用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 博士山(香港)國際幼稚園 想問問火炭BOXHILL 的評價
go

想問問火炭BOXHILL 的評價 [複製鏈接]

DEAR ALL,

我女兒剛收到BOXHILL 的CONFIRMATION LETTER, 2011 年11月入讀N1

想問下大家:
1) BOXHILL FOTAN 的地方比較其他幼稚園細, 小朋友有足夠空間發展嗎
2) BOXHILL 主要用英語作溝通, 對閣下小朋友有幫助嗎? 成效顯著嗎?
3) BOXHILL 的教學方式如將來入讀LOCAL 小學, 小朋友會否很難適應?

謝謝咁多位解答!
   1    0    0    0

I wanna know
My daughter is attending the pg since 8mth, the teachers in Fo Tan BoxHill is very very nice . whole lesson speak in English, my daughter loves it.
As you mentioned the envir is small , no outdoor playground.
So I am still thinking to let my daughter study in Boxhill nursery or Kln Tong FunFul ( both accept my bb in the nursey)

我個今年1月開始入讀n1,佢讀得好開心喎,日日返黎唱歌比我聽,佢地用全英語,所以佢返到黎都會同我地講英語句子. 最impress既係佢連普通話都吾錯,佢會主動攞本信出黎讀比我聽.
環境係細d,但d教具較新,相比之前我去帝堡城啟思interview時,覺得d野好殘舊.. 但當然相比安基斯2萬呎校園就有得比啦. 我最後選左boxhill其實係因為近屋企,幾好既學校,如果你要比個2歲多既小朋友自己坐半個多鐘頭車返學,一來吾開心,二來我覺得好浪費時間.
學校細少少,但d師生關係好好,我之前要生bb左,咁耐只帶個女interveiw,同揍過佢一次返學,有一日經過學校門口,d老帥都認得我,入到學校上次校長到auntie個個都識我個女. 感覺佢地好care d 小朋友囉.

原帖由 haileyB 於 11-1-24 12:18 發表
I wanna know
My daughter is attending the pg since 8mth, the teachers in Fo Tan BoxHill is very very nice . whole lesson speak in English, my daughter loves it.
As you mentioned the envir is small , n ...

個人覺得boxhill係沙田區的後起之秀, 好多家長的評語都係唔錯的。假以時日可以追貼樂基(ascot)國際班。

我係過來人,我個囡囡曾就讀Fo Tan Boxhill, 呢間學校的面積雖不是很大,但內裡嘅間格空間都相當不錯,每一角落都用得其所,加上環境非常整潔,設備相當完善及新淨,上至校長Miss Yung, 下至校工姨姨都Very Very Nice,老師又有耐性又有heart教小朋友!全英語教學,學費總算合理,選擇此學校是明智嘅choice !!

看網頁發覺它分 K1-K3,讀三年,一般的國際幼稚園不是只有 K1 & K2 嗎?

BH 大部份學生讀完K2 會考 IS... K3 係比d 決定讀 local 小學既學生, 其實好多 international kinder 都會係咁, e.g. Anfield at kln tong~

原帖由 度峰山 於 11-10-17 14:33 發表
看網頁發覺它分 K1-K3,讀三年,一般的國際幼稚園不是只有 K1 & K2 嗎?
當你見到天上星星,可有想起哥哥...

馬鞍山Boxhill Ok ?
‹ 上一主題|下一主題