用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 咁宣小VS德望大家又點睇?
go

咁宣小VS德望大家又點睇?

比d意見

原帖由 小天使kiki 於 10-12-18 22:38 發表
比d意見

咁梗係德望 ! 有中學, 而且band one 頭,
*****藍藍天空掛著我的夢*****

原帖由 小天使kiki 於 10-12-18 22:38 發表
比d意見

I will choose Good Hope.

Of course Good Hope!

中學正進行小班或減班. 直屬及聯繫的學位不受影響, 即表示統一派位會受影響. 這跟小一派位差不多.
即是說, 如果小學有直屬中學的話, 派位機制不受影響, 但如果非關係的小學畢業生要投考有直屬小學的中學, 就會減少機會.
宣小在九龍城中學網, 網內有喇沙, 瑪利諾, 協恩等頭號中學. 但是這些中學是有其直屬小學的. 即是小班減班會令宣小這類沒有中學的學校減少投考這等小學的機會.
即使160名宣小六年級學生, 有十多位入DXS, 其數字也大約1X%. 其他都是BAND1 英中. 但如果比較GOOD HOPE小學, 上GOOD HOPE 中學的機會大得多, 名聲亦比"其他BAND1英中"高, 新校舍亦令人驚喜. 我會投GH一票.

比d意見

我都有呢個問題, 睇宣道呢兩年既升中派位/考直資又幾好喎, 有機會博DB/SPCC/協恩, 口碑又幾好, 不過要學樂器, 又唔知個女鐘唔意!

They're both very good primary schools!

GH - Girl only, Catholic, Not pushing, Secondary School back up, Very good system for teaching.

APS - Co-ed, Christian, No Secondary School back up, Good on Music.

Ask your daughters!

parentslove

宣小真係收咗呀女,而家我同老公都偏向APS多d,原因一.近屋企多d
        二.平d學費
        三.比較喜歡音樂
        四.六年後博協恩,
             女拔機會大d
        五.喜歡基督教多d
另外德望就鍾意佢英文好,係女校同有中學,呀女而家讀緊K3好鍾意間學校,所以希望再聽下各位意見,我想3/1留位前決定,可以放番其中一間嘅位出嚟,仲有無家長可以比意見感激

原帖由 小天使kiki 於 10-12-30 00:00 發表
宣小真係收咗呀女,而家我同老公都偏向APS多d,原因一.近屋企多d
        二.平d學費
        三.比較喜歡音樂
        四.六年後博協恩,
             女拔機會大d
        五.喜歡基督教多d
另外德望就鍾意佢英文好,係 ...

四.六年後博協恩,
             女拔機會大d

depends on你對囡囡有幾大信心, 我個女都係返緊ghk, 我唔敢預佢咁叻, 如果佢係average果種, gh升中就穩陣d.

如果喜歡dgs/協恩中學, 可以ghs小學畢業再考dgs or 協恩 (我估6年後協恩會變直資中學, 和dgs一樣收晒自己小學生之後, 睇下仲有幾多位比其他小學生.)  

by the way, 我會覺得宣小的academic谷得勁d. 宗教和音樂也是你的考慮因素. (ps. ghs小學中英文也教得深.)

原帖由 小天使kiki 於 10-12-30 00:00 發表
        二.平d學費
        三.比較喜歡音樂
        四.六年後博協恩,
             女拔機會大d
        五.喜歡基督教多d
另外德望就鍾意佢英文好,係 ...

~easybring~

同樣係私校, 雖然學費貴d, 不過GH名氣好似大d, 最重要係有中學back up, 將來個女就算成績平平, 都仲可以"掹"車邊上埋中學. 我公司有人個女今年考小六呈分試, 緊張到死, 話如果有直屬中學就好啦!

小朋友讀書既野, 好難講, 而家好醒, 唔代表以後都係. 有人又可以後上發力. 你放棄咗GH, 日後可以考番既機會微(因為收自己人先), 但你放棄咗宣道, 日後考番入去都仲有機會喎!

你自己衡量下, 你個女可以響升中派位入到好過GH既機會, 就知道答案.

回復 1# dwklau 的帖子

講得好啊 ! 德望實好過宣道啦.
*****藍藍天空掛著我的夢*****

我曾經睇過有bk post, 內容雖不能証實, 宣小畢業生到中五會考有很多10a生, sfa也有很多.  問題係想唔想個小朋友去到咁盡?
~easybring~

May be it is related to the secondary school, not APS itself.

原帖由 easybring 於 10-12-30 12:45 發表
我曾經睇過有bk post, 內容雖不能証實, 宣小畢業生到中五會考有很多10a生, sfa也有很多.  問題係想唔想個小朋友去到咁盡?

APS 唔平架, 因為一定要學 2 種樂器(是學校指定你學什麼樂器), 每月費用連學費好似要 $5,000. HY 和DGS 都有自己的小學, 留給外校生的位唔會好多, 想入都要學多些 "特異功能"(MUSIC & SPORTS).

我囝讀APS, 到而家都係只需學一種樂器, 點解咁多人傳一定要學兩種

咁如果剩計小學課程、操行同成績,唔好計GH有中學,你地又覺得邊間好d?

如純粹比較兩間小學,咁一定係APS看高一線, 因為但凡沒有中學既小學都會將自己學生裝備到最佳狀態,你看看APS既派位都知啦,一些有直屬小學既band 1中學,學位真係得好少,但輪名氣,GH有中學,運動又勁,咁當然出名啲,再加上佢地最近有咁多新聞,又狗屋又投資... 真係冇人唔識,你不妨再比較下GH中學學費,貴過好多一綫直資,如果覺得係值既咪得囉!

完全同意jollyma既分析, 睇下樓主究竟想要乜, 唔計有中學back up計, 無論喺學生品格/學術水平等, APS唔會有野比GH差, 不過如果樓主想個女穩穩定定入到band 1既中學, 我都會建議樓主選擇GH

附帶一樣野, 我上年有聽過BK媽咪話GH老師好惡, 無愛心, 雖然唔知真定假, 但好肯定話你知, APS無依個情況, 因為大部份老師都係基督徒, 好有愛心

我唔係想hard sell APS, 2間學校都各有好處, 樓主自己好好參詳

原帖由 jollyma 於 10-12-30 21:23 發表
如純粹比較兩間小學,咁一定係APS看高一線, 因為但凡沒有中學既小學都會將自己學生裝備到最佳狀態,你看看APS既派位都知啦,一些有直屬小學既band 1中學,學位真係得好少,但輪名氣,GH有中學,運動又勁,咁當然出名啲,再加 ...

Quite some APS girls finally go to GHS at secondary, while u may still try DGS if u are in GHPS. For HY, I understand from EDB friends that its academic level is lower than that  of GHS. The choice should be quite obvious.