用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無媽咪最尾係會揀又一村??
樓主: bbkiri
go

有無媽咪最尾係會揀又一村?? [複製鏈接]

heard it's about 30 students in one class

原帖由 BeBeMa1012 於 10-12-20 16:04 發表

如果又一村同地利亞, 我覺得又一村好d...

我同我屋企都系甘捻,不過爹地就死都話想個B去地利亞,因為我地住美孚,又近又方便又有英文。。。唉,好難選

原帖由 momopanpan 於 10-12-20 18:00 發表
我有又一村全日,地利亞a.m.,德信p.m.
最後揀咗又一村全日,雖然我住美孚行三分鐘就到
地利亞,但我鐘意又一村整體感覺

我都系住美孚嫁哈羅!

我都覺得又一村感覺好d,pro d 囖,地利亞好殘舊feel,好似好黃甘甘,同埋有一次我上去交野見到有d miss 其實好沒耐性,同小朋友講野幾沒禮貌,系準備放學個陣,不過又好近屋企,好方便。。。我而加送bb去太子翻兩歲班都覺得好煩。。。因為中間有兩個幾鐘要hea左距。。。又一村好難去,bb一定要坐校車,沒咪事都5想去學校囖會。。。

回復 2# lepetitrat 的帖子

我覺得去又一村學校都ok呀, 搭6C去石峽尾轉小巴, 跟住行樓梯上

P.S. 我住荔枝角

回復 1# siujanjan 的帖子

住美孚其實最快係在巴士站坐觀塘小巴,到界限街球場或啟基學校下車,行去學校最近,又快,係貴一些 ,要8元定9元.

我遲報名..仲等繄interview

醒目開學勳章

我仔仔am offer,暫時都係又一村,不過仲等緊禮賢interview
http://hk.myblog.yahoo.com/agarjellypig/

我都等緊interview...佢地叫我12月30日interview呀.
大家在選擇的時間可以考慮一下.
其實我只不過希望我個女讀書會開心d
第日條路會好行d,
現在選擇又一村..知道老師有愛心...學校有空間給女兒活動..課程不深..已經足夠了...
佢其實已經在大埔安基司讀緊K1...我諗左好耐好不好比佢轉出來讀..
因為老實說的...安基司k1 上學期已經要做功課..填顏色..連線..學普通話..英文...樣樣野都好好..
只但是學校有一些理念與我所想的不符..所以促使我想轉學校...
我自己不喜歡學校真得事事向錢看...就連聖誕聯歡會都去REGAL AIRPORT HOTEL搞buffet...一個大人要成400元..仲有豐富的抽獎節目..頭獎是32寸LCD MON..
不好意思...我不是說學校的不是..這樣是不對..可能有家長不同意....只不過是與我的學校理念不一樣....我所想的只是和女兒在聖誕節可以普普通通的在學校一起過..和各位家長, 老師傾計..知道女兒在學校的生活是怎樣..這樣就足夠了..
另一個原因就是校網的問題...我前幾天和一位朋友傾到升小學的問題...我好直接的跟她說..如果我個女在安基司讀到K3想轉出來九龍區讀, 可不可以...她一口說"機會好微"....她說: 她曾教一個小朋友真係好叻...連我個朋友都話好叻...媽咪一路有train 佢...k3出去考小學..沒有一間收, 不是小朋友我能力問題...而係小學真的看小朋友在那一間幼稚園出來"....
這個就是我們的現今的教育...為了小朋友的未來我們不可不跟隨..
可憐的是小朋友和辛苦了大家了...

幼稚園的x'mas party 喺酒店搞, 仲要有豐富大抽獎!! 正過我公司幾廿倍啊!!

一d都唔似幼稚園的行徑既...

唔知又一村有無x'mas party比家長同小朋友一齊玩呢?

