用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享宣道面試經驗!
樓主: lady_kaka
go

分享宣道面試經驗! [複製鏈接]

都吾知點解要成出年3月先有result? 未試過要等咁耐的!

我女的一組都是3個人IN,  同組兩個男孩, 我估都係細仔, 我個女坐最邊所以問最後, 不過這反而對我個女有利, 因她看到別的小孩做什麼, 她也跟著做, In了幾間名校, 這算是她In得比較好了! 不過老師派書給他們看, 沒有問問題, 只是觀察小朋友, 之後便把書本收回了, 我覺得是想看看小朋友喜不喜歡閱讀. 總括而言我巳經很滿意女兒的表現了, 手上也有一些屋村學校的offer, 這一間收和不收也不會太在意了

今日IN左,因為有OFFER在手,所以特別輕鬆,發現小兒進步了許多,我相信熟能生巧,與其參加面試班,不如多去面試

今日INTERVIEW, 明顯,少了很多人. 上午IN時, 每兩個小朋友一組.  
3 月先有RESULT? 可能我預左WAITING/REJECT.所以無乜留意.

仔仔in得唔錯, 不過0810b, 收的機會唔高, 就算好彩有offer 都係下午班啦.
其實我想問宣幼的英文程度高唔高呢?

我都係11月細B, 個人意見我好欣賞宣幼interview的流程, "快""有效率"由等候到面試30mins內完成.
有些KG "等"都要 1hrs才可以入去面試 >-<
2 歲小朋友都等到無耐性啦.

我覺得宣幼的老師好nice, 見我地個老師係問完一個又望住另一個再問, 又會等及俾機會人人去答.
不過我對是孖B, 一齊見, 一齊問, 一齊答.  問圖書上的圖片都答哂, 只係起初坐低未warm up, 問姓名唔答, 老師都好有耐性用另一方法再問. 問幾次先答.
我同意bagman 所講, 沒有其望過學校會收佢地,
做到全部的小朋友大有人在, 一定選大B先啦, 自理能力好d.
(我地係最遲入去個group, 但最早出去個group. 我同我先生講咁快問完 : D? )

原帖由 bagman 於 10-12-21 02:11 發表
我個女都係超細女,佢性格比較慢熱,次次INT都要WARM UP一段時間先至會答陌生人(老師).我覺得gruop int可以配合佢的性格,因為一開始就問佢就一定吾答,仲有其他小朋友同佢一齊in,會relax一些.同一組的一男一女都大佢好 ...

回覆 47# coolJen 的文章

同意, 宣幼既老師真係好好, 我個組有三個小朋友, 老師好有耐性咁每個問問題, 而且問每個小朋友既都會有少少唔同, 又會比機會小朋友慢慢去答. 係我in 咁多間最好既老師.

我想知今年宣道收幾多人呢? in時唔記得問老師.

原帖由 yktso 於 10-12-22 09:44 發表
我想知今年宣道收幾多人呢? in時唔記得問老師.

回復 50# tonymeg 的帖子

要in 三日, 應該都3千人in, 只收120個位, 等同大抽獎

in 個流程都好好...老師nice. 慢慢問...小朋友可以慢慢答...我地2 個人一group...不過咁多人IN ...都係吾會好大期望啦...之前創價IN 得好好...但連waiting 都無...真係好出奇....所以...IN 完就算啦....:)

回復 43# dandanmami 的帖子

點解話「財散人安樂」既,係咪已考到心儀既KG所以無去interview?
‹ 上一主題|下一主題