用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 咁宣小VS德望大家又點睇?
樓主: 小天使kiki
go

咁宣小VS德望大家又點睇? [複製鏈接]

如果我想搏一路讀一路去考津校插班同埋六年後出去考津校,咁d津校會鍾意收APS定GHS嘅學生多d呢?

回復 14# 小天使kiki 的帖子

咁你女女鐘意APS定 gh多d?

原帖由 小天使kiki 於 10-12-30 00:00 發表
宣小真係收咗呀女,而家我同老公都偏向APS多d,原因一.近屋企多d
        二.平d學費
        三.比較喜歡音樂
        四.六年後博協恩,
             女拔機會大d
        五.喜歡基督教多d
另外德望就鍾意佢英文好,係 ...

咁你本身係咪基督徒?其實六年後既事好難講,如果搏HY andDGS就緊係入APS 啦!!

就係6年後既事,難以估計,先係關鍵。聞説hy將會轉直資,到時想抽都冇得抽啦!但gh就比較有保證。

如果講出去考津校,應該兩間也有優勢,但我諗最終都要睇個小朋友既表現。

我女女鍾意德望,因而家已經係個度讀K3喇。
係喎,仲少埋協恩可以抽,如果考津校兩間都OK, 咁我而家應該揀德望

多謝各位比嘅意見

回復 2# 小天使kiki 的帖子

你女女鐘意德望d咩呀?我女女都讀德望,但又一般!!我都想知下!!

回復 24# dwklau 的帖子

hy將會轉直資,到時想抽都冇得抽啦!但gh就比較有保證。

如果要抽, 你讀邊間都無用. 但如果要考,當然APS啦.

其實, 最重要係你個女讀得開心, 鍾意返學, 咁已經很不錯.

至於, gh有幾好, 真係見仁見智. 不過, gh既名氣、校風 & 成績應該都屬中上啦!如果仲嫌唔夠既, 可以再考再轉, 有本事既, 轉到你認為最top嗰間都可以.

回復 1# dwklau 的帖子

其實我都覺得佢名氣唔錯的,但見到其他小朋友讀得好開心,但自已果個又唔係好投入,好擔心, 想知下!!

Yukiyu,, 可能你呀女未投入啫,唔好擔心, 其實我呀女係鍾意佢又大大靚,仲有好多女仔同佢玩,唔關讀書事,因佢之前係St Cat都係咁開心,但一轉德望就話鍾意佢多過St Cat, 個衰女好忘本架

我大囡現係GHS讀P.3.  個人意見同大家分享一下.  
功課比較起其他小學係多, 課程都幾深(中文). 第一年小朋友同家長可能有點吃力.  家長都要貼心跟功課, 默書, 考試.  如果你係FULL TIME MOM 或唔需要OT, 對囡囡係好大的一個支持.   暫時來看, 我大囡都好開心(雖然佢都話辛苦, 又要早起)  

各有各所喜愛. 我有D朋友仔仔都係宣小.   
不妨同囡囡討論一下.
[img align=left]http://www.gifland.uhome.net-gif-animal72.gif[/img]
‹ 上一主題|下一主題