那一方面?
中文用普通話教,是否母語老師or 本港老師?

昨天收到學校寄來了5月7日開放日的入場卷, 有很多節目及遊戲, 一定要同亞仔入場, 等佢了解及熟悉多點學校.

今天已註冊了, 現在開始幫亞囝準備小一開學的用具, 好開心!

回覆 1# donutshop 的文章

恭喜!

今天都註冊了。時間過得真快,下個月中,囡囡便正式踏入校門,在九小上課了。希望她快些認識新朋友,快些適應新環境。

你地好,
尋日我都去註冊左喇..   其實我都仲心大心細..   大抽獎抽中屋企附近果間, 間學校都唔差..   不過當然唔能夠同KTS比較。   係勝在近, 唔使學費。   

聽D人話程度KTS都幾深, 我驚阿女跟唔上,所以十五十六中...

Yanamami,
想請問學校除左學費, 多唔多其他雜費?  學校D課外活動收費貴唔貴?  

因為阿女而家讀果間幼稚園, 樣樣都講錢..  心理上覺得唔係幾舒服..  感覺間學校好似冇乜heart咁..  朋友仔果D學校, 唔收錢之餘, 又有相呀, 成份學校生活報告俾家長睇, 跟得好足....  所以小學我唔希望都係咁..

唔該晒你先..

有好多活動揀.  若係校內老師教就free( E.g. 普通話, 小女童軍, 英語遊戲室, 中/數學會....etc), 校外人教就要收$(E.g. 跆拳道, 生活科學, 英語戲劇, 辯論訓練班...etc) 由$2XX ~ $2XXX不等.  你可揀d唔收$o既活動上.

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 13:32 發表
Yanamami,
想請問學校除左學費, 多唔多其他雜費?  學校D課外活動收費貴唔貴?  

因為阿女而家讀果間幼稚園, 樣樣都講錢..  心理上覺得唔係幾舒服..  感覺間學校好似冇乜heart咁..  朋友仔果D學校, 唔收錢之餘, 又有 ...

原帖由 Yanamami 於 11-6-7 16:16 發表
恭喜!

Yanamami, 多謝晒!

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 13:18 發表
你地好,
尋日我都去註冊左喇..   其實我都仲心大心細..   大抽獎抽中屋企附近果間, 間學校都唔差..   不過當然唔能夠同KTS比較。   係勝在近, 唔使學費。   

聽D人話程度KTS都幾深, 我驚阿女跟唔上,所以十五十六中.. ...

如果你覺得屋企附近果間不及kts好, 那麼便選kts吧!
:D

唔深, 唔需要擔心.  我地P6班家長覺得可以深d添.

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 13:18 發表
你地好,

聽D人話程度KTS都幾深, 我驚阿女跟唔上,所以十五十六中.. ...

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 13:32 發表
Yanamami,

因為阿女而家讀果間幼稚園, 樣樣都講錢..  心理上覺得唔係幾舒服..  感覺間學校好似冇乜heart咁..  朋友仔果D學校, 唔收錢之餘, 又有 ...

我感覺kts是一間比較務實的學校, 不是樣樣講$的, 例如學校由公佈考生入選名單後, 都不用我們立即比註冊費, 而是等大抽獎公佈, 等埋家長決定後才收費, 不會亂掠家長錢的.:) :) :)

回復 4# Yanamami 的帖子

咁其他雜費多唔多?   

我睇過咁多間小學, KTS 真係只有讚冇彈, 所以其實個心都飛左去KTS架喇..     而且心諗之前2nd in 用左咁多努力,  冇理由就咁放棄既..

咁又係..   佢去到呢家先俾註冊費, 如果係有心掠水係唔係都收左先既..   

原帖由 donutshop 於 11-6-8 15:59 發表

我感覺kts是一間比較務實的學校, 不是樣樣講$的, 例如學校由公佈考生入選名單後, 都不用我們立即比註冊費, 而是等大抽獎公佈, 等埋家長決定後才收費, 不會亂掠家長錢的.:) :) :) ...

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 16:04 發表
咁又係..   佢去到呢家先俾註冊費, 如果係有心掠水係唔係都收左先既..   

咁就一於決心入kts啦!

其他雜費, E.g 每日一篇, 英文MySmartABC, lunch, 校車, 社帽, 班照, 學校旅行......果d間間學校都有, 价$合理, 但開親學那管$10一頂帽, 百零蚊每日一篇呀, 本CHQ簿都好快用晒.  

放心吧!  若是有不合理收費, 實有家長嘈, 但未有人complain過.  其實入讀最大concern唔係學費/雜費, 而係佢無中學, 到P5/P6要博到盡去考中學o者.

原帖由 pcdogxx 於 11-6-8 16:01 發表
咁其他雜費多唔多?   

我睇過咁多間小學, KTS 真係只有讚冇彈, 所以其實個心都飛左去KTS架喇..     而且心諗之前2nd in 用左咁多努力,  冇理由就咁放棄既.. ...