用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 分享宣道面試經驗!
樓主: lady_kaka
go

分享宣道面試經驗! [複製鏈接]

老師畀本圖書小朋友, 叫佢哋講下見到d乜, 我覺得d part 最難, 因為指住問小朋友, 佢識, 但要佢哋自己講, 真係唔係人人得

雖然我囝囝都做到老師的要求, 但睇圖書d part 就只講到幾樣...

我係3個一齊IN,續個問問題,同上面問既一樣~~

我都係3個IN, 我見到有D group會少D人IN因為拒帶上樓interview時候唔會數人數﹐頭個D一定係3個3個甘去﹐去到尾的如個剩返2個就2個﹐剩4個的就可能會4個去或單獨IN。問既野都係大致一樣。
我第一次group in, 唔知其他係咪甘。我覺得完全係睇你好唔好彩。1個老師in3個﹐跟本睇唔晒3個小朋友。拒問左個問題﹐3個B都聽到﹐但係拒問完會續個睇個小朋友答咩﹐咩反應。我個B(同第3個B)都一齊答左個答案﹐但係拒掛住同第一個講緊野﹐就見/聽唔到我地﹐到再問既時候﹐BB就唔再答多1次了。IN 3個既時間又長D﹐去到尾D BB都無耐性﹐唔肯再坐定定。真係睇彩數﹐你好彩個group in 少D人﹐個老師問野又問你先﹐我覺得就會著數D。

今朝in完

1對3方式唔公平 小朋友表現好明顯有比較

原帖由 kmmum 於 10-12-20 00:09 發表
嘩..問得好深. 我囡囡講到單字+少許生字. 一定唔識答.
不過..... 老師見我囡囡唔識答. 應該無興趣再問..
唉..不如放棄(星期二,唔IN.) 橫掂公司忙到嘔.

咁要睇妳鍾唔鍾意呢間學校,有時唔識答又唔代表唔收妳的小朋友既;有去始終有個機會,無去就無機會喇!

原帖由 Cavebaby 於 10-12-20 00:58 發表
連埋我個女有兩個小朋友一齊in,我都覺得有少少似搶答,但老師問完後,如果有一個答左,老師會再問埋第二個,但我有個感覺,好似抄人個答案咁,我都唔係好明點解有一D係一個人,有D成四個人!
但D問題都係同下面個家長講既一樣。您係大B定細B ...

我個係中B 0806,其實都唔知一個好定group in好架,如果剛剛果組係自己個小朋友最醒就梗係group in好,但如果好似我個囡咁慢熱就好彩係11喇,因為佢每條問題都遲23秒先答,如果group in老師實以為佢跟其它小朋友答!

原帖由 ikyau 於 10-12-20 08:24 發表
老師畀本圖書小朋友, 叫佢哋講下見到d乜, 我覺得d part 最難, 因為指住問小朋友, 佢識, 但要佢哋自己講, 真係唔係人人得

雖然我囝囝都做到老師的要求, 但睇圖書d part 就只講到幾樣... ...

妳囝囝都好,可以講到幾樣!我個囡去到睇相果part已經開始唔答老師問題喇!不過宣道係我見過幾間之中考小朋友考得最全面。

原帖由 Himmi 於 10-12-20 14:03 發表
我都係3個IN, 我見到有D group會少D人IN因為拒帶上樓interview時候唔會數人數﹐頭個D一定係3個3個甘去﹐去到尾的如個剩返2個就2個﹐剩4個的就可能會4個去或單獨IN。問既野都係大致一樣。
我第一次group in, 唔知其他係咪甘 ...

同意,小朋友答問題答得耐係會無心機。

回覆 4# evaywwong 的文章

我想咁樣可以情快啲in完

原帖由 evaywwong 於 10-12-20 15:57 發表
今朝in完

1對3方式唔公平 小朋友表現好明顯有比較

同意....
同我個囝一齊in果2位小朋友明顯係大d有3歲對答ok,明顯我囝遲幾秒先答.........................實無行喇...唉

有無家長俾老師問過問題架?例如點解揀呢間學校、邊個照顧小朋友?抑或全部都係考小朋友?有無老師向家長講解過上宣小的安排?

我個囡都係上樓 Group 形式in, 3個小朋友一齊 in, 不過同我個囡一齊 in D小朋友年紀差好遠, 我望到同佢一齊 in有個女仔份表寫已2Y9M, 我個囡只得 2Y1M, Group 埋一齊 in好蝕底, 好明顯大嗰個反應快D答得大聲D, 如其他家長講一樣, 個老師好 nice 不過係無可能係問問題時同時望到其餘2個小朋友有無回答或表現如何.

我嗰miss好d, 會輪流叫小朋友名來問差唔多問題 e.g. 小儀, 眼睛响邊到 ? 小明, 鼻哥响邊到 ?

我個仔係慢熱, 全場唔答老師問題, 但係老師叫佢做野完全識做, 走時仲拉埋張chair先走, 係未唔講野一定唔得?

今日我女女in得好好...老師問咩都答曬
但做媽咪嘅我 唔記得將手機轉靜音...電話狂響 我暈S...失敗...

睇完你地既post.. 可能唔去in.  公司超忙超多野做...

我個仔又係排第3個...好多時答左細細聲..不過老師聽唔到..因為一個課室有幾檯..已經好嘈吵..變左到老師
問仔仔時..仔仔係有答..不過細聲..我有d驚老師以為
佢係唔識...感覺個interview只係想盡快完結..冇之前d人講過要唱歌仔..會問家長野..even冇解釋升宣小的資訊..

講句公道說話,細仔無論點in都好難,分分鐘同個大佢一年嘅同枱in,能力上真係以比下去!
我個bb係超細仔,四個裏裡面排第三個答,我就覺得等得嚟都無mod答啦!細b in完有幾多間真係覺得in得公平吖!起碼人哋畀咗個機會佢哋!不過佢就玩得幾開心!
老實講細b父母應該對於面試的結果睇開d!

我個女都係超細女,佢性格比較慢熱,次次INT都要WARM UP一段時間先至會答陌生人(老師).我覺得gruop int可以配合佢的性格,因為一開始就問佢就一定吾答,仲有其他小朋友同佢一齊in,會relax一些.同一組的一男一女都大佢好多,高佢成個頭.個miss都忍吾住問我個女幾大,佢又細粒.好彩今次竟然int得最好係佢,全都做到又答到,又講到miss沒有要求的都講了出來,可以發揮到佢講話幾好的能力.至於miss問問題,我又吾覺得最後的一個吾著數喎,可能係我的miss係望住全部人問的,又會等及俾機會人人去答.

不過,我同老公都沒有其望過學校會收佢,因為在學校的立場來看,有成幾千個人來int,做到全部的小朋友大有人在,人地最後都會選一些大仔/女入讀,佢地自理能力,體能,.....各樣都會好一點.所以都無話不公平,今年當作取經驗,明年可以再來,到時咪做大女!幾千個小朋友去爭120個位(上年k1的在學人數),真係超難!

其實吾知佢地以前有收過幾多個細b呢?
‹ 上一主題|下一主題