用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 KM (英普) vs TT(國際) - 幫幫手比D意見
go

KM (英普) vs TT(國際) - 幫幫手比D意見

請問如果係你地你會選邊間, 請大家比D意見....

TT - good language enviroment, 學費平好多
KM - 課程深

KM OFCAUSE~

原帖由 okangelmama 於 10-12-16 18:48 發表
KM OFCAUSE~

請問點解呢??

崇真國際一個月幾多錢學費?

我以為國際沒有學券呢。

崇真國際 - HKD 1000x10
KM - HKD 3480x11
我都好煩惱!! 本人有兩個小朋友, 大的出年 k1, 我都知 km 好好, 小兒讀緊 n1, 課程好深又好好!
但祟真國際 hkd 1000又好抵讀,如果end up 兩間都入到直資/私立小學, 係唔係可以慳d 呢??
祟真國際課程比不上km, 但佢的語言環境係唔係可以答夠??
大家比d意見啦!!

醒目開學勳章 貢獻勳章

咁你小學有乜打算呀?
會唔會滿足於崇小呢?
定係已經有d津小嘅把握?
恐龍家

原帖由 cherrychris 於 10-12-17 16:03 發表
崇真國際 - HKD 1000x10
KM - HKD 3480x11
我都好煩惱!! 本人有兩個小朋友, 大的出年 k1, 我都知 km 好好, 小兒讀緊 n1, 課程好深又好好!
但祟真國際 hkd 1000又好抵讀,如果end up 兩間都入到直資/私立小學, 係唔係 ...

想不到崇真國際只需$1000,真令人吃驚!

但崇真小學好嗎?我只知道長沙灣的崇真中學認真麻麻地!

原帖由 小曳人 於 10-12-17 17:50 發表
咁你小學有乜打算呀?
會唔會滿足於崇小呢?
定係已經有d津小嘅把握?

其實應該甘講, 我唔介意祟小係 back up, 但頭五甲都唔係祟小.... 不過competition 太大, 好恐怖!!  好似有個 BACK UP 好重要!!!

小學 : 未詳細研究, 不過 target 係 dbs (呢個應該都係得個想字...), 宣小, 培僑, , 陳守仁, 英華,  國音....

我個人選校是選有英普既學校為首...

其實我都好 pro km... 樣樣都好鍾意, except $$...

一方面係度諗, 祟幼係我係有學卷的 kinder 最鍾意, 因為佢個語言環境, 多課外活動&好低讀 ....

學費一個月相差 $2500, 一年相差成30000.... 我有兩個, 3年就成18萬, 我可以用
18萬學好多野!!

問心講,
雖則18萬係可以應付, 不過有兩個小朋友, 真係要小心理財... 前面仲有好多未知知數, 一體一藝唔少得 ....ENOPI, PHONICS..... k1 stay km 又要操下 PTH.... 而且好驚小學仲要洗好多!!!

另一方面, km 係我 dreamt kinder, km 係深, 但我好 like 佢活動教法, 小朋友會識野之餘又開心... 要我放棄個位又唔捨得... 唉!!!

原帖由 cherrychris 於 10-12-18 03:09 發表

其實應該甘講, 我唔介意祟小係 back up, 但頭五甲都唔係祟小.... 不過competition 太大, 好恐怖!!  好似有個 BACK UP 好重要!!!

小學 : 未詳細研究, 不過 target 係 dbs (呢個應該都係得個想字...), 宣小, 培僑,  ...

如果你頭5甲都唔係祟小, 似乎祟小唔係你應該concern既野, 又或者你應該諗km定祟幼入到dbs既機會大dd.
至於錢, 你可以諗下km train到做功課既discipline起祟幼或者其他興趣班係咪都比到你. 你好似起km係pm? 係既話k2-3都會有pth同net做班主任, 係咪要再補睇你要求. 其實唔理讀邊間, d家長都會出去再學英文/pth. 祟幼會比km淺, 你要自己再落功夫銜接小學, 唔講錢你又想唔想你同仔仔都要再花時間呢到去果到去? 人力物力都係錢. 我女間學校都係乜都要自己再攪, 但間小學係我top 2 choice我先覺得justify再"side"咁多時間同金錢.

好明白你的煩惱,我諗緊揀KV or TT!!!
所以交哂兩間留位費慢慢諗.....

至於你個case,如你$ok揀KM啦,我$唔ok呀.....

原帖由 cherrychris 於 10-12-18 03:09 發表

小學 : 未詳細研究, 不過 target 係 dbs (呢個應該都係得個想字...), 宣小, 培僑,  ...

我都有2個,大仔KM K2PM,細仔出年都KM K1PM,雖然$$係甘,但我覺得係值得,雖然我仔出年先考小學,我都唔可以肯定讀KM考小是否一定比TT好,但既然你讀開都已經喜歡,$$$又唔係真係太困難,我覺得應該stay,另外..我大仔冇另外學pth,上到k2一樣冇問題的