Hello! lepetitrat
你好呀,唔知我哋係咪鄰居呢?
你係咪揀咗又一村呀?
雖然地利亞對我嚟講超方便及全英文教學(學劵價錢有國際幼稚園的環境)但我覺得佢地啲老師真的麻麻,有次見到有兩個老師帶約十二個小朋友行美孚街市,帶頭嗰位老師同前面嗰幾個學生講解但後面包抄學生嗰位只係拖住兩個及拉番想走開的學生,佢全程都冇講過一句話,後面嗰一半學生根本聽唔到帶頭個位老師的講解,後面嗰位老師又唔負任,咁學校請個啊嬸都得啦!駛乜請個唔教唔講的老師

回復 28# tiktiktmlkl 的帖子

ME2,ONLY ONE OFFER

原帖由 momopanpan 於 10-12-22 22:55 發表
Hello! lepetitrat
你好呀,唔知我哋係咪鄰居呢?
你係咪揀咗又一村呀?
雖然地利亞對我嚟講超方便及全英文教學(學劵價錢有國際幼稚園的環境)但我覺得佢地啲老師真的麻麻,有次見到有兩個老師帶約十二個小朋友行美孚街市,帶 ...

hello ar! 我住第三期嫁!系公園遊樂場附近炸!我成日都想搵d 美孚媽咪做Friend,以前有一個好好嫁不過距搬左
我兩間都交左留位費,仲未選好邊間啊!我同你buy 地利亞個reason 都系一模一樣咯!學劵價錢有國際幼稚園既學習環境(英文),講中晒我既想法,不過某D老師態度或照顧小朋友方面真系麻麻,physical 環境又真系5太理想,本來一心捻住有D更好既選擇,無奈仔仔又5識講野,interview好輸sit...都系得依兩間好心offer比我地。。。你決定左又一村啦?

lepetitrat
我哋兩個個情况原來一樣呀!我個仔又係超唔識講
嘢,所以心儀嘅學校完全無份, 有啲都明知無機就唔去考例如KV咁,我都想有個美孚媽咪friend㗎,你可以pm我呀!
但我連地利亞留位費都冇交因為唔想side錢所以一有兩間要决定時就即刻衡量

原帖由 lepetitrat 於 10-12-23 15:03 發表

hello ar! 我住第三期嫁!系公園遊樂場附近炸!我成日都想搵d 美孚媽咪做Friend,以前有一個好好嫁不過距搬左
我兩間都交左留位費,仲未選好邊間啊!我同你buy 地利亞個reason 都系一模一樣咯!學劵價錢有國際幼稚園 ...

回復 14# dolphinmama 的帖子

dolphinmama
我意思係現有嘅offer呀, 所以由頭到而家都係交咗一次留位費,冇hold過任何位囉

咁希望你有機會要多交一間啦!我就真係冇啦,所以都好亞q咁諗,仔仔好識幫我省錢,哈哈~~~~
原帖由 momopanpan 於 10-12-24 12:23 發表
dolphinmama
我意思係現有嘅offer呀, 所以由頭到而家都係交咗一次留位費,冇hold過任何位囉

你係未差禮賢未見呀?
可能到最後我哋兩個仔係同學呢,咁又一村你係全日定半日?

原帖由 dolphinmama 於 10-12-24 15:01 發表
咁希望你有機會要多交一間啦!我就真係冇啦,所以都好亞q咁諗,仔仔好識幫我省錢,哈哈~~~~

師生比例1:12

我係呀,但未知會唔會去見禮賢啦,講真,我培正同宣道都可以放棄唔去考,真係好大可能連禮賢都唔in嫁啦,因為唔想攪咁多,又一村呢間學校都唔係太差,俾仔仔有個美好的環境學習已經很好了!
我仔仔係am班,你呢?
原帖由 momopanpan 於 10-12-24 15:54 發表
你係未差禮賢未見呀?
可能到最後我哋兩個仔係同學呢,咁又一村你係全日定半日?

原帖由 dolphinmama 於 10-12-24 23:59 發表
我係呀,但未知會唔會去見禮賢啦,講真,我培正同宣道都可以放棄唔去考,真係好大可能連禮賢都唔in嫁啦,因為唔想攪咁多,又一村呢間學校都唔係太差,俾仔仔有個美好的環境學習已經很好了!
我仔仔係am班,你呢? ...

dolphinmama,

我想問下又一村學校intetview既情況,會考d乜?我 15Jan in, 唔該晒!
‹ 上一主題|下一主題