用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小五女生先學琴, 請比意見~
go

小五女生先學琴, 請比意見~ [複製鏈接]

hi, 我亞女小五生, 學校老師常言道: 有一樂器技能可於音樂科加分, 若想考入好中學更要有一技之長, 音樂不可小. 冇學樂器, 亞女樂理確比別人差, 一來憂心升中派位, 二來怕比別人輸蝕而想學琴, 佢實在有7成興趣的, 家中有部電子琴由細都有玩. 請問:
以呢個年紀, 學琴還可以嗎?
女都有興趣古箏, 如中樂又有咩推介? 女都有興趣古箏.
邊度學呢?
用電子琴可以取替綱琴練習嗎?
謝謝分享!
   0    0    0    0

NKW,

Why don't you think P5 student cannot learn piano ?
You mean she should learn earlier or she should start to learn in secondary ?

She should learn piano not the electronic piano. They are totally difference !

以學樂器計,若為興趣,任何age都唔遲,有心就得。但若用於升中,兩年貨仔,未必有突出表現(天才另計),要知道,人家係問你學到咩程度,唔係問你學緊咩。小五小六殺到埋身,而家先加料,時間分配上有冇問題先﹖

有心唔怕遲, 最緊要搵岩喜歡的樂器學 !  
但以此作為升中, 則未必有著數, 唔好期望太高, 反而對小朋友性格薰陶有多少幫助.

原帖由 NKW 於 10-12-16 12:44 發表
hi, 我亞女小五生, 學校老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=1115常言道: 有一樂器技能可於音樂科加分, 若想考入好中學更要有一技之長, 音樂不可小. 冇學樂器, 亞女樂理確比別人 ...

如果佢真係好有興趣當然唔係問題,但如為升中博加分,老實講而家學鋼琴的一地都係七八級很普遍,d中學都見到慣晒,自己衡量吓!

hi, 我亞女小五生, 學校老師http://adex.baby-kingdom.com/www/delivery/avw.php?bannerid=591&cb=1115常言道: 有一樂器技能可於音樂科加分, 若想考入好中學更要有一技之長, 音樂不可小. 冇學樂器, 亞女樂理確比別人 ...

如果想博入心愛中學, 留意中學 中, 西樂團欠缺哪類樂器.
如能學到這類樂器, 入學機會大D.
但留意通常這類樂器少人學一定有原因, 可能偏門如樹琴或很大件.小孩未必有興趣.
是否值得自己考慮 !

電子琴不可以取替綱琴練習.
為升中, 不值得學.  意見和其他人一樣.
~easybring~

Deleted
‹ 上一主題|下一主題